Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavější než Partie krásného dragouna, Smrt černého krále nebo Pěnička a Paraplíčko. Hlavně kvůli Kopeckému. Ten je v této cognacové detektivní šarádě excelentní. A to mě ba. Co mě neba je ta ústřední píseň, kterou jakoby zpívá Langmiler, i když to ve skutečnosti zpívá Eda Neváhejatoč Hrubeš. Kdyby to bylo bez ní, tak dám pět *. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nikdo nic neviděl, ani neslyšel, tak buď byli všichni vožralí, nebo lžou, jak když tiskne! Můj nejoblíbenější ze čtyř celovečerních filmů s radou Vacátkem. Co by člověk dal za to kdyby se takový detektivky točili dneska, nebo se jim v kvalitě aspoň současná tvorba pokusila přiblížit. Povídka která je předlohou příběhu pak patří k těm lepším a naštěstí asi i díky tomu, že snímek se jí věrně drží, tak se jí povedlo přetavit i ve velmi podařené filmové zpracování. Pochopitelně s plejádou skvělých herců v čele s nezapomenutelným Marvanem.80% ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší celovečerní film série a také nejlépe obsazený (opět famózní kreace Mildy Kopeckého, Josef Somr, Zdeněk Řehoř a konečně se vrací František Filipovský v roli Mrázka). Dobová atmosféra je neskutečná a úžasnější ještě víc, než jindy. Hromada podezřelých, přičemž každý něco skrývá, zajímavý případ vraždy a odhalení vraha a lá Columbo za účasti všech podezřelých. Tentokrát to celkově jde tak nějak v té nejlepší tradici Agathy Christie a vůbec, ale vůbec to není na škodu, tentokrát je to opravdu poctivá detektivka, ve které navíc až do konce neznáme vraha (nebo si jím alespoň nejsme jistí), takže v tomto případě je vše v naprostém pořádku. Více konverzační, než obvykle a i v rámci celého cyklu opravdu výjimečné - herecky, dějové i filmařsky. A tentokrát si příběh vystačí i se stopáží. Jenom ta písnička je otravná. 85%. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to dnes viděl naposledy. Zkusil jsme to potřetí. Dal jsem tomu šanci. Ale ne. Není to pro mne. Neustále vyslýchání spousty podezřelých z toho dělá motanici, kterou nejsem schopen poctivě sledovat a soustředit se. Ještě v tom lítají karty a vlastně je to vcelku nuda. Seriál mám rád, stejně jako knihy, ale toto se prostě nepovedlo.  Dávám dvacítku hercům, a kdyby tohle natočili jen jako jeden z dílů super seriálu, bylo by to mnohem lepší. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak už se nám to vykotilo. Máme mord v hotelu Excelsior." Tak šup tam pár francouzáčků, ať nám to lépe myslí a užijme si tu v úvodu avízovanou cognacovou detektivní šarádu. V hotelu Excelsior se totiž sešla fajnová společnost, kde všichni koukají, aby nic neviděli a hlavně, aby jim nikdo neviděl do karet. Já jsem si tedy užil zejména "skromného" direktora hotelu pana Arno Hnízda, jehož hotel je prvotřídní podnik, zanesený ve všech světových bedekrech, tamtéž vřele doporučený a který si vraždu rozhodně nemůže dovolit. Tak, pane rado, račte to rozplést. Já se budu dívat. Znovu. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)
  • Scény z exteriéru byly natočeny před hotelem naproti Wilsonově nádraží. (Witta)

Reklama

Reklama