Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Trapné televizní zpracování Šípkové Růženky, které se od ostatních adaptací odlišuje jen svojí veršovanou podobou. Ta jediná se dá kladně hodnotit, ale ten zbytek je fakt trapnost nad trapnost. Král s královnou jsou jen o pár let starší než Růženka, samotná královna možná i tak jen o dva, tři roky, a to má být její matka... Růženka není vůbec pěkná a vysvobodí ji zahradník, který kdyby měl místo rýče v ruce hokejku, tak je to celej Jiří Hudler. Tady je tedy pozměněný děj, což de facto oceňuji, ale zase ten princ, co zalhal, že dal Růžence tu pusu a probudil ji... To byl tak slizskej kretén... Opravdu obsazení herců se Zelenkovi vůbec nepovedlo, stejně jako navodit atmosféru tak známé pohádky. Nechápu, proč ji opět točili, když starší Vorlíčkova verze patří mezi naše nejlepší pohádky. [983. hodnocení, 64. komentář, 44%] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že pohádka je veršovaná. Ale bohužel to není k jejímu dobru, mnohdy zní verše hloupě a příliš šroubovaně. David Švehlík jako král je jen o něco málo starší než jeho dcera a vůbec, herecké obsazení je dosti špatně poskládané. Herci v hlavních rolích se mi prostě nelíbí. Kostýmy sudiček byly jak z jiné planety. Ach jo, je mi líto dnešních dětí, pokud na toto koukají. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Obrazově i scénáristicky trochu zbrklá pozvánka na zámek Žleby, která se jako pohádka nevyrovná ilustracím v mojí dětské knížce. Hudba usnula v operetním župánku, verše především tempu příběhu škodí, herecky překvapivě vyniká Šoposká a hyzdící přebujelé náletové dřeviny. "Dceruško, jde ti o život !" - "Ach!" Základní verze pro nejmenší. 2-3* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

S výjimkou Davida Švehlíka a občas Postlerové sledovat samá herecká dřeva, kde asi nejvíc přehrává Krobotová. Ta jen dokazuje, že kromě expresivního a přehnaného herectví Dejvického divadla neumí normální roli zahrát. Dialogy ve formě básní občas skřípají až velmi. A celkový scénář je chabý, až hanba. Co v Jak se budí princezny odbudou během pěti minut úvodních titulků, o tom se tady povídá půl hodiny (výběr královny, uražená víla). Šoposká mi přijde na princeznu poněkud vyžilá, ani ostatní ženské herečky to krásou nebo charismatem moc nezachraňují (např. mi přijde, že zlou vílu měla hrát Krobotová a královnu Vagnerová, ale ani tak žádné terno). Triky na úrovni deset let starého filmu. Na závěr trest víly a podvodníka na úrovni škodolibé pomsty osmáků na základce. Kostýmy se neměnily v žádné scéně, asi byl fundus zrovna vyrabovaný. Vážně mizérie. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tři + - pohádku jsem znovu viděla s odstupem téměř dvou let a musím říci, že uzrála jako víno. Ne výjimečné, ale pozoruhodné kvality. A to se týká především scenérií, hlasu vypravěče (krásný "doplněk") a hudby. Ta dělá pohádce čest. Příběh je samozřejmě slabší, což je předem dané samotnou formou příběhu. Ale veršování je v pohádce moc milé. Vytváří to takovou milou pohádkovou atmosféru. Je jasné, že "druhá Princezna se zlatou hvězdou už nebude", přesto zde veršování beru jako plus. 65% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Když zahradník Janek kouká klíčovou dírkou, vidí ležet princeznu Růženku v posteli, po otevření dveří ale leží Růženka za dveřmi, takže by ji nemohl vidět. (M.B)
  • Pohádka byla natočena na zámku Žleby. (rakovnik)

Reklama

Reklama