Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Civilní, fajn, skvěle obsazený - až potud žůžo, ale za sebe musím říct, že to trošku zabil veleoptimistický happy end, hlásající pokoj a mír všem lidem dobré vůle (ale to mě mělo napadnout, Julia Roberts by přece v ničem zdrcujícím nehrála). No dobrý, moje sadistické já se po těchhle věcech musí poohlídnout jinde. Já jen že mi to přijde dost nepravděpodobný - s takovýmhle fotrem se prostě nesmíříte, protože když je někdo jednou vůl tohoto kalibru, bude jím podle mých zkušeností i nadále... ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film s citlivým příběhem, ve kterém se prolínají nejen dvě časové vrstvy ale i komplikované vztahy. Pokud je člověk alespoň trochu bystrý, nedělá mu sebemenší problém se v tomhle propletenci orientovat. A právě tenhle propletenec dělá z filmu velice milou podívanou. A když k tomu přičteme skvělé herecké výkony, o kterých se v podání Willema Dafoe, Julii Roberts, Ryana Reynolds a ostatních, nedalo pochybovat. Pro mě po dlouhé době sympatické, jemné a nenáročné drama, které potěšilo, rozesmálo a zahřálo u srdce. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak kvalitní podívanou jsem nečekal, režijní prvotina Dennise Leeho vyšla na výbornou, herecké obsazení hvězdné ve kterém je nejvýraznější postavou Williem Dafoe, který je zde fantastický. Příběh je vyprávěn tak chytlavě, že film uběhne jak voda i když je natočen lehce komorně. Chytrý a citlivý film, který hodnotím silnými 4 hvězdičky… ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Světlušky v zahradě jsou rodinným dramatem tematizujícím oidipovský komplex, zároveň se ale dotýká motivu výchovy, generačních konfliktů, nevěry a dalšího, přičemž živnou půdou pro všechna témata jsou jednotliví členové rodiny, ve které má každý ten svůj problém. Vývoj příběhu pak směřuje k vypořádáním se každého se svým problémem. Vyprávění spojuje dvě časové linie, přičemž flashbacky postupně odhalují příčinu podoby jednotlivých charakterů a vzájemných vztahů, které v diegetické současnosti kolidují při cestě k „očisťujícímu finále“. Film oplývá velmi kvalitním hereckým obsazením – hlavně Ryan Reynolds zde opět dokazuje, že teen komedie byly pouhým odrazovým můstkem v jeho kariéře a s lehkostí zvládá zahrát i nejednoznačné a vrstevnaté charaktery. Druhým tahounem filmu je bezesporu Willem Defoe, kterému jeho postava dokonale sedla. ___ Ačkoliv se jedná převážně o drama zabývající se závažnými tématy, Světluškám v zahradě není ani humor cizí a právě scény oplývající lehkým vtipem jsou pro celou podívanou velmi osvěžující. Je to výtečně zahrané drama, které sice na pole kinematografie nepřináší nic nového (někdo ho může označit za „další vztahové drama“), vybrané téma ale zpracovává dobře, vyvolává zájem o postavy a do konce dokáže udržet divákovu pozornost. 80% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano JANORYBO, i já jsem po celou dobu průběhu filmu neustále řešil co je to tam za nové, mě opět neznámé postavy. Ten jasně nedefinovaný chuchvalec všemožných postav shodil mé hodnocení tohoto v globálu velmi inteligentního snímku na tři hvězdičky. Možná mám také dlouhé vedení a nebo si režisér nedal dostatek práce s jasným definováním a uvedením jednotlivých postav. Co se týká mého pocitu z filmu, můžu bez výčitek svědomí konstatovat, že po delší době jsem objevil výjimečně opět slušný film ze současné americké produkce, který má dokonce vkus i ducha. Nikoliv svatého :-) Jde o snímek, který se pokouší nalézt příčiny nedorozumění, neshod a nesvárů v rodinném prostředí. Jistě neobjevíte v tomto snímku nic převratného, co by nebylo všeobecně známo, ale shlédnutím možná zase získáte o trochu více představy, čeho by jste se ve svém životě měli vyvarovat. Zjistíte, co v rodině způsobuje despotismus jednoho z rodičů a jak velké následky si sebou nese ten, který pod despotickou rukou trpí. Není to jen syn, či jeho matka, ale vlastně celé okolí přísného otce. Myslím, že matka (Julia Roberts) by měla být mnohem razantnější vůči chování otce k synovi, než jak to vyznívá ve filmu. Ve filmu se to dá akceptovat, ale v životě bych takovou nevhodnou toleranci v žádném případě nedoporučoval. Mám teď na mysli scénu, kdy otec syna vysadil z auta v prudkém dešti a i s manželkou odjel. Řádná matka by svého syna neopustila a donutila by manžela zastavit. Vystoupila by a šla za synem. Tím, že vlastně nic neudělala, dala svému manželovi najevo, že se podrobuje jeho despotismu. Svým jednáním se matka dostává do stejně těžké psychické deprese jako její syn. Jen jejich společná vzpoura může být řešením. Zda se tak stane můžete vidět ve snímku "Světlušky v zahradě". ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film se má podle scénáře odehrávat v "nejmenovaném městečku na Středozápadě nedaleko Chicaga", natáčel se ovšem v Texasu, což je z exteriérových scén docela dobře patrné. (curfew77)
  • Kritici Dennisovi Leemu vyčetli, že jednotlivé časové roviny ve filmu splývají a jsou nepřehledné - s výjimkou modelů aut je totiž od sebe neodlišuje téměř žádný rozdíl v designu šatů nebo budov. (curfew77)
  • Za kamerou stál Danny Moder, manžel Julie Roberts. (curfew77)

Reklama

Reklama