Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh tří dětí – Aleny, Davida, Ondry (A. Neubauerová, T. Materna a M. Valenta) a tří dospělých – charismatického hledače pokladů Aarona Cohena (B. Navrátil), jinak Davidova dědečka, Aleniny sestry Kristiny (B. Seidlová), která se zabývá dějinami na univerzitě, a sympatického slovenského historika Martina Šimka (M. Kramár). Dobrodružná cesta za ukrytým pokladem nás zavede do tajemných míst staré Prahy, rozvalin vodního hradu i do spletitého a strašidelného pražského podzemí. Tady všude se odehrává napínavé pátrání po záhadném pokladu císaře Rudolfa II., po Golemovi a hlavně bájném Kameni mudrců. V cestě za nalezením pokladu však všechny zúčastněné čeká mnoho překážek... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (230)

duklak2 

všechny recenze uživatele

A vy víte, co se to skrývá v pražském podzemí? Jestli ne, zkuste tento film. I když raději to nezkoušejte. Ach jo, kde jsou časy dětských filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku, S tebou mě baví svět, Ať žijí duchové a jiných? Asi už nenávratně pryč. Přemýšlím ale, čím to může být. Jestli tím, že nejsou herci typu Tomáše Holého? Nebo špatnými scénáři? Opravdu nevím. Od Maharala jsem nic nečekal a taky mě ničím neohromil. Zrovna dnes 26. 12. večer na ČT dávají tento film. Ale já, jelikož večer se věnuji jiným věcem:-), tak jsem si film stáhnul a pustil v pravé poledne. Příběh vypadá zajímavě a lákavě. Začíná na počátku 17. století. Umírající židovský mudrc Jehuda Löw svěří dvěma vyvoleným tajemství; podaruje je vzácným rukopisem i náhodnými modloslužebnými předměty, jež umožní nalézt ukrytý poklad Rudolfa II. Prorokuje, že za čtyři století dojde ke střetu Dobra a Zla. Scénář je přímo strašný. Po zhlédnutí říkám, že jsem zabil 100 minut a to myslím doslova. Dokonce i oběd mě vystydnul a to pro mě, jako pro velkého jedlíka je přímo strašné. Jsem velmi, ale opravdu velmi pobouřen. Tohle dílo si nezaslouží ani modrý čtvereček. Rychle ho očerněte. Ta jedna hvězda je jenom za moji velmi oblíbenou herečku Báru Seidlovou, která ale bohužel už skoro není v TV vidět, protože se více věnuje divadlu. Je to škoda. Taková kráska se hodí do telky. Film jsem vůbec nepobral. Trochu dobrá je hudba a kamera. Herecké výkony jsou absurdní. I když na druhou stranu mluvit o hereckých výkonech ve filmu pro děti je asi nesmyslné. Asi nenajdete dítě, které by jejich výkony hodnotilo. Jen něco trochu předvedl Matyáš Valenta, Hádek a Kramár. Vidět je zde i nesmrtelná Libuška Havelková. Ten Matyáš Valenta mě zaujal možná jen díky tomu, že ho vidím každý všední den v seriálu ULICE. A dále už výše zmiňovaná kráska Bára. Ta by se měla ale naučit parkovat:-). Jinak to nestálo za nic a DVD s filmem asi hodím do koše, nebo daruji někomu, koho opravdu nemám rád a takových lidí je hodně:-). Tento film je důkazem toho, že veškerá sláva i kvalita dětského filmu je již dávnou minulostí. Zajímavý komentář Taffey. Podobné filmy: Šifra mistra Leonarda, Indiana Jones, Lovci pokladů, Lovci dinosaurů, Dobyvatelé ztracené archy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na české staleté filmové vody sice bída, ale v těch novějších oranžových zažloutlých vodách plných herců, co neumí hrát, a dialogů, které jsou k upřímnému pláči, se tento klenot zahraničního napodobovatelství vyjímá trochu lépe. Dám tedy tři hvězdičky, ale v podstatě se přímo na místě přiznávám k jakémusi nadržování, i když to zas tak velká sláva není. Ale chvílemi to určité náznaky švihu prokazovalo. ()

Reklama

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem viděla Maharal jako dítě se školou v kině úplně jsem filmu propadla. Poté jsem ho viděla ještě několikrát a dokonce si i koupila DVD. Byl to můj úplně první mysteriózní film, který jsem v životě viděla a když budu tvrdit, že jsem si zamilovala mysteriózní náměty právě díky Maharalu, bude to stoprocentní pravda ... Nakonec ale přišly jiné filmy a já jsem na Maharal skoro zapomněla. Po několikaleté pauze jsem se ale nakonec přece jenom k filmu vrátila, i když tentokrát hlavně kvůli hereckému obsazení. Bála jsem se, že si zničím další film mého dětství, protože dnes už dítě nejsem a filmy sleduju jiným, a to hodně kritickým okem. K mému překvapení mě ale Maharal chytl úplně stejně jako poprvé. I když mi tentokrát vadila forma pro děti, kterou byl film natočený, samotný příběh mi přišel dostatečně zajímavý a napínavý k tomu, abych jej sledovala s nadšenýma jiskřičkama v oku. Věřím, že kdyby tvůrci natočili Maharal jako film pro dospělé, rozhodně by se dokázal vyrovnat mysteriózním filmům jako byla Ďáblova lest nebo dokonce filmy podle Dana Browna (i když by to byl jenom jejich slaboučký odvar co se týče faktů a propracovanosti). Herecké výkony byly naprosto perfektní. Znovu jsem si uvědomila, jak mě tenkrát naprosto očaroval Maroš Kramár, ale taky jsem si uvědomila, kolik skvělých herců jsem tenkrát přehlédla. Velmi mě svými malými rolemi potěšili Josef Polášek a Václav Neužil, ale hlavně jsem si všimla, jak moc Matějovi Hádkovi sluší, když má roli záporné postavy :) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska žánru vzácný český dobrodružný fantasy film, podobně jako Dobyvatelé ztracené archy s židovským pozadím (na něž Maharal aluzi nezapírá). Z logického hlediska děje naprostá slátanina. Místo aby se příběh skládal jako stavebnice, rozptýlené střepy zůstávají až do konce. Záhady jako by tu byly ukazovány jen jako "¨záhady pro záhady".Je třeba se však na ten film dívat dětskýma očima a vzít ho na milost. Pro děti je nepochybně poutavý a zajímavý, jednak tím, že mezi hlavními aktéry jsou právě děti a jednak tím, že upozorňuje na to, že dějiny mohou být docela vzrušující. Povedené bylo celkem dobré sepětí hudebního doprovodu, který "šponoval" napětí, na druhou stranu je zas nedostatkem značná zdlouhavost, roztříštěnost a jak jsem již zmínil: nelogičnost. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený pokus o české Lovce pokladů, který se ale ve svém průběhu čím dál víc zamotává do dějových kliček, komplikací, postav a já nevím, čeho všeho. Výsledek je pak značně nekonzistentní mix dospělého dobrodružství a sobotní dětské takšařice pro mladší deseti let. Konec je pak naprosto mimo, nic se vlastně nevysvětlí (obzvlášť ty náhledy na město by to potřebovaly) a zůstává tak pachuť po značně promarněné šanci. Potenciál tu byl. Zbylo jen několik humorných scének (např. parkovací eskapády Barbory Seidlové, která je mimochodem herecky nemožná) a charismatický Bořivoj Navrátil. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (15)

  • Antikvariát Schwarz, ve kterém zemře jeho majitel, kterého ztvárnil Josef Somr, je skutečným antikvariátem v Praze na Betlémském náměstí. Také název antikvariátu Schwarz se shoduje se skutečností. (navabaca)
  • Ve zprávách se neustále mluví o velkých deštích a povodních, ale ve filmu je neustále slunečné počasí. (Mr.Hudson)
  • Děj filmu se odehrává v roce 2002. Všimnout si ale můžeme vozidla Škoda Roomster, které vzniklo až o 4 roky později. (Terva)

Reklama

Reklama