Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Cthulhu. CTHULHU! Nocni mury a navrat stare rasy The Old Ones k moci. Technicka uroven o 100 let pozadu tomu svedci a pusobi to diky ni autenticky. Takze aby bylo jasno, tohle neni film, ale stary zachovany dokument. a ja si zalozim kult Cthulhu! "Some day the piecing together of dissociated knowledge will open such terrifying vistas of reality, and our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the deadly light to the peace and safety of a new dark age." 9/10 ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Klasická Lovecraftova povídka nápaditě zrealizovaná jako černobílý film z 20. let s použitím technik tehdejší doby - a překvapivě to funguje, atmosféra šlape a Cthulhu je fešák. Divácké potěšení z úletu znásobuje na DVD výběr soundtracku a bonusy o tvorbě. Příjemné zpestření života hororového fanouška. :) ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Milovníci německého expresionismu tomuhle nemůžou říct ne. Ta patina, to líčení, ty kulisy a především efekty - to zahřeje u srdce. A tak jako průkopníci hororových podívaných ve dvacátých letech, i tady udělali z finanční nouze ctnost, když filmaři záměrně deformují realitu (zkreslení perspektivy, neobvyklé úhly pohledu, aby nebylo vidět, že loď nepluje na moři). Jen moderní střih prozrazuje, že jde o čtyři roky starý snímek. Příběh kašle na řadového diváka a namísto lineárního vyprávění zasazuje do sebe jednotlivé historky jako matrijošky. A je jasné, že dramatické finále se nekoná, protože v ústavu, kde celé vyprávění začalo, se taky končí - bez toho, aby hlavní hrdina vlastně udělal něco jiného, než vyprávěl celou tu bizarní story. Sympatická jednohubka. Lovecraft by měl snad radost. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pro dnešní dobu absolutně neobvyklá záležitost v podobě černobílého němého filmu z dílny H.P.Lovecrafta. Připouštím, že mně tento styl ze začátku dost lezl na nervy, ale po čase jsem si úplně zvykl, přičemž nakonec jsem v závěrečné vysvětlovací části střídání obrazové podoby s následující doplňující textovou částí i uvítal. Co se příběhu týče, tak se jedná až na rozuzlení o velmi poutavou a napínavou detektivní zápletku, kterou jsem si na třičtvrtěhodinové stopáži pěkně vychutnal. Určitě to za podívání stojí, už jen pro připomenutí 20. let minulého století. 75% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PÁN WILCOX, MUSÍM VÁM OZNÁMIŤ, ŽE TENTO KUS NIE JE VôBEC STARÝ. JE ÚPLNE NOVÝ." __ Najväčším kladom ,,The Call of Cthultu" je okrem krátkej a pritom viac než postačujúcej stopáže fakt, že je nemý. Práve to mu pridáva na príťažlivosti a vďaka tomu je hrôzu miestami naozaj počuť. Filmík je veľmi dobre vystavaný. S pribúdajúcou stopážou tempo úžasne naberá na sile a pri scéne ožitia obludného božstva dosahuje úplneho majstrovstva a môžem prehlásiť, že mi vtedy nabehali zimomriavky. Fanúšikovská pocta žánru sa stala skutočným umeleckým dielom. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)

Reklama

Reklama