Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Zavri ocka,zavri...Pan Langmiler svym vykonem posunul tuto pisen mimo tento film,rekl bych do jine urovne...Celkove jsem se bavil a film si uzil,herecke vykony jsou na vysi a to tak ,ze je mozne vysledovat i nektere nesrovnalosti.Napriklad pan Somr skvele ztvarnil opileho Janika pri prichodu pana Vacatka a to tak ,ze byl doopravdy jako opily,fantasticky se motal az jsem mel o nej strach,ze spadne, jenomze scena pokracuje a trva pres5-6 minut,pri kterych pan Somr neuveritelne vystrizlivi a to az tak ,ze se prestava motat coz i po oznameni,ze jeho manzelka je mrtva mi prislo jako prilisne rychle vystrizliveni.Kazdopadne velka zabava.Zavri ocka,zavri.... ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Taková česká variace na Vraždu v Orient Expressu... Pro mě je Excelsior ve všech ohledech jedoznačně nejslabší z tý Vacátkovy filmový čtyřky. Teda, ve všech ohledech kromě hereckejch výkonů, který jsou i tady bezvadný (zejména Kopecký, Somr, Budínová...). Scénář mi nepřišel tak silnej, aby bez výraznější změny utáhnul celovečerní film, ani tak přirozeně sugestivní, abych byl děj schopnej prožívat společně s postavama - s nikým jsem se nijak nesblížil nebo neztotožnil, nikomu jsem nijak extra nefandil, nikdo se mi nijak zvlášť nepříčil (no, prostě lidi z pokrytecký a intirkánský smetánky, všichni maj něco se všema, každej má nějaký tajemství, nikdo to ale neřiká nahlas - takže na pěst jsou vlastně všichni, ale nikdo nijak zvlášť výrazně). A slabší mi tentokrát přišla dokonce i ta hudba - na jiný filmy by to furt byl těžkej nadprůměr, ale Liška v plný palbě vypadá prostě jinak. Furt je to slušná detektivka, svejch Vacátkovejch sourozenců nebo žánrovejch vrocholů ale rozhodně nedosahuje. ()

Reklama

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Atraktivní prostředí prvorepublikového luxusního hotelu, plného bizarních, groteskních, ale především prohnilých postaviček, které se navzájem okrádají, jsou si nevěrné až se občas zabijí - je jen dobře, že je následující desetiletí z valné části poslaly do dolů / lapáků a ve skutečnosti jistě také do politiky.....nicméně velmi příjemná detektivka se skvělým obsazením. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Plejáda skvelých hercov staršej generácie v klasickej kriminálke, ktorej ale niečo chýba. Trochu spádu, a možno je niečo naviac, tá prvá zbytočná polhodina, pretože to začne byť zaujímavé až ku koncu. Ideálna kriminálka trvá okolo jednej hodiny, či už ide o americkú, britskú alebo českú. –––– Tak už se nám to vykotilo. Máme mord v hotelu Excelsior. –––– Hotel Excelsior - šťastný ostrov klidu v rušném velkomêstě. ... Hotelový personál, hosté, všechno jedna sebranka. Courá se to po schodech nahoru a dolů jako šváby! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší celovečerní film série a také nejlépe obsazený (opět famózní kreace Mildy Kopeckého, Josef Somr, Zdeněk Řehoř a konečně se vrací František Filipovský v roli Mrázka). Dobová atmosféra je neskutečná a úžasnější ještě víc, než jindy. Hromada podezřelých, přičemž každý něco skrývá, zajímavý případ vraždy a odhalení vraha a lá Columbo za účasti všech podezřelých. Tentokrát to celkově jde tak nějak v té nejlepší tradici Agathy Christie a vůbec, ale vůbec to není na škodu, tentokrát je to opravdu poctivá detektivka, ve které navíc až do konce neznáme vraha (nebo si jím alespoň nejsme jistí), takže v tomto případě je vše v naprostém pořádku. Více konverzační, než obvykle a i v rámci celého cyklu opravdu výjimečné - herecky, dějové i filmařsky. A tentokrát si příběh vystačí i se stopáží. Jenom ta písnička je otravná. 85%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Pan Marvan se moc nesnesl s Milošem Kopeckým. Marvan nechodil zkoušet do divadla, díky tomu mohl točit už ráno, kdežto pan Kopecký zase mohl až odpoledne, takže ráno točili společnou scénu jen se záběrem na Marvana a odpoledne zase to samé jen s Kopeckým a pak se to spojilo dohromady. Marvan si přitom třeba neodpouštěl rýpnout, že by tu pan Kopecký měl být a přitom věděl, že to nejde. (cariada)
  • Ve filmu jako komparz vystupuje otec Lubomíra a Oldřicha Lipských – Vilém Lipský. Při jedné rozdvojené scéně si stoupnul tak, aby byl vidět za Marvanem a pak za pár hodin se točilo to samé s dalším hercem, který předtím nebyl k dispozici a pan Lipský se tam zase motal. Pan režisér si toho všimnul a musel zastavit scénu a vysvětlit mu, že když už tam stál předtím, že teď by to vypadalo, že přeskakuje s obrazu do obrazu. (cariada)
  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)

Reklama

Reklama