Reklama

Reklama

Sedm divů světa

  • USA Seven Wonders of the World, The (více)

Obsahy(1)

DVD1: Průvodce John Romer pátrá po významu pojmu sedmi divů světa i po samotném pojetí divu jako takového. Pouští se do zkoumání sochy Dia a Rhodského kolosu a navštíví Parthenón i repliku sochy Dia v americkém Nashvillu, Při hledání Rhodského kolosu nalézá zbytky podstavce sochy, jež se skrývají v hradbě starověké přístavní pevnosti. Kde však skutečně v Rhodu socha stála? John Romer se zamýšlí nejen nad touto záhadou, nýbrž i nad vyobrazeními kolosu.

DVD2: John Romer zkoumá dějiny starověkých divů – majáku na ostrově Faros u Alexandrie a mauzoleo v Halikarnasu. Popisuje význam Faru (majáku) pro starověké mořeplavce, kteří se plavili podél nebezpečných egyptských břehů. V Bodrumu ve starověkém Halikarnasu John Romer navštíví původní místo, kde mauzoleum stálo: velkolepou hrobku krále Mausóla, jež od té doby dala jméno všem podobným hrobkám.

DVD3: John Romer zkoumá dějiny starověkých divů – visutých zahrad babylonských a Artemidina chrámu v Efesu. Seznamuje diváky s mýty, jež obestírají Visuté zahrady Semiramidiny. V Iráku se archeologům podařilo nalézt zbytky honosných paláců a starobylé zdi, ale ani stopu po bájných zahradách. V Efesu John Romer odhaluje pozadí kultu velké bohyně Artemis, jejíž chrám přitahoval věřící z celého antického světa a ukazuje, jak mohl Artemidin chrám vypadat.

DVD4: John Romer prozkoumává egyptské pyramidy i samotný pojem divu, jehož význam stále narůstá. V australském Sydney se prochází po vysoko se tyčící střeše slavné opery, jež je pokládána za jeden z moderních divů světa. Zamýšlí se nad tím, jak odkaz starověkých divů světa přetrval staletí. Pyramidy v Gíze jsou jediným ze sedmi divů antiky, který se dochoval do našich časů, a jsou také bezesporu nejstarším divem světa. John Romer vysvětluje, jak byly pyramidy postaveny a proč a zaměří se na složitou matematickou stránku pyramidy a jejího významu pro starověké Egypťany. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na dokumente je badať, že je staršieho dáta. Napriek tomu je to ale hodnotný dokument nielen o oficiálne uznávaných 7 divoch sveta podľa Herodota, ale aj o divoch, ktoré mali potenciál a boli zaradené medzi divy inými skupinami, ako boli Rimania alebo kresťania. Kvalitný popis a história daných divov. Veľmi poučné. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární seriál nejen popisující sedm staveb ze známého starověkého seznamu. John Romer shrnuje historii staveb i společností, ve kterých vznikly, poukazuje na širší kontext staveb či jejich architektonickou genialitu. Vedle těchto technických a uměleckých stránek odhaluje také jejich duchovní, umělecký, společenský a stavitelský odkaz pro následující historické epochy, ale i pro moderní svět. ()

Reklama

Reklama