Reklama

Reklama

Síla srdce je skutečný příběh britského reportéra Daniela Pearla, který byl 23. ledna 2002 unesen islamistickými teroristy v jižním Pákistánu a o měsíc později popraven. Celý svět byl šokován brutálním činem a nikdo si neuměl představit utrpení v té době šest měsíců těhotné Mariane, která do poslední chvíle věřila, že se Daniel vrátí. Příběh zachycuje celý měsíc, kdy byl Daniel nezvěstný, vyjednávání o jeho propuštění a je protkán vzpomínkami na jejich společný život. Jak může terorismus bolestně zasáhnout do života naprosto nevinnných lidí a změnit jej navždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

castor 

všechny recenze uživatele

Zatímco jeho těhotná manželka, rovněž z novinářské branže, připravuje doma pro několik přátel kubánské jídlo picadillo, on cestuje na rozhovor, který má být v rizikové lokalitě poslední. Jenže být Američan/Brit, novinář i Žid je věru nebezpečná kombinace. Režisér nám nabízí vše mezi krutým vyústěním, kdy byly ostatky jeho těla nalezeny na několika místech Karáčí. Poměrně nepružné a sic u nás tato událost prošla médii, tak i ne právě strhující drama, silně protkané ruční kamerou i chytrými flashbacky. Sama rodina Pearla označuje jako "hodného a jemného člověka", z filmu však nic takového necítíte. Jeho smrt diváka nezasáhne tak, jak tomu bylo například v posledních minutách Greengrassova United 93. Angelina Jolie, sbírajíc za poslední léta nejen šťavnaté skandály, ale i značně neambiciózní, ba v drtivé většině nezdařené filmy (Sběratel kostí, Sedmý hřích, oba díly Tomb Raideru, Zloděj životů aj.) nebo osvojujíc si děti, rozhodně není špatná, ale do filmu se víceméně nehodí. Její hrdinka nepropadá záchvatům, nepláče do polštáře, nýbrž vystupuje profesionálně, pro někoho chladně. Pákistánští neherci ve mně ovšem vyvolali silnější zájem. Nejen její výkon, ale i celková snaha o autenticitu (těžko přehledná síť postav a faktů) a Winterbottomova pseudodokumentární metoda se mě příliš nedotkly. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nechcel som verit podla tychto slabych hodnoteni, ze by bol ten film naozaj az taky slaby, ale po zhliadnuti filmu musim uznat, ze reziser to nenatocil tak, ako by som si zelal alebo predstavoval. Nie ze by som bol lahostajny voci unosu Daniela Pearla, ale patranie po teroristoch a spravanie sa celkovo vsetkych postav ma nedokazalo vtiahnut do deja, alebo to bolo jednoducho nudne. Skor som ocakaval, ze ukazu samotneho Daniela v zajati teroristov, ale tvorcovia neukazali vobec nic, alebo len to, co je uz zname z medii. Jedine na konci filmu boli chvilu emotivne sceny, ale inac nic moc, co je skoda... 19.09.2008 _______ Angelina Jolie - (Mariane Pearl) +++ Dan Futterman - (Daniel Pearl) +++ Archie Panjabi - (Asra) +++ Will Patton - (Randall Bennett) +++ Hudba: Harry Escott, Molly Nyman +++ Producenti: Brad Pitt, Andrew Eaton +++ ()

Reklama

dawe04 

všechny recenze uživatele

To, že Angelina Jolie přestala špulit rty i prsa, je asi nejvýraznější prvek Síly Srdce. Winterbottomovi se dostal do rukou bezesporu silný a zajímavý příběh, obsahující spoustu emočních zážitků a vypětí. Ty se ovšem ze scénáře téměř vytratily. A není to chyba Angeliny, jejíž minimalistický výkon vyobrazuje Marianne jako silnou a odhodlanou (pro někoho možná chladnou) ženu, kterou byla a není to chyba ani stavby scénaře či dialogů. Tak čí? Možná potom měli tvůrci pátrat dřív, než po Danielovi. Ačkoli je Síla natočena svižně, vzdušně a nehollywoodsky až dokumentárně, šedý sled rozhovorů, telefonátů, flashbacků a zmatených nočních honiček nezachrání od celkového zklamání ani dojemné finále, kde dostaly emoce konečně šanci dýchat. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu psát, že se jedná o velmi silné téma, které by si zasloužilo lepší zpracování. Podle mě tomu tak jednoduše není. Snímek je založený na předpokladu, že vyobrazí velmi silnou, emancipovanou ženskou hrdinku, která se stačně pere se svým osudem v zemi těch "druhých". Subjektivně a zaujatě nabízí fakta, staví tak diváka do pozice, kdy si musí plně uvědomovat potřebu světového míru a snímek předkládá jedinou možnou pravdu, tedy že za světovou nestabilitu mohou "oni". Celou dobu jsem si kladl otázku, proč ta Angelina hraje tak špatně a proč je z každé repliky a gesta tak silně cítit, že tohle je právě ta role, na kterou čekala a za kterou by si zasloužila být poplácána po zádech a pochválena za to, jak plnohodnotné role se rozhodla na úkor honoráře ztvárňovat. Odpověď na její záměrné křečovité a trapné herectv íjsem nenašel a netuším, kdo by jí její roli silné a odhodlané ženy mohl byť jen trochu uvěřit. Snaha o dokumentárnost snímku mi nesedla a použití ruční kamery nemá valnější smysl, protože autentičnosti snímku opravdu nedodá. Děj se neuvěřitelně vleče a postupem času jsem si začínal klást otázku, co ten reportér a všichni ostatní vlastně čekali. Svobodu a rovnoprávnost? Vždyť jen samotné vyšetřování poukazuje na fakt, že v Pákistánu vládne policejní režim a stát spolupracuje se západem jen naoko. Samotné vyšetřování únosu je paradoxně nejsilnější částí Síly srdce. Je zde vykreslena policejní krutost a nadvláda, mezi praktikami teroristů a policistů neexistuje rozdíl. Snaha za každou cenu dopadnout pachatele se postupně mění v zoufalost a odhodlanost neudělat mezinárodní ostudu. Život reportéra je víceméně nepodstatný, hlavně z této šlamastiky vyjít s čistým štítem. To je asi ta nejsmutnější pravda, kterou se snímku podařilo zachytit. Bohužel. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pátrání po Danielu Pearlovi reportážní kamerou. Při prvním pohledu útržkovité - scéna - střih - vteřiny, minuty, hodiny, dny, které nespatříme - "konec střihu" - scéna další... Při druhém pohledu stále útržkovité, ale už jsme si vědomi, že vidíme celý příběh - nastrkaný do 100 minut jak sardinky do plechovky. Síla srdce vypráví převelice úsporně. Přirozeně, správnými jazyky. Herci se nenutí k výkonům co nejdojemnějším, co nejdrsnějším, co nejcharismatičtějším, co nejromantičtějším, ale k co nejautentičtějším. Někomu snad proto přijdou tuctoví, nezajímaví, neohromí... ale měli by snad? Proč by při hraní obyčejných lidí nemohli působit obyčejně? Mně se líbí třebas už jen to, že často mluví urdsky. Kamera se nesnaží být, co nejfotogeničtější. Žádné sexy filtříky, žádná volba úhlu, z kterého vás scéna ohromí, žádná gradace akce, žádné budování napětí. Někdo to nazve nudou a šedí, já tomu budu vznešeně říkat uměřenost, byť nejsem schopen posoudit, zda náhodou nejde o z nouze ctnost. Uměřenost a úspornost = důstojnost. Téma si ji zaslouží spíš než trochu egoistické a nabubřelé: "Já vám teď ukážu jak jsem dobrý fimař!" O snaze po důstojnosti svědčí už to, že tu nejtvrdší část celého příběhu, video, v němž Daniel Pearl přichází o život, předkládá nám film pouze nepřímo. Je-li přítomen dobrý filmařský nápad, skromně postává v pozadí. Třebas neustále se komplikující diagram osob, které jsou v únosu zapleteny - nádherný příklad informačního zhuštění obtíží, s kterými se boj s terorismem potýká - na té fixou počmárané tabuli visí frustrace. Musíte si ji ale sami vzít, Winterbottom vám ji tentokrát do ksichtu nevmetne, jak HW s emocemi běžně činí. Tak tedy závěrem: když skutečná událost vypadá ve filmu skutečně, nebudu ho hanět. Ani tehdy když působí jen jako věrný záznam. Slabé ****. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Ze strachu o bezpečnost filmového štábu byly scény z Pakistánckého města Karáčí natočeny v indickém Mumbai, ostatní scény pak ve Francii. (Terva)
  • Brad Pitt, který produkoval tento film, přišel s myšlenkou natočit příběh, když viděl na CNN rozhovor s Mariane Pearl v době, kdy probíhalo pátrání po jejím manželovi. (HappySmile)
  • Film je adaptací knihy "A Mighty Heart: The Brave Life & Death of My Husband Danny Pearl" od Mariane Pearl. (HappySmile)

Reklama

Reklama