Reklama

Reklama

Film začínající na vojenské základně v Korei, kde člen personálu po rozkazu nadřízeného vylije desítky litrů jedovatého tekutiny do odpadu, která se posléze dostane do řeky Han. Po pár letech vzniká následkem mutace monstrum, které napadne dav lidí u vody. Rozjíždí se vojenská operace. Ovšem i jedna rodina se chopí zbraně při záchraně svého člena, kterého podivné vodní monstrum odneslo. Teď jde o to, jestli ho stihnou zachránit včas. Režisér ve filmu kombinuje rodinné drama s akčním sci-fi hororem. (Chrustyn)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (215)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že to byl dost podivný propletenec žánrů (komediální prvky, do toho drama, akční scény, horor) a že samotné monstrum nebylo nic moc, ale já se neuvěřitelně bavila a 119 minut mi uteklo ani nevím jak. Navíc u Korey je prostě nádherné, že nikdy nevíte, jak to dopadne, kdo zemře a kdo přežije a tohle je přesně ten případ. 4.12.2011 jsem to viděla podruhé na Filmasii a prohlašuju, že obludka je náhodou moc povedená a režisér je sympaťák a mám jeho podpis. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že ten stejný člověk, který dokáže tvořit filmy, které jsou na hraně dokonalosti, pak přijde s takovouhle pitominou. Obávám se, že za tím byla hromada práce, ale absolutně mi uniká důvod, proč něco takového muselo vzniknout. A že se to těšilo tak obrovské sledovanosti? Záhada. Pro mě téměř nekoukatelný film. Sotva 1* ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ono vo svojej podstate je to film, ktorý nesklamal. Každé jedno políčko dokazuje, že Joon - ho Bong je režisér s veľkým R. Mixuje žánre s neuveriteľnou ľahkosťou, je výborný, čo sa týka vykreslenia postáv a dokáže vytvoriť naozaj napäté scény. Dokonca aj jeho revolta voči otrepaným klišé typu - všetci sa na konci ako pekná rodinka stretnú - mi príde strašne sympatická. V určitom smere je to film s happy endom, s pekne natočenými scénami - aj keď sa priznám, že posledná hodina nesiaha ani po členky výbornej prvej hodinke. Hlavne úvodná scéna s príšerou je omnoho lepšia ako tá posledná. Druhá polovica filmu sa vlastne môže pochváliť len výbornou scénou s lobotómiou. Inak je podstatne slabšia. Nekazí jej to ani tak príbeh, alebo nuda, ale skôr akési nelogické nesrovnalosti, ktoré súvisia s časovou postupnosťou. Nejako som sa nevedel zorientovať, kto sa kam, kedy a ako dostal a prečo im to vlastne všetkým trvalo tak dlho. V rámci finále mi to totiž prišiel ako konštrukt, kde sa mali všetci stretnúť v tej správnej chvíli a to mi inak výborný prvý dojem znížilo. The host je ale rozhodne film, pri ktorom som sa nenudil a kde si môj obľúbenec Kang- ho Song strihol ďaľšiu pamätnú úlohu. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Monstr movie, ktorý je sám monster, alebo Cameronov Titanic čo do naplnenia kategórie "huge" dostal svojho kórejského bratríčka ;-) Samotná premisa filmu o monštre, ktoré vylieza z rieky Han tečúcej cez Soul, aby hlad zahnalo požieraním ľudí, skýta a zdôrazňujem, že aj naplňuje požiadavky na viacero výborných akčných scén (vďaka Toronto, že som to mohol vidieť na veľkom plátne s vynikajúcim zvukom). Ovšem ako Bongov predchádzjúci Memories of Murder je viac než klasickou (anti)detektívkou/kriminálkou, podobne aj The Host využíva ohrozenie určitej skupiny ľudí silnejším nepriateľom na vykreslenie tragédie (i možnej cesty z nej) "väčších" rozmerov. Tým je disfunkčnosť rodiny (možno až príliš modelovo vybraní jednotliví zástupcovia s rozdielnymi problémami), ale i zlyhanie funkcií u vyšších spoločenských útvarov (konkrétne štátu - zasiahnutá rodina tragédiou postupne viac času ako boju s monštrom venuje boju s "úradmi"). V tom sa ukazuje sila režisérskych výpovedí - aj skrz žáner vedieť povedať viac. Bong tak číní takmer majstrovským spôsobom - i keď kompaktnosť jeho výpovede nedosahuje spomínaného Memories of Murder - konieckoncov je to spätne aj pochopiteľné, kedže si tentokrát na bedrá zobral toho naozaj veľa - dotkne sa aj tématiky bioligických zbraní i Iraku. The Host je takmer dokonalá all in one show -> žánrová pochúťka i vydarená kritická výpoveď. 90% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Váhám s plným počtem... a jsem docela naštvaný na místní ohrnovače nosu nad vysokorozpočtovými spektákly s monstry... Kvůli povýšeným odsouzením jsem si film nechával snad rok uležet ve sbírce, než jsem se na něj podíval. Tak teda dík, příště zas na vás dám :-(. Tenhle film navazuje na nejlepší staré japonské i americké kousky z žánru. Bavil jsem se jako u nej- Godzil ze zlaté éry TOHO i jako u lepších korejských komedií či romancí. Co se týče zmíněného mixu témat... to není neumětelství, ale záměr, stejně jako důsledné vysmívání se pravidlům žánrů, postupů a logice situací. Navíc se sešlo hodně solidní obsazení. Takže mírné až střední nesourodosti prostě uhráli, k mé spokojenosti. Nejlepší pochopitelně byla satira na milované úřady a americké okupanty. Vždy vědí, jak vám naslouchat :) A příšera? Sežere vás a vyplivne. Žeby...? ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo v červenci 2005. Bylo dokončeno v lednu 2006. Většina scén byla natočena kolem řeky Han v Soulu, v Jižní Koreji. Natáčení trvalo déle než si tvůrci přáli, a to kvůli silným dešťům. (lioncel)
  • Předlohou filmu byla skutečná událost z roku 2000, kdy americký vojenský zaměstnanec vypustil přibližně 470 lahví formaldehydu do řeky Han. Jednalo se o tzv. „McFarland Incident“. (lioncel)
  • K marcu 2009 je Goemul filmom s najvyšším príjmom v Južnej Kórei - predalo sa 13 019 740 lístkov do kina. Znamená to, že viac ako 20% obyvateľov krajiny už film videlo (i keď určite boli aj takí, ktorí si ho pozreli viackrát). (Abiosis)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

21.11.2008

Když se před několika týdny objevila zpráva, že Steven Spielberg a Will Smith uvažují o hollywoodském remaku korejského Oldboye, všichni doufali, že je to jen špatný vtip. Oba to ale myslí smrtelně… (více)

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

30.06.2008

Zkrátka spousta pokračování. S takovým zprávami se musíte smířit, hlavně v pondělí. To se vždy po víkendu u každého obstojně úspěšného filmu vynoří zpráva o zahájení prací na pokračování. Timur… (více)

Reklama

Reklama