Reklama

Reklama

13 jezer

(festivalový název)
  • USA 13 Lakes
Dokumentární / Experimentální
USA, 2004, 135 min

Režie:

James Benning

Scénář:

James Benning

Kamera:

James Benning
(další profese)

Obsahy(1)

James Benning patří mezi přední zástupce amerického experimentálního filmu. Jeho snímek 13 jezer tvoří třináct desetiminutových záznamů třinácti amerických jezer, která sehrála významnou roli v dějinách USA. Benning s aritmetickou přesností každé jezero „zarámoval“ tak, že polovinu záběru zabírá obloha a druhou polovinu jezero. Statické kompozice neobsahují žádný lidský prvek, snad jen s výjimkou občasného přejezdu člunu či surfu po hladině. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (15)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl, neuvěří. Experiment, který bych pomalu mohla natočit i já (pakliže by mě někdo zavezl ke kanadským jezerům). Záběry jsou prý "matematicky vypočítané", ale to nic nemění na jejich brutální desetiminutové délce a totální nehybnosti - úlet. Ovšem takový, který si většina avantgardních nadšenců podruhé už nejspíš nedopřeje. Za drzost natočit něco takového aspoň ty 3*. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Koncepce(?): James Benning .. Tři jezera jsou na krátký pohled alespoň hezká, ale jiné klady prostě nenajdu. Pokud opravdu nevíte, jak nesmysluplně naložit s volným časem, doporučuji. V opačném případě sáhněte po gif souboru od Dadela. Obsahuje prakticky to samé, jen na ploše menší, než jedno procento stopáže tohoto obludně nudného, dokumentárního experimentu. ()

Reklama

Melies

všechny recenze uživatele

? / 10 Keď som si pred predstavením sadal do kresla, ktoré sa mi na ďalšie vyše dve hodiny malo stať domovom a posteľou zároveň, vôbec som netušil, do čoho vlastne idem. Reklamný LFŠ pamflet sľuboval aritmeticky presne zarámované obrazové kompozície a syntézu avantgardného hraného filmu (?) s experimentálnym dokumentom, čo, uznajte sami, neznie vôbec zle. Aké však bolo moje prekvapenie, keď prešlo prvých päť minút a Benningov zámer sa predo mnou rozprestrel v celej svojej obludnosti. Absencia akéhokoľvek štandardného naratívneho prvku ma zasiahla nepripraveného a doslova a do písmena ma odrovnala. Je zvláštne sledovať, ako strašne sa v takýchto momentoch zmení divákovo ponímanie toho, čo je a čo nie je na plátne zaujímavé – zdrvujúca kombinácia statickosti a zvukového deficitu našponuje vaše zmysli na maximum, popustí uzdu všetkým potlačovaným myšlienkovým pochodom a vy sa z ničoho nič prechytíte, ako už päť minút zhypnotizovane hľadíte na loďku pomaly sa plaviacu kdesi na upršanom horizonte. Počas celej vražednej stopáže sa tak na striedačku ocitáte v stavoch vrcholnej sústredenosti, chlácholivej ľahostajnosti a úplnej apatie, čo je pomerne zaujímavé z hľadiska psychologického, no už menej z hľadiska diváckeho. 13 Lakes sa jednoducho nemôže brať ako klasický film, skôr ako taký myšlienkový experiment – sám o sebe nezmyselný a bezcenný, no v širšom kontexte pomerne zaujímavý. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, že "nejznámějším" filmem James Benninga v Česku je bohužel 13 jezer. Bohužel, jednotlivá jezera nemají co nabídnout pod dobu celých 10 minut. Někdy tam je jen 10 minut záběr na vodu a nic jiného! Tohle tady prostě nefunguje, vzpomněl jsem si přitom na Ten Skies, kde máme 10 obloh a jeden záběr na oblohu má 10 minut. No jo, jenže tam každá obloha vypadá jinak, působí jinak, jindy dokonce můžeme ocenit "herectví" mraků a dá se na to dívat. Ale tohle prostě nefunguje, je mi líto. Tenhle film by byl lepší určitě ve stylu Small Roads - jedeno jezero dva a půl minuty záběr a bylo by to fajn. Benning to ale prostě chtěl natáhnout co nejvíc a experimentovat tak s tím, kolik toho divák snese. Bohužel někdy ty záběry na jezera nemají nic do sebe, na některých se nedá moc co obdivovat. No tak dobrá, tohle byl krok vedle. Sotva 2* ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Můj rekord je dvojice jezer na jeden zátah. Má snad někdo více? PS: Benningovi bych doporučil literaturu o základech krajinkářské kompozice, jelikož ty jeho dogmatické "půlky" mě spolehlivě iritovaly již po deseti vteřinách. A to mě jich čekalo ještě přes osm tisíc. Vzdal jsem to záhy. Na tohle nemám nervy, natož čas. Děkuji nepěkně. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Tento snímek byl v roce 2014 zařazen do amerického Národního filmového registru, který má za úkol fyzicky uchovat pro příští generace kulturně, historicky nebo esteticky nejvýznamnější filmová díla. Od roku 1980 je každoročně do registru přidáno jen 25 snímků, které vybere odborná komise ve Washingtonu. (pajik)

Související novinky

Hype hype hurá!

Hype hype hurá!

24.10.2006

To, že Sam Raimi právě usilovně pracuje na Spider-manovi 3, je snad každému jasné stejně jako je asi každému jasné, že na tuto filmovou událost roku čekají celé fronty slintajících diváků, pro které… (více)

Reklama

Reklama