Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Hříšní lidé Města pražského, který již desítky let těší televizní diváky, zrodil novou dramatickou postavu – pana radu Vacátka. Postavu, která se ve skvělém podání Jaroslava Marvana stala nesmírně populární. Také dnešní příběh vám znovu připomene jeho věčný souboj s pražskou galérkou... Je Štědrý den roku 1928. Rada Vacátko (J. Marvan) si chce ve svém rajónu uklidit a prověřuje všechny možné pachatele. Nakonec se soustředí na kasaře Nováka (V. Brodský), který je v podmínce a další rozsudek by tvrdě dolehl i na jeho rodinu. Má v péči malého syna, žena mu právě utekla. Ale pan rada zná kasařskou pověru, která praví, že na Štědrý večer se dají všechny pokladny světa otevřít, a to třeba i jen paklíčem, a jde si Nováka okouknout. Doma je jen jeho malý synek, který se těší na Ježíška, otec odešel pro tradiční rybu do hospody. A tak Vacátko schová kasaři jeho „nádobíčko“ a Štědrý večer stráví s kasařem a jeho synkem, aby zabránil nejhoršímu… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nezaslouženě podceňované završující dílo HŘÍŠNÝCH LIDÍ MĚSTA PRAŽSKÉHO, této perly klasiky asi nejen české detektivky, přibližuje radu Vacátka a s ním i mimořádnou, nedoceňovanou velikost Marvanova - a marvanovského - herectví z neobvyklého úhlu. Svátky klidu a míru jsou nejen povznášející, ale i vražedné: to pro ty, jejichž život není v pořádku a jejich mezilidské vztahy nejsou prosty hlubokých kazů a fatálních nedodělků. Starý mládenec zůstává věren sám sobě: schopnost nadhledu, shovívavost, kterou vztahuje nejen ke světu, ale i k lidem, mezi něž prozíravě a věcně zahrnuje i sebe sama, umožňují spolu s kvalitním scénářem zhlédnutí díla, na které se nezapomíná. Štědrý večer rady Vacátka je i štědrým večerem ducha, srdce a lásky také pro všechny, kdo s pozoruhodným mužem československé prvorepublikové policie sdílejí prožívání nejposvátnějšího a nejsvátečnějšího dne v roce. Nechce se věřit, že pro Marvana to bylo poslední vystoupení před kamerou, které uzavřelo jeho takřka půlstoletou uměleckou dráhu dramatického divadelmího herce, jehož nejvlastnějším jevištěm bylo a zůstalo nadčasové stříbrné plátno českého filmu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pěkná atmosféra Vánoc, Štědrého dne z doby dávno minulé...První republika, chudoba obyčejných lidí, radost z prostých dárků, chudě ozdobený stromeček....má to své kouzlo. K tomu všemu jest naservírovaná příjemná zápletka, kde nejde o nic závažného...Vynikající Jaroslav Marvan a Vl. Brodský. Příjemná podívaná. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dobré skutky se mají dělat především o vánocích a rada Vacátko (Jaroslav Marvan) jeden takový udělá přímo na Štědrý den, kdy jak praví kasařská pověra, lze kasy otevřít pouze paklíčem. Ve spolupráci s inspektorem Mrázkem vytipují, kdo by se mohl právě v tento den vypravit na některou kasu. Rada Vacátko navštěvuje recidivistu Nováka (Vlastimil Brodský), aby jej od tohoto úmyslu odradil. Moc pěkné herecké výkony. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasim se Sportovcem, že Štědrý večer je neprávem opomíjený a nesmyslně podhodnocený zakončení celý Vacátkovy série. Možná je to minimalisticky natočený, v podstatě jen ve dvou interiérech a se třema až čřtyřma hercema, ale funguje to dokonale. Brodský i Marvan odvedli bezvadnou práci, i ten kluk byl celkem dobrej - a pokud tady někdo tvrdí, že byli nevýrazný nebo že to byla nuda, tak si nezasouží podobný snímky konzumovat ani hodnotit. A jeden ze samozvaných "poučených diváků" na předních místech komentářů by moh přestat tvrdit, že se Vacátkova mordparta patrně rozpadla, a trochu víc "poučeně" sledovat - sám Mrázek vyřizuje Boušeho a Brůžkovo přání radovi k šťasnejm Vánocům a že už šli domů zdobit stromečky. Když vidim a čtu tyhle a jim podobný hodnocení, tak o to radši dám těch pět hvězdiček. Vacátko se tu ukáže míň jako rada a víc jako člověk, a i když to tak může znít, ani trochu to neni prvpolánový, přeslazený nebo klišé. Celejch těch 40 minut s nádhernou Vánoční atmosféru uteče jako nic - a budu se opakovat, když napíšu, že doslova dokonalá Liškova hudba dává celýmu cyklu Hříšnejch lidí korunu, a ani Vánočně laděnej Štědrý večer neni výjimkou. Štědrý večer pana rady Vacátka prostě neni ani tak štědrym večerem pana rady Vacátka, jako spíš štědrym večerem a stekánim pár sobě naprosto rovnejch lidí - u Vánočního stromečku, u večeře... Večerem, kterej nakonec mohl pro člověka Vacátka, člověka Nováka a jeho malýho kluka znamenat v důsledku lidsky víc, než by kdokoliv z nich čekal. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno je to trochu zvláštní film. Jaroslav Marvan a Vlastimil Brodský jsou sice kvalitní herci, ale přeci jen nemají pořádně co hrát. Rada Vacátko totiž nemá s kým by Vánoce strávil a tak se vydá po kontrole kasařů. Alespoň takhle to chápu já. A pak mu ještě schová brašnu, aby mu vzápětí prozradil kde ji má, což moc smyslu nedává. Kdyby mu ji zabavil, pak ano. Přesto tihle dva špičkoví herci rozehrávají mistrnou partii nervů, kdy oba ví, ale tváří se, že neví. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • I když jde o samostatnou epizodu seriálu Hříšní lidé města pražského (od r. 1968), tak se zde neobjevují detektivové Bouše a Brůžek, kteří se objevují i v navazujích čtyřech celovečerních filmech. Jsou pouze zmíněni na začátku epizody. (charlee.dog)
  • Pro nářadí k vyloupení pokladen se používá v příběhu slovo „vercajk“, které pochází z německého slova „werkzeug“, tedy „nástroje“.  Další pojmenování kasařského nářadíčka je „Chrom Nickel Stahl“. Jedná se o materiály, ze kterých bylo nářadí zhotoveno, tedy chrom, nikl a ocel, navíc slovo „stahle“ je zaměnitelné se slovem „stehlen“, což znamená „(u)krást“. (sator)
  • Točilo se v Praze na Malé Straně a Maltézském náměstí. (sator)

Reklama

Reklama