Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, tohle mě dostalo. Četl jsem knihu o akci Kámen, viděl dokumenty a byl jsem se podívat za obcí Všeruby, prošel po hrázi Myslívského rybníka a dále kolem rozvaděče po cestě k hranici. Film jen volně využívá kulisy této události a nemá ambice být dokumentárním. Polišenský dokonale ztvárnil dobu, kdy nešlo nikomu věřit a každá snaha o důvěru byla přísně potrestána. Ale především Alois Švehlík mě doslova rozebral, dostal dost prostoru a skoro mě přesvědčil, že důvěra má smysl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru je obsah filmu silnejší než film samotný. O tejto komunistickej akcii som nevedel vlastne nič a naozaj ma „upútalo“ to zlo, tá diabolskosť, nerozumiem, ako to dobrovoľne niekto mohol toto robiť. Ani presvedčený komunista. Pozitívom sú vynikajúce herecké výkony, pozoruhodná bola Ingrid Timková, ale najviac sa mi páčil záporák Michal Dlouhý. Lenže celé to ostane bez silnej emočnej stopy. A dosť má dráždil ten opakovaný zvukový podmaz, tá hudba samotná je pekná, ale nikto nechce počuť za sebou stokrát tú istú melódiu, nech je to aj samotný Mozart. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Swingtime je vyjímečný filmařský počin. Při jeho sledování mi běhal mráz po zádech. Strhlo mne to natolik, že už jsem nevěděl, komu mám v tom filmu vlastně věřit. Podezíral jsem všechny a jen děkoval Bohu, že mne téhle doby ušetřil. Vladimír Dlouhý a Ingrid Timková skvělý výkon a Alois Švehlík je prostě klasik...90% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Swingtime by si zasloužil klasickou "velkou" filmovou výpravu, prosadil by se i na mezinárodní úrovni. Zápletka je opravdu dobře zpracovaná. Akce KAMENY působí svou propracovaností a chladnou vykalkulovaností. Chytání vlastních občanů na falešné hranici patří k tomu nejzákeřnějšímu, co StB v Československu provedla. Podle dosavadních poznatků prováděly akce KAMENY oblastní úřadovny StB v Karlových Varech, Plzni a Českých Budějovicích. Zajímavost: Minimálně 2x jsou vidět na nádraží historické vagóny, které pocházejí z Krnova. Toto slezské město se nachází na opačném konci republiky od zmíněných českých měst. ()

Harald 

všechny recenze uživatele

Na televizní poměry neobvykle kvalitní film, který by v tuzemské "kinoprodukci" určitě předčil hodně jiných filmů, možná i nějaký Český lev by se našel. Pánové Vladimír a Michal Dlouzí snesou nejvyšší hodnocení a Alois Švehlík mi zase jednou připomněl, kdo je pro mne českým Jackem Nicholsonem. Film má neobvykle kvalitní scénář, kdy se nedá stoprocentně odhadovat co bude dál, zápletka graduje do téměř posledních chvil, charaktery postav jsou vykresleny dostatečně, lži a faleš jsou velmi věrohdné. Nevěřit nikomu, lehce se to říká, ale těžko uskutečňuje. A pak scéna, kdy malá holčička prosí Pavla, aby zahrál "Já mám koně"... Teď bych chtěl pro srovnání co nejdříve zase vidět Krále Šumavy. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)
  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)

Reklama

Reklama