Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (218)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Za 30 milionů dolarů poměrně hodně muziky. Výtečné akční sekvence (až na výjimky), skvěle natočené vzdušné souboje. Bohužel narace příběhu je zaprvé předvídatelná a nudná, za druhé plochá, bez jakékoliv silnější emocionální katarze (kolikrát už jsme ve filmech viděli, jak si cizinec najde ve městě svoji lásku úplně jiné národnosti ?). Žádné syrové umírání ala Ryan, poloviční dravost a naléhavost oproti Black Hawk Down. Navíc vidět jednu turbovrtulovou stíhačku, která zničí obyčejným kulometem opancéřovaný 150 metrový křižník - to bylo na mne už trochu moc. Z fimu je cítit zápal tvůrců, bohužel nestačilo to. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pro mě byly Red Tails už dlouho před uvedením velkou očekávanou lahůdkou z prostředí letecké války v Evropě za druhé světové války v podání 332. stíhací letky složené z vojáků černé pleti. Ano, jeden takový film už byl natočen, byli to Letci z Tuskegee. Nicméně co by to bylo za válečný film, kdyby tam nebyly bojové scény. A v Letcích jich moc nebylo. Zato Red Tails jsou jimi přeplnění. Od Letců se zabývají výhradně až bojovému nasazení v Itálii. A bojové scény jsou vskutku rozmanité. Např. nálet na vojenský vlak, operace Shingle, nálet na německé letiště nebo bitevní křižník (i když tady se to s realitou trochu rozchází), obrana bombardérů a nakonec i souboje s proudovými letouny Me 262. A i když to místami vypadalo digitálně, rozhodně právě tyto bitvy jsou nejlepší na celém filmu, to ony jsou tahounem a pokud se to někomu nelíbí, budiš, ale ať si uvědomí, že v dnešní době by bylo nemožné sehnat všechny ty typy letadel. Vypadá to digitálně, ale co je důležitější, drží se to skutečnosti a technické autentičnosti. Jinak nechybí vsuvky ukazující život na letišti, rozepře s bílými vojáky, politické taškařice, jedna láska a dokonce i dojemné scény. A to vše dělá z Red Tails výborný válečný příběh, který musí potěšit většinu válečných nadšenců. A všechny tyto puzzle vypadají ve výsledku lépe než zmiňovaní Letci. 90%. Viděno v blu-ray, který vše vykresluje ještě v lepších barvách. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Černé chvosty, které pořád pláčou jak to mněli někdy těžké. Jelikož jejích dědové, pradědové bla, bla, bla tak tvrdě makali, začala jejích červená krvinka vázat o kyslík navíc, následně nato tak dobře létali, ej ha! Musím být konkrétní jak se na pseudomasturbanta patří. Taky dneska, základ HDP nejmenované země tvoří zpívající černá pleť, NBA černá pleť, NFL černá pleť.., toš kurva mají to v krvi. Krev není voda prostě. Nazval bych to strategické stehováni národu s výhledem do budoucna. A Jelikož tyhle červené bodáky točil běloch a já nechci nadávat, tak jenom hezky symbolicky 3/10. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Brutálně podhodnocené historické drama o integraci afroamerických pilotů do spojenecké stíhací mašinérie. Příběh vychází ze skutečných událostí druhé světové války, ač pojetí je trošku naivní a "černobílé". Nicméně kritizovat "Červené ocasy" za přespřílišný patos, předvídatelnost či idyličnost je vcelku slaboduché, už vzhledem k ústřednímu tématu, jímž je boj nejen proti hitlerovskému Německu, ale i proti předsudkům svých spolubojovníků. Praktická a reálná afroamerická emancipace uvnitř americké společnosti ještě nějakou dobu trvala, tudíž celkově se jedná o značnou redukci, ale forma je naprosto v pořádku. Onomu historicko-sociologickému zjednodušení se nedalo vyhnout, pokud se mělo skutečně jednat o válečný film s kupou leteckých soubojů. Minipříběhy jednotlivých postav mohly být zajímavější, kontext mohl být špinavější a charaktery všech hrdinů malinko složitější, leč takto je to zase o mnoho stravitelnější. Nejde o žádnou hlubokou sondu do dějin rasismu a předsudků, ale spíše o válečné dobrodružství s lehounkým sociálním podtextem. Zručně natočené, slušně zahrané a nadmíru zábavné. 7/10! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

slušné letecké souboje bohužel tentokrát nedokáží vynahradit fakt,že zbytek je vcelku nezáživná a mnohdy hodně televizně vypadající omáčka.Co víc,finální mise,která slibovala parádní akci nakonec vyzní víceméně do ztracena.Trailer byl sám o sobě výborný,žel bohu v něm bylo prakticky to nejlepší z celého flmu...60% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Letci ze 332nd Fighter Group používali od svého založení letouny P-40 Warhawk, poté krátce používali letouny P-39 a P-47, až poté byli vybaveni slavnými stroji typu P-51 Mustang. (Pedro Morales)
  • Bombardéry se při náletech pohybovaly ve výškách, v níž panovaly teploty několika desítek stupňů pod nulou, přičemž jejich kabina nebyla nijak izolovaná. Proto například museli mít členové posádky takřka po celou dobu letu nasazené rukavice, aby jim holé ruce nepřimrzly ke kovovým částem letadla. (Pedro Morales)
  • Před útokem na německé polní letiště můžete spatřit hrad Karlštejn. (sgatlantis)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno