Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

strougy 

všechny recenze uživatele

Forma klasického němého filmu se mi pro vystižení ponuré atmosféry Lovecraftových povídek zdá ideální, například scéna s uctívači v bažinách tak působí mnohem děsivěji, než jak by působila býti barevná a se zvukem. I v expresionistické tradici laděné prozkoumávání ostrova či pomalé pronikání do záhad v pozůstalosti nalezených textů funguje na jedničku, moc by mě tak potěšilo, kdyby v podobné formě zpracovali i jiné mé oblíbené autorovy texty, třeba takové V horách šílenství je pro tuto podobu jako dělané. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaký film podle Lovecrafta, kterej si z něj nebere jen název a námět, ale snaží se pracovat přímo s jeho dílem samotným. Nápad pojmout to jako černobílý němý snímek z období počátku kinematografie kvituji jako šťastný pokus. Koukal jsem na to kolem půlnoci a dost to působilo. Nijak nevadí krátká stopáž, jen možná může být trochu problém zpočátku se orientovat v časových rovinách, v nichž se děj odehrává, protože dost často a rychle přeskakuje z jedné do druhé. Ale jako pocta Cthulhu kultu povedené dílko. ()

Reklama

kosta73 

všechny recenze uživatele

Odvahu tvůrcům upřít nelze. Pustit se do adaptace Lovecraftovy geniální povídky je velké sousto i pro zkušené tvůrce ...no, však výsledek je taky mírně řečeno značně rozpačitý. Pominu-li svoji osobní představu o vizuálním kabátku Lovecraftova světa a budu-li se snažit o co největší objektivitu s ohledem na to, že se patrně jedná o fanouškovský počin, nelze dílku upřít řadu silných momentů a to hlavně v jeho druhé polovině. Jenže to prostě nestačí, podstatné je, že rozsáhlá povídka je smrsknutá do kratičkého 50-ti minutového filmu, díky stylu němý záběr / titulek divák neznalý knižní předlohy nemá absolutně šanci chytit o co jde, o zachycení nepopsatelné atmosfery povídky ani nemluvě. Film dále sráží naprosto bezvýrazní herci, toporné efekty ( špatně ) evokující dobu Murrnaueova Nosferata tomu taky moc nepřidávají a celé provedení mi prostě vzhledem k Lovecraftovu géniu přijde až neuctivé. A tak nadále doufám, že se této předlohy chopí někdo komu věřím ( můj favorit v tomto směru je Dan O'Bannon ) a stvoří parádní podívanou s úctou, kterou si dokonalost Lovecraftova díla bezesporu zaslouží. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V prostredí dnešných preškriekaných, jednotvárnych horrorov je tento pokus o návrat ku klasike veľmi sviežim závanom a teda podľa stopáže škoda, že len takým krátkym. Perfektný filter dodáva filmu deduškovský dojem, i keď nie v plnom rozsahu. Hudba je postavená na klasickej horrorovej orchestrálnej z nemej éry, ale nápaditosť a niektoré moderné postrehy sú jasne rozoznané, čo len pridáva na atmosfére. A práve tá je rozhodujúca. Zaujímavo podaný, zozačiatku trošku nudný príbeh len jemne mrazí a ozajstne vystraší naozaj len záverečných pár minút. Vzhľadom na minimalizmus a skromnosť techniky veľmi dobrá práca. A aj keď toto sa podarilo, nedovolím si povedať ako by režisér Leman obstál v ozajstnom pozvaní do horrorového žánru, ak by sa však obdobne vyhral aj s ďalšou čierno-bielou jednohubkou, určite by som nebol sám, kto by sa na to tešil. 75%. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Filmy podle knih od Lovercrafta je poměrně dost, buď to jsou dobré díla typu Dagon, vynikající díla typu Re-animator či naprostý blbosti typu Cthulhu. Tohle patří do první kategorie. Leman je výborný režisér nikam nespěchá nedělá nějaké extra akční scény a staví na atmosféře a hlavně na stylu. I když je film značně amatérský tak se nato dá bez jakkéhokoliv problému dokoukat. Herci pravda nejsou nijak extra dobří, ale hrají co mají a když se do filmu pustí monstra a jejich stylová stop capture animace jeden je blahem bez sebe. Doporučuji. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama