Reklama

Reklama

Maigret

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Francie / Belgie / Švýcarsko / Československo, (1991–2005), 81 h 23 min (Minutáž: 80–106 min)

Předloha:

Georges Simenon (kniha), Georges Simenon (povídka)

Hrají:

Bruno Cremer, Albert Delpy, Cécile Bois, Isabelle Renauld, Vanessa Larré, Arnaud Giovaninetti, Lionnel Astier, Michel Vuillermoz, Dimitrij Rafalský (více)
(další profese)

Epizody(54)

Seriál Maigret v hlavní roli s Bruno Cremerem vznikl v rozsáhlé evropské koprodukci francouzské, belgické, švýcarské, české a finské televize. Má celkem padesátčtyři dílů s délkou kolem devadesáti minut. Poprvé se seriál vysílal ve Francii v letech 1992 – 2005. Slavný detektiv spisovatele Georgese Simenona má ve Francii velkou tradici. Bruno Cremer převzal dýmku od herce Jeana Richarda, který hrál Maigreta 23 let a natočil celkem 88 epizod. Pro tak veliký projekt, na tehdejší dobu s obrovským rozpočtem, bylo nutné najít koproducenty. Čeští diváci poznají v mnoha exteriérech Prahu, její ulice, domy i malá náměstí. Přesto je Česká televize jako koproducent uvedena jen u několika dílů, kde se v řadě vedlejších rolí objevují známí čeští herci, za kamerou Jiří Macháně a u dvou epizod i režisér Juraj Herz. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele adaben k tomuto seriálu (17)

Maigret a zdymadlo (1994) (E13) 

Výborně zachycená atmosféra a výborní herci, Cremer, Yanne, i ten třetí věční opilý hrdina. A v neposlední řadě ještě kvalitní český dabing, oproti dnešním nadabovaným filmům drží plně krok s natočeným. ()

Maigret a dražba při svíčce (1995) (E17) 

Rozuzlení vcelku běžné a předvídatelné, ale atmosféra příběhu, vyprávění a všeho výborná, zajímaví herci, znamenité dialogy. Klasická detektivka, jak má být. Když to člověk vidí jen hodinu poté, co shlédnul jeden díl jedné současné české kriminálky, tak je mu až smutno, kam se tenhle žánr ubral v současné nadprodukci, kdy o vlastní pátrání a tragický příběh jde až v kdovíkolikáté řadě jako kdyby na tom tenhle žánr nestál. ()

Maigret na dovolené (1995) (E18) 

Velmi příjemné podívání, zdařilá atmosféra, sevřený příběh, prostě detektivka, jak má být, a najednou ani nevadí, že pachatel je od počátku jasný. ()

Maigret klade past (1996) (E23) 

Trochu mne překvapil rychlý rozjezd, ale i když tenhle příběh z dvou předchozích filmových zpracování (Gabin, Atkinson) a z rozhlasové verze (Horčičky s Hrušínským) musel jsem to dokoukat, už proto že jsem byl zvědav, jak zazní ta rozhodující věta "Ty šaty byly modré." A i tahle verze obstála, i když si asi navždy budu pamatovat, jak tuto větu pronesla A. Girardot (zřejmě dabovaná V. Galatíkovou) před Gabinem. ()

Maigret a ministrant (1997) (E25) 

Sice poněkud nedotažený příběh či neodvyprávěný důsledně na obvyklé maigretovské úrovni, ale jednotlivé postavy dané podezřelé ulice jsou velice pěkně zahrané. Je jen trochu smutné, že J. Smutná, která tam měla drobounkou roli s jednou, dvěma větami není myslím v závěrečných francouzských titulcích myslím vůbec uvedena (pokud jsem se nepřehlédl). ()

Maigret a mrtvý ve vaně (1997) (E27) 

Lákavé prostředí, ale trochu mne tento díl ve srovnání s jinými zklamal, jakousi rozšafností, bizárními postavičkami i trochu dějem, ani B.Cremer mi tentokrát mi tentokrát herecky nepřišel tak kvalitní jako jindy. ()

Maigret a smrt účetního (2000) (E32) 

Francouzští herci jsou výborní a jestli existuje něco jako uměni castingu, tak od tohoto seriálu by se měli ostatní učit, snad tam není slabších rolí. I tento díl toho byl důkazem. A v každém dílu je nejméně jedna mladá francouzská herečka, na kterou je radost koukat. ()

Maigret a otevřené okno (2001) (E36) 

Tentokrát mi na Simenona zápletka a vrah přišly brzy průhledné, ale i tak to mělo své obvyklé kouzlo. A francouzští herci hrají opravdu dobře a že v každém dílu je nejméně jedna (někdy i dvě, jako v tomto dílu) opravdu krásná mladá herečka je bonus za hvězdičku navíc. A čeští herci v menších rolích samozřejmě také osvěžením k pozorování. ()

Maigret a čtyři esa (2002) (E39) 

Samotný příběh mi až tak silný nepřišel, ale zachycení atmosféry francouzského městečka a výborní herci v různých rolích, takže to stojí za vidění. ()

Maigret a hubatá služka (2002) (E40) 

Zase pěkný díl a zase zajímaví francouzští herci a do toho tam český vláček kolejáček a Roman Skamene nám tam sice neřekl ani slovo, ale přehlédnutelný ve své roli i tak nebyl. ()

Maigret ve škole (2002) (E41) 

Příběh nijak zvlášť překvapivý, ale opět působivá atmosféra a vše v podstatě zdařilé, včetně osvěžujících dětských hrdinů a jejich představitelů.  Vůbec se  mi opakovaně zdají nejzdařilejší maigretovky z menších městeček či přístavů. ()

Tajemství černé labutě (2004) (E48) 

Tento maigretovsky zadumaný příběh mi přišel v knize i sugestivnější, ale i tak dobré. A je pěkné, že se Maigret podíval i do expozice Národního technického muzea. Nápis Kladno si ve francouzském filmu nezahraje každý den. ()

Maigret u lékaře (2004) (E50) 

Na Maigreta skutečně až trochu nečekané provedení vraždy a kombinace záplety, ale po všech stránkách velmi povedené zpracování se zdařilou atmosférou  jako ostatně většina maigretovek z menších měst a z uzavřených rodinných kulis. ()

Maigret v rodinném penzionu (2004) (E51) 

Další povedený díl s působivou atmosférou, i když rozluštění bylo nepřekvapivé a vzhledem k vážnému postřelení policisty by člověk čekal i v závěru dusnější atmosféru. Jednou budou tyto maigretovky filmovým svědectvím, jak vypadaly zákoutí a domy staré Prahy, než ji přebarvil a předělal globální turismus. ()

Maigret a společnice (2004) (E52) 

Vlastně v podstatě jen důkazní řízení, ale zase pěkné a herecky přesvědčivé. A česká herečka Jana Altmannová si v závěru zahrála zajímavý skeč v epizodní roli. ()

Maigret a sedm křížků (2004) (E53) 

Pokud si vzpomínám, tak v knižní verzi tohoto příběhu vůbec Maigret nefiguroval, přesto jeho dopsáním vznikl dobrý film. Francouzští herci jsou opět znamenití, ale Pepa Nos jim pěkně zamotal hlavu. A český dabing je taky ještě velmi slušný. ()

Maigret a Severní hvězda (2005) (E54) 

Maigret už bohužel pohublý, ale i tak velmi dobře zvládnutý a sevřený příběh. A francouzští herci opět beze zbytku zajímaví. A Maigretova věta v závěru, že tentokrát už ten vlak stihne, žel až příliš symbolická. Škoda, že tak dlouhý cyklus ještě nemohl mít další pokračování. ()

Reklama

Reklama