Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Příběh Závěti nijak závratný není, ale jinak je to hýřivý karneval hudby, tance a čisté vizuality, kolotoč barev, vůní a zvuků. I když jsou někdy Kusturicovy obrazy až příliš viditelně komponované a často nepůvodní – přejaté z jiných filmů a upravené, tak jim to nic neubírá na poutavosti a působivosti. Závěť je další Kusturicova absolutní oslava života ve všech jeho podobách – rodinné vztahy i spory, víno a rakije, zvířata, balkánské podsvětí, tanec v rytmu střelby zbraní z dob partizánské i docela nedávné války a na samém vrchu samozřejmě šťastná láska. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina filmu sa rozbieha dosť zvolna, môže vás aj napadnúť film vypnúť. V druhej sa zprehladní zápletka, postavy dostanú kontúry a viete, kto je kto a aký stupeň psychopatizmu predstavuje. No a tretia tretina je už čistá kusturicova divočina, kde nechýba nič, čo od neho čakáme. Podľa mňa typický režisérov film, čo znamená, že sa už opakuje, ale keď to stále funguje a filmy netočí každý rok, tak to vôbec nevadí. Prekvapil ma záujem balkáncov o taliansku futbalovú ligu. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to poněkud slabší, zbytečně překomedializované. Spousta pádů a výbuchů. Nicméně velmi slušná komedie s pověstnou Kusturiromantikou (Chlapec s krávou hledá lásku ve městě a najde) Muzika je zase skvělá i když od jiných lidí než jsme u Emira zvyklí. Zase tam něco pořád lítá vzduchem tentokrát je to vystřelený cirkusák. Nečekejte Život je čudo a vůbec ne Dom za vešanje...ale dá se to---Dopsáno 6/2010: Tak tu muziku dělal Stribor Kusturica, mám CD, je to perfektní. Jestli je to Emirův synek, to musí být táta hrdý.... ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Co k tomu(to) dodat, nějak se mi nedostává slov a to se mi (věřte) často nestává. Snad bych si vypůjčil slova resp. část textu (z) Vítkova kvarteta, s malou obměnou. „A je to On, je to ON, balkánskej démon :-) Bez mučení přiznávám, můj první Kusturica, tudíž námitky typu: Kusturica už po několikáté vykrádá sebe sama, u mě nejsou na pořadu dne :-) Pár ohlasů se ke mně sice dostalo, takže jsem (alespoň v náznacích) tušil, co mě v následujících okamžicích čeká, ale tohle předčilo veškerá moje (nejdivočivější) očekávání. Chvílemi (resp. téměř pořád :-) jsem měl pocit, že musím být nutně na tripu, zvlášť, když se tam (max každých 10min) mihnul v prostřihu ten „létající Čestmír“. Závěť, to je bláznivá („tak trochu“ jiná než ta Honzy Svěráka) JÍZDA a „tak trochu“ jiná (netradiční) romance, která pravda (vzhledem k celkovému vyznění snímku) nepůsobí zase až tak nepatřičně. Nebudu rozebírat snímek jako takový, to v tomto případě nemá ani smysl, pouze dodám: já si to užil a to tak, že od začátku až do úplného závěru a o to přeci jde nebo ne?! 89% p.s. už teď netrpělivě vyhlížím Život je zázrak resp. Černá kočka....... ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Presne kvôli blbcom ako Kusturica má dnes Bosna čisto inštrumentálnu hymnu, aby sa náhodou žiadne etnikum neurazilo. Na staré kolená mu začalo hrabať, je z neho nacionalista a srbskými vlajkami sa to tu len tak hemží. K tomu zoofília, pedofília, ako nič. No neviem, toto mi v tom filme veľmi nevoňalo. A že kvôli týmto excesom Srbi vyzerajú ako úchyláci, to Emira netrápi? No nuda to každopádne nie je a graduje to do klasického kataklyzmického finále. Marija Petronijević je zrejme najkrajšia žena, akú momentálne poznám. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Film sa natáčal v meste Uziče a v dedinke Zlatibor. (vander19)
  • Film, který sledují Tsane (Uros Milovanović) a Jasna (Marija Petronijević) u ní doma, je Scorseseho Taxikář (1976). ((mOnkey))
  • Pieseň v karaoke súťaži, kde spievajú Jasna (Marija Petronijevic) a Tsane (Uros Milovanovic), je "Winner takes it all" od skupiny Abba. (vander19)

Reklama

Reklama