Reklama

Reklama

Létající Skot

  • Velká Británie The Flying Scotsman (více)

Biografické drama natočené v britsko-německé koprodukci vychází ze skutečného životního příběhu skotského cyklisty Graema Obreeho, který v roce 1993 ohromil celý sportovní svět. Jako nezaměstnaný amatér totiž překonal světový hodinový rekord na vlastnoručně zkonstruovaném kole, jež sestavil ze železného šrotu. Graem, který vyrůstal v Ayrshire, byl vždycky bojovník. Ale když zkrachoval jeho obchod s koly, neměl peníze ani sponzory na to, aby si splnil svůj sen a mohl se přihlásit se do světové cyklistické soutěže. Přesto se nevzdal a nakonec se mu podařilo dostat se na závody do Norska. Tím ale jeho osudový příběh o nezlomné lidské vůli teprve začal… Režii má Douglas Mackinnon, v hlavní roli Jonny Lee Miller, dále hrají Billy Boyd, Laura Fraserová, Brian Cox ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Ach D.Mackinnone. Dostat do rukou tak úžasný námět. Dostat do rukou šanci zfilmovat splněný "reálný" sen v tak vzrušujícím prostředí, jako je cyklistika a takhle se nechat "urvat" pomyslným pelotonem. Kde je detailní trénink a příprava hlavního hrdiny? Kde je vypíchnutí Graemova vztahu k cyklistice? Kde je kvalitní kamera a stříh, který by udělal z dráhařského šampionátu něco výjimečného, což bezesporu MS je? Celé to působí jako marná snaha ztvárnit něco ojedinělého a unikátního, kterou dostihl defekt v podobě prasklé galusky. *** za nápad a J.Lee.Millera, který zahrál skvěle. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Byl to docela povedený snímek ze zákulisí života jedné cyklistické legendy. Zajímavý, poutavý, uvěřitelný a nesmírně zdlouhavý. Bavil jsem se, neboť filmy ze sportovního prostředí mám rád. Tady se ale nějak nemohu rozhodnout mezi 3* a 4*. Britský styl filmování je totiž mnohdy docela toporný a člověk k němu musí najít svou cestu, stejně jako tady. Nakonec budu přeci jen přísnější, neboť film podle skutečného příběhu píší dějiny a ne scénárista a na tomhle nebylo moc co vymýšlet. Herecké výkony byly uspokojivé, hudba obstojná. Je to takových pěkných 70% ()

Reklama

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Grahama Obreeho si velmi dobře pamatuji z jeho závodní kariéry, kdy působil jako exot. Člověk jenž si vyrobí kolo z pračky a pak na něm překoná rekord v hodinovce v absolutně necyklistické poloze , člověk jemuž světová cyklistická asociace házela klacky pod kola a do loukotí, a člověk který nastoupí k silniční časovce na mistrovství světa s jedním převodem (to už ve filmu nebylo obsaženo), takový člověk si rozhodně zaslouží film o sobě. Jsem rád že byl natočen a že Graham Obreee nezůstal zapomenut. I tato doba má své hrdiny a nemusí to být přeplácení fotbaloví kašpárci. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si priemerne kvalitnú športovú dramu o športe a o športovcovi o ktorých som predtým nikdy ani len nepočul. Pod pojmom cyklistika si predstavujem čosi ako je napríklad Tour de France. Ale ako vidím i rýchlostná, oválna trať má niečo do seba. Mňa to síce moc neberie, ale určite to má vo svete svojich nadšených fanúšikov. Ku filmu by som sa vyjadril v podobnom duchu. Nijak zvlásť ma neoslovil, no svojim spôsobom ma zaujal. Veľmi ma potešil Jonny Lee Miller v hlavnej úlohe. Zaslúžil si už konečne účinkovať vo filme, kde je uvedený ako prvý z hercov v úvodných titulkách. No stále dúfam, že ho uvidím v ešte výraznejšej, titulnej role. Cítim v tomto hercovi silný, stále zatiaľ nevyužitý, potenciál. *** ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nikterak dramatickým způsobem zpracovaný "životní příběh" slavného cyklisty. Létající Skot se pohybuje spíše v poklidných, příjemných vodách, s občasným zašploucháním amerického patosu a otřepaných, papírem šustících frází. Jonny Lee Miller je sympaťák, ale jinak mě svým výkonem moc neohromil. Brian Cox tradičně skvělý. Obsažný dialog, který vede Brian s Jonnym kdesi u vody mi byl pocitově více než blízký. Ale Billy Boyd... ten roztomilý, rozkošný a nevinně působící malý chlapík dokázal s klidem zastínit i tu hlavní bicyklistickou hvězdu:) Pipin shodil kudrnaté vlásky, oddechl si po cestě "tam a zase zpátky" a vydal se trénovat svého kamaráda. Možná aniž by tušil, kolika lidem se ve filmu bude líbit více on, než závodník Graem Obree. Mně rozhodně:) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • The Seattle Times ocenili Millerov herecký výkon a označil ho za „obrovsky sympatického a príťažlivého“ v role Obreeho. Tiež ocenili "skvelú vedľajšiu rolu", ktorú stvárnil Brian Cox. (Arsenal83)
  • V decembri roku 2009 bol Greame Obree uvedený do Britskej cyklistickej siene slávy a v marci nasledujúceho roka do jej škótskej obdoby. (JimWayne)
  • Vo filme sa mal objaviť David Tennant, ale kvôli neustálym posúvaniam termínov z toho nakoniec zišlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama