Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 1

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 087)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně pořádný Rkový survival horror se skvělou atmosférou korunovanou velmi brutálními cinkrlátky (snad nejlepší sekání hlavy vůbec...mark my words). Takové kousky musíme MY, horroroví fajnšmekři, ocenit....tohle je kapička naděje do budoucna (spolu s Feast), že by se pánům producentům mohly přestat stahovat konečníky a uvolnili víc Rkových kousků do kin.....the citadel of brutal horrors is near! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Rok 2006 měl nekompromisní řezničinu Hory mají oči, což byl nejvydařenějši hororový remake a nejlepši horor toho roku, 30 dní dlouhá noc je nejlépe uchopenou adaptací comicsu za poslední roky a nejlepšim hororem roku 2007. (Aniž by obsahovala jakýkoliv sociálně-politicko-kritický osten, stačí metažanrová podívaná par excellence). Rodriguez, Snyder a Satrapiové by se povinně měli podívat, jak se adaptuje comics do filmové podoby, přičemž se zachová jeho look a přeloži se jedna řeč (komiksová) do té druhé (filmové) a dynamika a drajv se neztratí, navíc všechny odchylky od comicsu jsou k dobru věci a děj i postavy v něm dělají plastičnějšim(i). Chce to přitom jenom tak málo: trochu saturovat barvy, začit ustavujícím velkým celkem, poté prostřihnout na pečlivě komponovaný záběr s chytrým rámováním a dle comicsového políčka rozestavenou postavou a dát kameře volnost a hybnost, nechat ji propojit dvě políčka do jednoho promyšlenou jízdou. _____ S čistým svědomím můžu řict, že takhle povedená upířina tady nebyla od Near Dark, upířina, která si je vědoma svého předobrazu a silně z něj těží v budování heterosexuálního vztahu hlavní dvojice, jenž je obrácen na ruby, a takhle atmosferická a nekompromisní podívaná tady nebyla od Mlhy. Co sejde na tom, že dialogy jsou horši a plné klišé, když je pronášejí herci, kterým to - a překvapivě včetně zarosteného Harttneta - věřim a co na tom, že ty přechody mezi jednotlivými dny ubírají filmu na efektivitě, když hororů, v nichž patnáctiletí kluci sekají o dobrou polovinu let mladšim holčičkám hlavu sekyrou, je tak zatraceně málo... ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Z dílny Davida Sladea vyjela třetí nadupaná mašina. Svěží, dynamická, sebevědomá. Z očí Sladeových srší neskutečné množství energie, která se do jeho výtvorů vrývá neobvyklou svěžestí a neustále se kumulujícím napětím. Hard Candy mě brutálně sejmulo a 30 dní dlouhá noc v tomto duchu pokračuje. Sice jsem se nedočkal tak mrazivé scény, jako bylo (spoiler!) talrav ínávázeřdo, ale bohatě mi tento zážitek vynahradil noční život ve městečku Barrow. Už jenom to prostředí sněhu a ledu, zahalující se do třicetidenního temného pláště působí depresivně. A takovouto scenérii zaplní Slade luxusní smečkou upírů, dychtících po krvi. Takže začíná řezničina. Upíři, vedení charizmatickým Danny Hustonem, útočí jako šílení, nečekaně, bleskově, krvavě a zanechávají po sobě roztrhané krční arterie. Lidé kontrují prostřednictvím bagrů, kolečkových rypadel, seker, Otesánka a bouchaček a aby si tohle všechno divák dostatečně užil, tak je vždy u nějaké takové scény přítomna kamera, která před krvavým záběrem nikdy necouvne. Akční scény mají opravdový drajv, lekačky zavání podělanými trenkami a Hartnett a Foster jsou jednoduše perfektní. Nebýt několika žánrově klišovitých scén, neváhal bych s nejvyšším hodnocením. Takto je to nadprůměrná upířina a Sladeův další pořádný hryzanec do jeho filmografie. 30 miliónů dolarů(rozpočet)/53 miliónů dolarů(výdělek celovětově) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vážený britský divadelný gentleman Danny Huston v roli lídra upírov v štandardne napísanom horore? Sam Raimi je silný a vynaliezavý producent. Už z úvodných záberov je jasné, že nejde o žiadne béčko. David Slade si može podať ruku so Zackom Snyderom. Je majster na zimomriavky a dokazuje, že aj o upíroch sa ešte stále dá nakrútiť působivý žánrový bonbónik. Len škoda, že nám film miestami servíruje osvedčené žánrové scény, ktorými nás naposledy - po veľmi dlhej dobe - tak potešil práve Snyderov Úsvit mŕtvych (premenené dievčatko alebo identická scénka s nutnou likvidáciu čerstvo nakazeného parťáka). A tiež trochu škoda, že upíri hlavnej „grupy“ neboli individuálne viacej rozvinutí - tak, ako by si s nimi vyhral Guillermo del Toro. Ináč paráda. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

'30 Days of Night' mi naháňal hrôzu dlhé dve hodiny. Ďalší z novodobých horrorov, ktorý na nahnanie strachu naplno využíva možnosti dnešných grafických a audiovizuálnych efektov. Čo chcem ale vyzdvihnúť je, že nenecháva všetko na pospas chlapcom zo štúdia a naplno sa hrá s temnou atmosférou temnej aljašskej noci. Hrôzu číhajúcu za každou dunou piesku som cítil na vlastnej koži a záver sa so mnou hral ako s bábikou. Režisérovi som síce každou minútou v prvej polovici filmu nedával veľké šance, že tak skvelo rozbehnutú partičku udrží v tak dobrom tempe až do konca, ale on mi to každou prebiehajúcou minútou v druhej polovici patrične vyvracal. Herecká snaha vôbec nevyšla navnivoč, to že sa posádka pod velením režiséra Davida Sladea naozaj snažila, bolo na výsledku badať. Idelány námet na pokračovanie, avšak vôbec nebudem sklamaný, keď žiadne nevznikne. Škoda kaziť tak príjemnú jednohubku. 80%. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Aljašské městečko Barrow skutečně existuje. Nachází se na úplném severu USA, jen tisíc kilometrů od severního pólu, a patří k nejstudenějším trvale osídleným místům na Zemi. Dokonce se v něm údajně dějí věci tak podivné, že inspirovaly děj filmu - ostatně stejně jako dlouhé období polární noci, díky němuž obyvatelé Barrow žijí až 60 dnů v naprosté tmě. Filmaři ovšem ve skutečném Barrow nenatáčeli, vytvořili si ho na Novém Zélandu. (virus10)
  • Pred koncom filmu, keď Jake Oleson (Mark Rendall) pozerá z okna, je možné na zemi stále vidieť krv z prvých dní, a to aj napriek tomu, že ustavične snežilo. (FromHell)
  • Tetování na pravé ruce upíří holčičky je logo německé industriální skupiny Einstürzende Neubauten. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama