Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé z H.P. Lovecraft Historical Society, kteří natočili skvělý Call of Cthulhu, jsou po pěti letech zpět s ještě ambicioznějším projektem, ale stále stejným cílem - točit ve vlastní produkci filmy, odrážející ducha Lovecraftových knih. (Studna.net)

Recenze (43)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Producent a scénárista Call of cthulhu, který se mi mimochodem dost líbil, natočil svůj film. Taky podle Lovecrafta, ale tentokrát, mi to přišlo nic moc. CoC měl dobrou akci, atmosférické pasáže a opravdu mi přišlo že koukám na film z 30. let, tady mi přijde že koukám na nový film hozený do černobílé barvy. Takže nic extra, atmosféra se nekonala, a keců přibylo. Hodně velké zklamání. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na Volání Cthulhu jsem obdivoval brilantní preciznost formy, která do nejmenších detailů zdařile napodobila němé horory z 20. let - navíc když to vzniklo na koleně. The Whisperer in Darkness se zase snaží napodobit styl sci-fi hororů z padesátek, ale popravdě mám pocit, že to mu uškodilo snad nejvíc. V nejednom ohledu (úvodní titulky, kostýmy...) je to sice značně připomene, ale ladění celého filmu bohužel ne. Je v tom holt znát, že je to spíš moderní pokus o černobílý film a poznat je to na spousty místech už jen třeba úhly kamery. Ani obsahově to nebylo úplně bez chybičky (ačkoli tam opět dost záleží, jak moc je to věrně předloze), nicméně i přes vše výše vypsané se pořád jedná o dost kvalitní film, který opět udělala jenom parta nadšenců na koleně a opět se jim to povedlo dost zdařile. Samozřejmě to nemá profesionální efekty ani herecké výkony (ačkoli u některých vůbec nebyly špatné), ale to všechno se vzhledem k okolnostem dá plně odpustit. Jinak to totiž má hodně podmanivou atmosféru, dostatečně zajímavý, napínavý a mysteriózní příběh, správný cit pro tempo jednotlivých scén, skvělou kameru a vůbec to působí mnohem profesionálnější, než kdejaká skutečně profesionální (ačkoli někdy spíš jen "profesionální") sci-fi nebo horor... Tudíž mi opět nezbývá nic jiného než před touhle skupinou fanoušků smeknout, jelikož talent určitě mají a stejně jako u Volání Cthulhu chci, aby jim někdo dal dost peněz a oni mohli natočit cokoli co chtějí, protože by to podle mě byla obrovská záležitost... 4* ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Homage nielen dielu H.P. Lovecrafta, ale aj mysterióznym hororom a sci- fi flákom prvej polovice 20. storočia. A rozhodne sa dalo ísť aj ďalej. Ešte trochu popracovať s vizuálom ( rozumej viac ho znedokonaliť dnešnej dobe, hlavne v podobe trikov - to CGI do takej poetiky nesadne ) a bolo by to za krásnych 5. Tak sú to len slabé 4, alebo ak chcete silné 3 stars, čo je v koncepte s amatérskou tvorbou rozhodne víťazstvo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Černobílá Lovecraftovi sluší! A výborná klasická hudba, která tu připomněla Wagnera, tam zase staré tajuplné filmy. První část je spíše komorní, jako by herci vystupovali na jevišti, pak nastane zlom a s příchodem na farmu stoupá napětí až k epickému finále. Vše se samozřejmě točí okolo Lovecraftových oblíbenců - Prastarých, Příchozích z hvězd, Cthulhu... , kteří mají přežívat v neprobádaných horách, v lůně divoké přírody. Film se drží základní linie povídky, dále ji však rozvíjí a obohacuje (především sabbat je fajnový). Původní povídka nepatří mezi mé nejoblíbenější, přesto jsem ji znovu - pro srovnání - přečetl. Polovina je sestavena z dopisů, v té druhé pak sledujeme cestu hlavního hrdiny na farmu, která není tak dramatická jako ve filmu. Lovecraft se snaží nahnat hrůzu výběrem slov spojených s děsem, popisy ponurých míst (zejména v kosmu) a citací ze svého Necronomiconu. Největší část pak zabírají myšlenkové pochody hlavního hrdiny, což se do filmu dává špatně (stačí připomenout neúspěch většiny filmů podle S.Kinga). Snad i proto jsem byl mile překvapen, jak se tvůrci s literární předlohou poprali. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prijemna stylovka, tvariaca sa ako 50's becko (aj ked vyuziva o dost inu filmovu rec). Je to bohuzial trosku pridlhe a priserky takisto nemuseli byt prisene cgi. Pokojne ich mohli spravit old school ako od Harryhausena. Ale inak mi to spravilo radost. Pri takejto stylizacii som schopny odpustiit vela veci. 8/10 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Nejvíce času zabralo tvůrcům vytvořit tajemné bytosti Mi-Go a následně je zakomponovat do daných scén tak, aby budily co největší pocit strachu a tajemnosti. (Beckett51)
  • Sean Branney před promítáním filmu pronesl: "Jsme fanoušci Lovecrafta a proto čekám, že tento film ocení hlavně naši fanouškovstí kolegové. Přesto bych byl rád, kdyby naší práci ocenili i ostatní." (Beckett51)

Reklama

Reklama