Reklama

Reklama

Jedné noci v jednom městě

  • USA One Night in City
Trailer

Obsahy(1)

Víte, co se stane, když si člověk přišije cizí ucho? Můžete v noci na Žižkově potkat džina, který splní všemožná přání? Myslíte si, že jsou ještě místa, kde se zastaví čas? Víte, co může narušit vystoupení hmyzího cirkusu, jaké má cíle městský myslivec a co vzrušuje jeho sousedy? Může se přátelit kapr se stromem? Může! (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

czejny 

všechny recenze uživatele

Tento loutkový animovaný filmeček rozhodně mile překvapil. Ve spleti dnešních animáků se objevil jeden, který je něčím odlišný. Povídka Ulity nám poukazuje na divné chování dnešních lidí. Hlavní roli tu mají mravenci, kteří se nejen polámali...Trochu úsměvná povídka, o přátelích v každém ročním období, Větvička a Ploutvička. Poslední povídky jsou už spíše slabší. (Možná Ucho ještě stojí zato.) Nedoporučoval bych tento filmík všem těm, kteří si myslí, že jde o nějaké jiné Fimfárum, spíše vězte, že loutky můžou chlastat, fetovat i být jiným způsobem ujetý. Řečí loutek bych to shrnul: Uehmrrgftdooa aaoheemdki. Řečí lidí: Loutky vám toho na plátně moc neřeknou, ale jejich příběhy vás zaujmou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Koláž bizarních postav i nápadů. Animovaná oslava divnosti. Ač to nemá žádný příběh a vypadá to pěkně ponuře, docela jsem se u toho bavil. Bez Werichova jména to sice nepřitáhne tolik lidí jako Fimfárum, ale kvalita je opět na vysoké úrovni. Větvička a Ploutvička je bez debat nejsilnější částí povídkového filmu. Stopáž je naprosto přiměřená. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na to jako na volné pokračování Fimfára, leč mohl jsem tušit, že bez Wericha to nebude úplně ono. Naštěstí stopáž je fakt milá, film vás neunudí k smrti, a i za to má body navíc. Celkově bych to zhodnotil nějak takto: Ulity jsem nepochopil. Závěrečné pointě jsem se zasmál, ale jinak jsem celou dobu spíš podivně zíral, tápal a nechápal. A propós - proč se to vlastně jmenuje Ulity? * a 1/2. Pak přišel přesný opak - nádherná povídka, co by fungovala spíš jako samostatný krátkometrážní filmek, Větvička a Ploutvička. Oslava představivosti o přátelství stromu a kapra, plná skvělých nápadů. Například, víte jak strom v hospodě pije? No, koukněte se:-) 4 a 1/2*. Jedné noci v jednom městě se mi taky dost líbilo, hlavně tím, že to mělo jasný příběh a vypointovaný děj. Skvělý nápad! 4* Povídka Zastavený čas nemá pravda až tak originální příběh, ale je skvěle ztvárněná. Na diváka dýchne pocit melancholie a nostalgie; něco, čeho se animovaným filmům moc nedostává. 3 * Poslední povídka, Džin, vypráví o dvou ožralech, co najdou lahev s džinem a začnou si plnit svá přání. A to je všechno. Bohužel tedy zase musím říct, že to ztroskotalo na příběhu, protože animace je kouzelná (obzvlášť džin, který vypadá jinak než jakýkoli jiný džin, kterého jste viděli). 2 a 1/2* Nedělá mi to moc dobře, hodnotit průměrně film, který dal určitě autorovi moc práce, navíc film který měl velkou ambici překvapit syrovostí a originalitou. Režiséra neodsuzuji, naopak mu fandím. Ale tohle se zkrátka povedlo jen zčásti. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Povídka o Ploutvičkovi a Větvičkovi je velmi dobrá a na rozdíl od ostatních má víc dobrých nápadů než jeden základní. To je sice případ i epizodky s přišitým uchem, ale i přes předvídatelnost zpracovává téma důstojně a lze si tak užít i pointu, která je vám jasná už od prvních záběrů. Ostatní je jen balast a skvadra nápadů, náhodně poskládaných do celku bez pointy. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Na Jedné noci v jednom městě se mi líbí fakt, že si autor Jan Balej vytváří svůj vlastní styl. Proto nečekejte film podobný tvorbě Tima Burtona.. Jan Balej využívá svého potomka k lehce bizarní výpovědi o lidské společnosti v Ulitě, metaforickému přepisu života stromu/ryby a člověka v povídce Větvička a Ploutvička a mírně hororovým příběhům v Jedné noci v jednom městě. Žádná z těchto částí se nepodobá žádné soudobé tvorbě na světě. Dokáže nám však připomenout, že Česká republika (a Československo) byla v tomto (a nejenom) druhu animace špičkou ve světě. Atmosféra Jedné noci v jednom městě vás přenese do dob, kdy v Československu vznikaly animovaná díla s myšlenkou, ke kterým se může směle řadit. Více než mainstreamové dílo vytvořil tedy Balej artovou záležitost, která se uměleckých okruhů dotýká v nejednu chvíli. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Janu Balejovi film Jedné noci v jednom městě vysloužil Českého lva za nejlepší výtvarný počin. (Rodriguez)
  • Některé loutky dosahovaly výšky až 75 cm, oproti běžným 25 cm. Animátoři pro ně proto mohli používat reálné předměty. Nakupovali pro ně oblečení po second handech a ručičky postav byly odlitky dětských rukou. (Cherish)
  • V první povídce si čte muž pražský deník Metro. (Yoshimitsu)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno