Reklama

Reklama

Sourozenci Jon a Wendy Savageovi spolu nijak zvlášť dobře nevycházejí, ale jsou nuceni postarat se o starého otce, jenž se o ně nikdy příliš nezajímal. V hlavních rolích excelují Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, režii má Tamara Jenkinsová.  Ve svém druhém celovečerním filmu dosáhla režisérka a scenáristka Tamara Jenkinsová něčeho velmi neobvyklého - její příběh totiž nutí diváky zároveň se smát i plakat.
Jon Savage a jeho sestra Wendy jsou už dávno dospělí a moc dobře spolu nevycházejí, ani se o to nesnaží. Jsou však nečekaně vytrženi ze svých sebestředných životů a musejí se postarat o starého otce Lennyho postiženého demencí, který se však o své děti nikdy příliš nezajímal. Představitelé obou hlavních hrdinů Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, která byla za ztvárnění této role navržena na Oscara, svými výkony umocňují zajímavý a lidsky silný příběh, který brilantně analyzuje složitou rodinou situaci, v níž se prolíná nechuť a pochyby s bolestí, obavami i láskou. Film měl premiéru na Sundance Film Festival 2007. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (95)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poněkud matoucí název navozuje dojem nějakého dobrodružného příběhu z koloniální éry nebo dobývání Divokého západu. Ve skutečně jde o komorní psychologické drama sourozenců, kteří se vyrovnávají s vážným onemocněním a posléze i úmrtím otce a zároveň s krizí středního věku, která zahrnuje nejen tápání v oblasti citových vztahů, ale i v oblasti profesního směřování. Pokud nemáte odvahu na změnu životního stylu (a ta se s přibývajícími roky stále snižuje), snadno velké city směníte na drobné a představu vlastní rodiny obětujete na oltář pohodlného přežívání. Snímek se může opřít o dva špičkové charakterní herce, kteří odvádějí maximum, a o citlivou režii se smyslem pro detail a intimní vyjádření emocí. Z Divochů je tak nějak cítit, že je natočila žena. Celkový dojem: 85 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, k smíchu ani k pláči The Savages nebyli, jak to je napsáno v oficiálním textu distributora (celkově těch emocí zde bylo míň, alespoň po konfrontaci s mým očekáváním). Přesto jsem si tohle komorně laděné drama docela užil. Ne úplně, protože stopáž byla v tomhle případě krapet přepálená a nuda chvilkama lehce klepala na dveře. Ale téma mi přišlo originální a hlavně se mi moc líbily herecké výkony Laury Linney a Philipa S. Hoffmana, kterým jsem jejich role fakt věřil a ostatně kvůli nim se film objevil v mém hledáčku. Hodnotím lepším, leč jen průměrem. ()

Reklama

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Absurdní a černočerná komedie ze života, kde se střídají emoce jako na horské dráze. A přesně tak to chodí, přesně tak to mám i rád. K tomu všemu Laura Linney a Philip Seymour Hoffman, kteří dokazují, že patří k herecké špičce své generace. Tenhle film jsem si užil a budu Tamaru Jenkins do budoucna sledovat. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Komedie? Blbost! Jednoduché, intimní, lehce melancholické a přesto nijak kýčovité drama o stárnutí, odcizení a nesnesitelnosti samoty. Laura Linney a Philip Seymour Hoffman se vzájemně trumfují v dokonalosti herecké přirozenosti. Umělecké zobrazení všednosti v celé své naturalistické kráse. People are dying, Wendy! Right inside that beautiful building right now, it's a fucking horror show! And all this wellness propaganda and the landscaping, it's just there to obscure the miserable fact that people die! And death is gaseous and gruesome and it's filled with shit and piss and rotten stink! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych mít na krku současně čtyřicítku, depku a dementního otce. Ale špatné věci (dále třeba smrt) si člověk nevybírá, ty přicházejí samy a bez zaklepání. Nenásilně úsměvní, věrohodně smutní Savageovi vyzývají k otevřené debatě nad ne zrovna příjemnými věcmi, o nichž sami bez uzardění přemítají. Neochotu zlehčovat jinde zlehčované bych si společně s nikam nespěchajícím tempem vyprávění tipnul za největší překážku na cestě k masovému diváctvu. Savageovi zaslouží naslouchající pozorovatele přinejmenším stejně jako výkony Hoffmana a Linneyové záplavu superlativů. 90% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • Philip Seymour Hoffman hraje staršího bratra Laury Linney. Ve skutečnosti je však Linney starší. (mi-ib)

Reklama

Reklama