Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Videl som polovicu celovečerných filmov nakrútených podľa TV seriálu Hříšní lidé města Pražského. Obom som pridelil po dvoch hviezdičkách a dnes pretrpenej Smrti čierneho kráľa som nemal najmenší dôvod prideliť iný počet. Dôvod je rovnaký: zo seriálov by sa nemali nakrúcať filmy, ani preplnenie filmu známymi hercami nezaručuje kvalitný výsledok, pologýčovité stvárnenie Prahy v tridsiatych rokoch je príťažlivé pre českých divákov, ale za riekou Moravou to už tak dobre nefunguje, prorežimový režisér Jiří Sequens st. nenakrútil v živote poriadny film a neurobil výnimku ani v tomto prípade. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ze čtyř celovečerních filmů pro mě možná i nejlepší díl, kde se projevuje i určitá sociální kritika systému, jinak snímek má všechny klady Sequensova cyklu Hříšní lidé města pražského, tzn. zajímavé charaktery, dobré vykreslení prostředí a výbornou hudební stránku. O skvělém hereckém obsazení v čele s Marvanem ani není třeba vykládat. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mordparta rady Vacátka je i na prahu nastupující normalizace stále ve výborné formě. Jako vždy jde o herecký koncert pomalu odcházející generace těch nejlepších českých herců... Parta ze ,,čtyřky" je tentokrát ochuzena o pana Mrázka a dostává se před zapeklitý případ, kde podezřelých je až příliš mnoho a který je v brilantní metafoře ke konci filmu reprodukován coby partie šachových figur. Detektivka Jiřího Sequense se, jak je u něj zvykem, dotýká toho nejsmutnějšího v lidské povaze - hrabivosti a nekřesťanského mamonu po penězích, ve své stylizovanosti je ale až příliš realistická... ,,Koukejte, pane Brůžek, udělejte, co vám říkám a neptejte se po spravedlnosti..." Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní půlhodinová scéna pitky v hostinci a cesty domů je úchvatná. Vacátko se objeví vlastně až pětatřicet minut po začátku. Film je načichlý starou dobou pražských floutků a poloprostitutek, krásně plyne a jak vidno, nikdo není bez hříchu. Moc se mi tenhle film líbil, je asi nejpodařenější z celé série. 100% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s některými hodnotícími, že by filmu klidně slušela stopáž dalšího dílu seriálu, zároveň ale musím konstatovat, že film je zajímavou kriminálkou i přes svou délku. Případ pana rady Vacátka je dostatečně zašmodrchaný a postavy mají dost prostoru na to ukázat, co je v nich. Rozuzlení příběhu je uspokojivé, i když se na něj čeká opravdu dlouho. S povděkem kvituji kvalitní herecké obsazení, včetně pana Krále a jeho kamarádů z mokré čtvrti v podání panů Brodského a Kemra. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

Reklama

Reklama