Reklama

Reklama

Kniha rekordů Šutky

  • Srbsko a Černá Hora Knjiga rekorda Šutke (více)
Srbsko a Černá Hora / Česko / Slovensko, 2005, 78 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Kusturicovsky laděné příběhy a hudba z Cabiriiných nocí Federica Felliniho se slévají v energií nabitý zážitek připomínající jízdu na kolotoči. Šutka je největší romská osada na Balkáně. Alespoň podle slov tamějšího rybáře, který je hlavním protagonistou dokumentu natočeného v koprodukci s Českou televizí a především průvodcem po šutských uličkách, kde v každé z nich najdeme minimálně jednoho místního, ne–li dokonce světového šampióna, lhostejno v čem. Důležité je, že ve svou výjimečnost věří a že je lidé uznávají.

Film je především zábavnou cestou za neuvěřitelnými disciplínami, osudy a hlavně rekordy, na které nenarazíte nikde jinde na světě. V rozbujelém společenství se najde místo pro vyznavače nejrůznějších náboženství, sportů nebo svérázných hudebních stylů. Najdete tu derviše, který se umí přemisťovat v prostoru, souboje cvičených hus, vymítače upírů, místní televizní stanici i hudební průmysl, kterému šlape na paty místní hudební pirát. Zlí duchové jsou vymýtáni ohněm nebo pouhou silou vůle a populární písně jsou skládány za méně než 15 minut. Bůh miluje Šutku, neboť zde je uctíván nejvíce na světě. Šutku nehledejte na mapě - je to stav mysli.

Film získal Diváckou cenu festivalu Jeden svět 2006 a byl vybrán jako zahajovací film festivalu Finále Plzeň 2006. Dále získal cenu srbské kritiky jako nejlepší srbský film roku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

francis 

všechny recenze uživatele

Podle tvůrců tohle opravdu neni mystifikace, ale autentickej materiál - nemám proč jim v tomhle případě nevěřit. Důležitý je, že film funguje jako dobrá zábava, a vlastně i jako svéráznej dokument o životě podivínských Romů z bývalýho smetiště Šutka, dneska největší romský osady na v Evropě (nebo na světě?). ()

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Brutální dokument o romské osadě Šuto Orizari nedaleko makedonské Skopje, který nám byl doporučen na předmětu BKA108 Současný Balkán na FF MUNI. Šuto Orizari (neboli Šutka) je jediným samosprávným romským celkem na světě. Životy celé plejády místních obyvatel vytváří neuvěřitelnou mozaiku, nicméně pro všechny je něco společné: není důležité zúčastnit se, ale vyhrát a být šampion (tj. vlastnit nejvíce kazet, nejvíce obleků a kravat, nejlepší hrob, točit nejlepší videoklipy atp.). Toto není Kusturica, tohle je opravdu dokument (ačkoli režie udělá vždy z materiálu to, co chce mít)! Bylo to mimořádně silné a dokument krásně ukazuje, že Romové jsou všude na světě stejní :-) Doporučuju! ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Bizarní živočichopis a groteska v jednom.Dokument, u kterého jsem se výborně bavila. Pestrobarevné rázovité figurky, skvělá atmosféra, nekašírovaná radost. Spontánní balkánská jízda s tím správným hudebním doprovodem. Šutka je místo s největší koncentrací roztodivných šampionů, z pohledu úctyhodného středoevropana asi jedno z nejbídnějších míst na zemi. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Knjiga rekorda Šutke je kusturicovsky laděný, těžko říci nakolik mystifikační, téměř dokumentární snímek, popisující život ve vesnici Šutka, kdesi na Balkáně..místy až naturalisticky popisující. Během těch krátkých (ale pro tento typ filmu optimálních) 78 minut je divákovi představeno celé "panoptikum", skládající se z obyvatel vesničky. Každý v něm hraje svou úlohu, svůj part, který je někdy více, někdy méně důležitý pro vesnici jako celek, ale vždy naprosto podstatný a nepostradatelný pro člověka samotného. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Som prekvapený z nízkeho hodnotenia tu na csfd.... pritom je to veľmi svieži, vtipný film s množstvom pitoreskných uletených postavičiek, vytvárajúcich mozaiku (ako na plagáte :) malého autonómneho "sveta vo svete", v ktorom platia síce podobné základné pravidlá ako v tom našom svete (peniaze), ale v tomto "šutkovskom" vytvárajú úplne odlišné vzťahy, pocity, konotácie ako v tom našom, kde sa všetko berie vážne (aj keď nepochybujem že každý zo šutkovských "šampiónov" sa berie rovnako vážne :) ..... napr. scéna v ktorej celé predmestie súťaží o šampióna s najlepšími kazetami s rómskou hudbou, kde vyhráva ten čo najviac rozplače porotu, kde porazený vyzýva víťaza "na férovku", "len tvoje a moje kazety", alebo scéna kde chalanisko na metadone súťaží o majstra Šutky v boxe, alebo keď človek spozná aj šutkovského "homosexuálca", ktorý posiela prostredníctvom filmu pozdravy svojmu milému Olafovi do Nemecka, alebo hoc sa iba pozerať na zápasy gunárov Tysona, Van Dammeho :)) tak takéto veci ma vedia naozaj pobaviť, rozosmiať ale aj zahriať pri srdci..... niekedy má človek pocit, že v takej Šutke to žije viac ako na Manhattane :)) ..... v podstate je to aj taká boratovská kritika spoločnosti, tentokrát ale nie americkej, ale celkovo modernej spoločnosti založenej na peniazoch, úspechu, vyniknutí nad ostatnými..... len autor si vybral prostredie, v ktorom sú všetky ľudské vlastnosti, dobré, zlé, oveľa intenzívnejšie a neskrývané, a o to viac vzbudzujú sarkastický úsmev nad celým ľudským snažením, stať sa aspoň v niečom "šampiónom" a dosiahnuť uznanie iných :) jednoducho "najdôležitejšie nie je zúčastniť sa, ale vyhrať" ... veľká to pravda ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Slovo „šutka“ znamená v překladu „vtip“ či „žert“, což může dopomoci interpretaci dokumentu. (RoAsK)
  • Film získal Diváckou cenu na festivalu Jeden svět 2006 v Plzni. (M.B)
  • Cigánska osada Šutka je predmestie macedónskeho hlavného mesta Skopje. (eldina)

Reklama

Reklama