Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

honzic 

všechny recenze uživatele

Poměrně slabá pohádka, kterou nezachrání ani netradiční herecké obsazení a hezký námět, nepovedená animace a slabé herecké výkony, trapná režie a provedení, prostě oproti dřívějším ztvárněním nesahá toto ani po kotníky. Ještě štěstí, že se to nepokusili natahovat na kinostopáž a stačilo jen televizní zpracování. Někdy je lepší se do osvědčeně natočených pohádek již raději znovu nepouštět. Bohužel další důkaz, že Zelenka točit pohádky neumí. Hodnocení: 30 % ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku uděluji za nádhernou Mariku Šoposkou. A možná ještě hvězdné obsazení pohádky, ale s vědomím, že ty Hvězdy se tam spíš zoufale trápily nad vším, co se tam nedalo zahrát. Básničky Jiřího Žáčka mám ráda, ale zde se rýmovánky opravdu minuly účinkem a působí trapně strojeně a nelidsky. Růženčin ženich zahradník vypadá jak její mladší, patnáctiletý bratr, což mi po celou dobu pohádky vadilo asi nejvíc. No, možná ještě hroznější byly rokokové paruky a kostýmy. Na tuhle pohádku už se nepodívám. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Buďme rádi alespoň za to, že to není klasická studiová pohádka, plus bod. Originalita v podobě veršů se taky cení. Nicméně Šípková Růženka je zcela přepracovaná a to není moc výhodou této pohádky. Vždyť dvojice se nemusí ani pořádně prosekat ke své vyvolené, neboť jim pomůže víla, což platí i o závěrečném zlikvidování podvodníka. Mám pocit, že zrovna pohádky, které by měly patřit primárně dětem, se pro nejmenší netočí, nebo se přinejmenším zapomíná na to, že pohádky jsou pro pro ně. Jak ale řekl ve včerejším rozhovoru na TV Prima Z. Troška, dnešní pohádky, ať jsou jakékoli, se točí spíše pro střední a starší generaci diváků. Ty mladší a děti nevyjímaje, zajímají tablety, X-meni, Avengeři a SpongeBob. Smutné, ale je to realita 21. století. Ovšem takto průměrné pohádky na tom nic nezmění. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Scénárista či režisér (anebo oba dva) zjevně usoudil, že mu klasická pohádka nestačí, a tak scénář „obohatil“. Bohužel zcela hloupě, takže výsledek je prošpikován topornými moralismy, i novou zápletkou a motivy, jejichž nemohoucnost je, bohužel, nepřehlédnutelná. Kdyby se ti dva nenamáhali s „obohacováním“, mohla to být průměrná pohádka. Takto je výsledek dosti tristní a nespasí to ani snahy osvědčených starších herců... ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tři + - pohádku jsem znovu viděla s odstupem téměř dvou let a musím říci, že uzrála jako víno. Ne výjimečné, ale pozoruhodné kvality. A to se týká především scenérií, hlasu vypravěče (krásný "doplněk") a hudby. Ta dělá pohádce čest. Příběh je samozřejmě slabší, což je předem dané samotnou formou příběhu. Ale veršování je v pohádce moc milé. Vytváří to takovou milou pohádkovou atmosféru. Je jasné, že "druhá Princezna se zlatou hvězdou už nebude", přesto zde veršování beru jako plus. 65% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Když zahradník Janek kouká klíčovou dírkou, vidí ležet princeznu Růženku v posteli, po otevření dveří ale leží Růženka za dveřmi, takže by ji nemohl vidět. (M.B)
  • Pohádka byla natočena na zámku Žleby. (rakovnik)

Reklama

Reklama