Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak chalupník Dařbuján léčil sedláka Pandrholu... Dařbuján (P. Kostka) má dobré srdce, málo peněz a hodně dětí. Když se narodí to poslední, nikdo z bohatých sedláků, kupců a řezníků mu nechce jít za kmotra. Sedlák Pandrhola (J. Vinklář) mu dokonce ani nezaplatí za poslední práci. A tak, když potká spravedlivého Smrťáka (R. Lukavský), s vděkem ho Dařbuján a jeho žena přijmou za kmotra. Dařbuján od něj dostane dar – umění léčit. Musí se ale držet Smrťákových pokynů: když bude stát v nohou postele, pacient se uzdraví, když v čele, všechno je marné... Známou pohádku Jana Drdy uvidíte v televizním zpracování z roku 1988. Režie se tentokrát ujala zkušená Vlasta Janečková. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

topi 

všechny recenze uživatele

Obdobná variace na klasickou pohádku Jana Drdy Dařbuján a Pandrhola. Původní verze má mnohem lepší kouzlo, ale i tahle má pěknou atmosféru konce 80. lét, kdy se točily ještě pěkné pohádky. Ke srovnání postavy z obou verzí : Dařbuján - Sovák/Kostka, Pandrhola - Hrušínský/Vinklář, Smrťák - Lohniský/Lukavský. Starší zpracování bylo po herecké stránce přeci jen o chlup lepší. ()

Madhuri 

všechny recenze uživatele

Jednoho líného nedělního poledne, v té chvilce když jste po obědě a jste v takovém tom režimu klidu/polospánku, a v TV zrovna nic nedávají a rodina kouká na pohádku...Nesnáším tohle (alespoň pro mně) neskutečné přehrávání, ale to ne jen tady ale ve většině z těhle TV pohádek ze 70-80átek. Ještě k tomu původní Dařbuján a Pandrhola je jedna z mých oblíbených pohádek, a tohle mě fakt nebavilo, prosím už ne...Jedna hvězda protože jsem to nějakým způsobem dokoukala. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nebýt pohádky Dařbuján a Pandrhola od režiséra Friče, možná bych dal i 4 hvězdičky. Toto dílo si ale právě proto srovnání vynucuje. Děj i pointa jsou známé, kulisy jsou sice celkem povedené, ale stísněnější, scénář přizpůsoben nižšímu rozpočtu. Prostě se jedná o chudšího příbuzného. Potěší ovšem zajímavé obsazení. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Dařbuján a Pandrhola z roku 1959 zná snad každý. A i já jsem jej viděl mnohokrát a ještě mnohokrát jej uvidím. Toto novější zpracování vypráví tentýž příběh, ale jde zde vidět výrazně menší rozpočet. I samotný děj je dosti zrychlený a vešel se do slabé hodinky. Právě tyto dva faktory snížily mé hodnocení, ale na ty 3z5 to je právem. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Dařbuján a Pandrhola RELOADED :) Tak takhle televizní nízkorozpočtovka nedopadla úplně špatně - a to především díky oproštění příběhu od "sociálních podtextů" a skvělému obsazení. I když on ten "Moudrý a Laskavý, medovým hlasem mluvící" pan Smrtka v podání mistra Lukavského nepůsobil zrovna jako Sekáč, ze kterýho by správně měla naskakovat husí kůže. V tomhle ohledu u mě stále vede Václav Lohniský z původní verze, kterej je sice kamarád, ale pořád zatraceně děsivej. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1995 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „Kouzelný amarant". (Miggi90)

Reklama

Reklama