Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh vypráví o Anně a Marii Boleynových, které bojují o přízeň krále Jindřicha VIII. Dívky jsou svým ambiciózním otcem a intrikánským strýcem zapleteny do vysoké hry o moc. Pokud se stane jedna z nich královou milenkou, dostane se rodina Boleynových do přízně samotného krále. Pomocí intrik vmanipulují mladičkou Marii do vztahu se vznětlivým a přelétavým Jindřichem. Panovník se však naivní a oddané milenky brzy nabaží a obrátí svou pozornost k její starší sestře Anně. Ta ho svou inteligencí a šarmem okouzlí natolik, že se kvůli ní nezalekne náboženské reformy a ani založení nové anglikánské církve. Zamilovaná Marie se však nevzdává a mezi sestrami propukne boj o lásku a moc. Anna nakonec zvítězí nejen nad svou sestrou, ale i nad samotnou Kateřinou Aragonskou a stane se královnou Anglie, aniž by v tu chvíli tušila, jak krátká bude její vláda. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (500)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jak jsem napsal v nedávném komentáři, shodou okolností také k filmu z produkce BBC, "život je ten nejlepší příběh". To se zde potvrdilo. Film od kterého jsem pranic nečekal, jen dobré drama na dlouhý večer, mě uchvátil výbornou atmosférou, úžasnými hereckými výkony. I když jsem tuto část historie samozřejmě znal a vyvrcholení pro mě nebylo překvapující, i tak jsem napjatě sledoval každý další okamžik, každý další záběr. Možná jsem trochu měkota, když mě dostane takový příběh, ale co se dá dělat, i mé romantické "já" se musí jednou za dlouhý čas ukázat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Too many of stillborn children.___ To jsem měl kdysi na zahradě takovou bednu, něco jako kotec, a v něm jsem choval morčata. Nejprve bylo jen jedno - samozřejmě, potom jsme ale koupili další a když jsme zjistili, že se svévolně rozmnožují jak se jim zachce, bylo už pozdě. Když už rodina morčat čítala kolem deseti členů, raději jsme se honem naučili jejich pohlaví rozeznat a kotec byl rozdělen na dvě části. Chadwickův film mi tuhle ságu v lecčem připomněl.___Doba se změnila, tehdy se za incest stínaly hlavy, dnes patří xxx videa s touto "tématikou" k těm nevyhledávanějším.___ Zpět k filmu- příliš dlouhé, temné, bez výrazného hereckého výkonu (Portman se mi nelíbila, Johansson nenadchla, Bana nepřesvědčil a nejlepší ze všech, Mark Rylance měl sakramentsky málo prostoru). Hudba ani náhodou, kamera statická, bez nápadu. Podprůměr. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Romantika z červenej knihovny alebo historické drama? A čo tak oboje naraz? Fajn, povedal si niekto z hora. Do party zregrutoval na post režiséra neznámeho zelenáča Justina Chadwicka a ako ústrednú dvojicu doporučil slečnu Portman a slečnu Johansson. Hej, hej, môže byť, no nie? Rozhodne, ak by režisér vlastnil nejaké užitočné skúsenosti. Bohužiaľ podobné rozumy ešte jaksi nemal kde nachytať a tak sa nám naskytol pohľad len na slabučko nadpriemerný snímok.. __ Scéna strieda scénu, intriga intrigu a medzi tým rozruchom môžme pozorovať náznak stredovekého dejstva. Všetko je na svojom miesto, všetko je naozaj v poriadku, ale.. mená ako Portman-ová, Johannsson-ová a Bana jednoducho nemôže utiahnuť začiatočník (a teraz sa ospravedlňujem za moju úprimnosť) bez výrazného talentu. A práve v ňom spočíva kameň úrazu. Nevravím, že celý film stojí za starú bačkoru, to rozhodne nie. Počas 115 - tich minút som odbíjajúci čas sledoval naozaj minimálne, čím chcem vlastne naznačiť, že "Králova přížeň" sa v žiadnom prípade nevlečie - práve naopak, odsýpa veľmi plynulo, ba až rýchlejšie než by ste predpokladali. No každopádne sa dala udalosť tohto rangu sprezentovať vo výraznejšej a kvalitnejšej forme. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

„...jedine bůh ví jak věci skončí." „Bůh? Ten se ke všemu otočil zády už dávno." Opäť raz niečo z historického súdku plného intríg, cudzoložstva a prevahy túžby moci a majetku nad akoukoľvek hrdosťou, dokonca aj na úkor zrady vlastnej rodiny (sestry). Tentokrát však šlo o aféru, ktorá zmenila omnoho viac, než vzájomné pomery medzi zopár ľuďmi. Aj napriek tomu sa film venuje najmä vzťahom a postavený je v podstate na dvoch hereckých výkonoch. O trochu viac priestoru dostala Natalie a možno aj vďaka zaujímavejšej postave mrchy, ktorú vie dokonale zahrať (čo nám už parkrát predviedla aj v iných filmoch) bola o niečo zaujímavejšia a výraznejšia než Scarlett. A Ana Torrent ako kráľovná Katarína podala tiež veľmi presvedčivý výkon ako jedna z mála postáv, ktorá mala v tomto príbehu charakter a hrdosť. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Trošku se divím, že má tento vpodstatě velmi dobrý film na CSFD takto nízké hodnocení. Sice předkládá již několikrát zfilmovanou látku, aniž by se pokoušel o nové, originální, pojetí, ale jinak v ničem neselhává. Hned s prvními titulky je znát, že na kostýmech a výpravě se nijak nešetřilo; obě hlavní protagonistky jsou skvělé (a byť mám jinak raději Scarlett Johansson, musím podotknout, že největší pozornost poutá vynikající Natalie Portman - ovšem je to dáno i její lehce zápornější rolí), hudba v hlavních scénách také funguje. Film nabízí přesně to, co od klasického historického filmu divák očekává a to je dobře - novátorské přístupy neznamenají automaticky tu správnou volbu. Problém nastává asi opravdu jen v cílovém publiku, které bude "Králova přízeň" těžce hledat - pro jedny příliš "mainstreamové", pro druhé zase příliš "art". Já osciluji někde uprostřed...a proto plně spokojené 4* ()

Galerie (62)

Zajímavosti (41)

  • Celosvětová premiéra proběhla 15. února 2008 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Není prokázáno, že George Boleyn byl gay anebo že manželství jeho a Jane bylo nešťastné, měli dokonce syna George Boleyna. (ČSFD)

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

Holky a tradiční britská romantika

Holky a tradiční britská romantika

13.05.2008

Ellen Page může zapomenout na volné, pohodlné ošacení, které nosila jako těhotná Juno. Brzy si navleče těsný korzet. Vydá se totiž do viktoriánského 19. století a stane se Janou Eyrovou, mladou… (více)

Scarlett přijde o hlavu

Scarlett přijde o hlavu

12.01.2008

Když chcete hezkou mladou herečku, která dobře vypadá v historickém kostýmu, zavoláte Keiru Knightley (viz trailer na její novinku The Duchess)... anebo Scarlett Johansson. Ta se brzy ukáže v… (více)

Reklama

Reklama