Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už když se vodáci dali dohromady s neznámými lidmi a lusknutím prstů z nich byla parta, říkal jsem si, že je tady něco špatně. A taky že jo. Seriál nemá žádný dramatický oblouk, situace jsou vykonstruované a tak vše působí jako na tom nejhorším voleji. Vrcholem všeho je Moravačka, která i přes styk s civilizací mluví přitroublým nářečím a tahá z kapes slivovici. Hahaha. Takže jediné, co jsem ocenil, je hudba a píseň Richarda Krajča a přednosti českých hereček. Obzvlášť Zuzany Kajnarové :o) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem na doporučení kamaráda přečetl vodáckou bibli Zdeňka Šmída Proč bychom se netopili a mohu říci, že je skvělá. A když jsem prvně slyšel o tom, že ČT chystá adaptaci této knihy, zajásal jsem. Ovšem, jak už to chodí, nebylo daleko ke zklamání. Hlavní problém je v tom, že tvůrci zřejmě pochopili Šmídovu předlohu jen částečně (i když se paradoxně sám autor podílel na scénáři). Ta je jako humoristická kniha psána s obrovským nadhledem, kde situace s vážnou tváří (např. Křižákovo pohřbívání pádla) jsou podána s velkou nadsázkou. V seriálu se snaží v těchto okamžicích moc tlačit na vážnou tvář a vyznívá to nedobře, až trapně. A seriál není z daleka tolik vtipný, jako kniha. Jako oddychovka to špatné není, herci jsou sympatičtí, ale každopádně se jedná o další seriál z kategorie nic moc. P.S.: Nejvíc jsem se těšil na písničky s texty Zdeňka Šmída, které nahrála skupina Hop Trop. Ty mi tam nejvíc chyběly. Ve dvou dílech si dali akorát Vodáckou holku, ale ani jednou ji nedozpívali. Místo toho jsem si v každém díle musel 2x poslechnout tu odrhovačku Richarda Krajča :-( 50%. ()

Reklama

Endyis odpad!

všechny recenze uživatele

Spíš se to mělo jmenovat "Kéž by jste se utopili"!!! Tak tohle teda ne, to je něco tak DEMENTNÍHO, že jsem to doposud nezažil. Nekorunovaný král nejsračkovitějšího televizního odpadu, jenž trumfne i všechny zvrácené předrevoluční totalitní agitky. Nejde o to, že by seriál byl špatně natočený, zahraný i scénaristicky adaptovaný. On prostě nemá jedinej přizorenej moment a to se málokdy málokomu podaří. Svým způsobem jsem hleděl fascinovaně s otevřenou hubou... 0% Jeden díl bohatě stačil... PS. : Nechápu za co jako má 42 procent??? Vodáci PLAČTE!!! ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je pohlazení na duši, nejsem vodák, ale koukatelné to bylo, stravitelné též. Řádit na něm kritikou mi příjde lehce hyenické, protože nedá se srovnat s produkcí komerčních nekonečných seriálů! Děj to silný nemá, to souhlasím, a konec mi příjde přitažený za pačesy... ale celkově, dá se to odpustit. ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle napsal opravdu někdo, kdo na vodě nikdy nebyl- trapné příběhy a rádobyvtipné fráze, o hereckých výkonech raději nemluvím- prostě hrůza. Pán Šmíd asi není moc nadšeny, že dal svolení k zfilmování své knihy, s kterou seriál navíc nemá moc společného. Navíc dialogy zní , jako by se spolu bavili lidé před sto lety. No ale jestli chtěli autoři pobavit vodáky svými znalostmi prostředí a mladých lidí, tak se jim to opravdu podařilo. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • Vo Vysokých Tatrách sa natáčal jeden z dielov seriálu na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice, v Tatranskej Kotline na ferrate a vo výleze z legendárnej horolezeckej cesty "Hokejka" v západnej stene Lomnického štítu - tesne pod vrcholom. Herci to zvládli na jednotku. (ujec)
  • Vodácké muzikanty si v 7. a 9. díle zahrála frýdecko-místecká kapela Kajkery. [Zdroj: kajkery.cz] (M-arta)
  • Seriál se natáčel od 29. dubna 2006 do 4. září 2007 v Ostravě, na Lužnici, ve Vysokých Tatrách a na Jindřichohradecku. Seriál se také točil na Nežárce, konkrétně u obce Hamr, kde vznikla i závěrečná scéna. Dále se štáb pohyboval v obci Drahov, Malenovice nebo městě Veselí nad Lužnicí. (Sony1994)

Reklama

Reklama