Reklama

Reklama

Vůdce daroval Židům město

  • Německá říše Theresienstadt (více)

Obsahy(1)

Propagandistický nacistický snímek natočený v Terezině. Hlavní motiv: Hitler daroval Židům město Terezín a oni mu jsou za to vděční a s radostí pracují pro říši. (sator)

Recenze (28)

draggo

všechny recenze uživatele

Vzhledem k okolnostem vzniku (film musel režírovat židovský režisér, který byl následně s celou rodinou poslán na smrt do Osvětimi) zcela nehodnotitelná věc, která se vymyká chápání normálního člověka. Mohu se jen divit tomu, jak se tehdy říši podařilo tak dlouho tajit pravdu, a tomu, že se zástupci Červeného kříže tak snadno nechali nachytat. Či to tušili/věděli, ale neměli zájem na změně? Každopádně dnes už s tím nic neuděláme, takže nezbývá než doufat, že se něco podobného nebude už nikdy opakovat. Ovšem propagandistické filmy tu s námi jsou stále, jen se jim to daří stále lépe zakrývat. Ale to nebudu rozvádět. /nehodnotitelné/ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Terezín (po nemecky "Theresienstadt") je neveľké české mestečko, ktoré leží v katastri okresu Litoměřice, v Ústeckom kraji. Je to historické pevnostné mesto. Založil ho v roku 1782 cisár Josef II. Pevnosť mala chrániť strategické cesty počas prusko-rakúskych vojen v osemnástom storočí. Behom druhej svetovej vojny tam Nemci v spolupráci so Židovskou náboženskou obcou v Prahe zriadili židovské ghetto. Krátkometrážny propagandistický film z roku 1944 ukazuje idealizovanú podobu života v tomto internačnom tábore. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Maso. Jestli si myslíte, že jste už viděli všechny možný propagandistický dokumenty, tak jste vidělo hovno. Tady se dozvíme, že Áda byl hodnej strejda co vlastně vůbec nechtěl vyhubit židy, dokonce jim věnoval město (Terezín) kde můžou vesele žít, pracovat chodit na koncerty atd. Prostě mazec korunu všemu nasadil fotbalový zápas. A kdo prohraje ten jde do plynu!!! Jako kvalitně odvedená propaganda si to zaslouží standartního bůra, ale je fakt, že z etickýho hlediska je tohle už trochu jinej level, obzvlášť když si člověk uvědomí, že sami tvůrci a zřejmě i většina aktérů byli po natáčení sami zplynováni. Proto tentokrát volím zlatý střed.50% ()

Ducharme

všechny recenze uživatele

Prosluněný Terezín, kde židé vesele poskakují, tvoří a filosofují. Terezín, kde malá spokojená žiďata ukusují z obrovských krajíců chleba s máslem. Terezín, kde sestřička radostným krokem prochází nemocničním pokojem mezi odpočatě vyhlížejícími pacienty. Terezín, kde pracují jen usměvaví lidé. Orchestr, sbor... Ten Terezín, kde zemřelo 33 tisíc lidí. Průměrně natočená propagandistická lež, kterou z morálního hlediska není možno hodnotit ničím jiným než odpadem. Z hlediska uměleckého je ovšem, i z důvodu chybějícího materiálu, nehodnotitelná. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Okolnosti vzniku filmu za pomoci výpovědí přeživších pamětníků, dětí, které ve filmu účinkovali, mapuje dokumentární seriál Arzenál (od r. 2016), epizoda Film lež (2016). (sator)
  • Ku koncu vojny snímok zmizol, a hoci sa od tej doby niektoré scény a fragmenty znovu objavili, stále nie je k dispozícii žiadna úplná kópia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama