Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (61)

  • Sissy Spacek přišla původně na konkurz na postavu ve vedlejší roli (měla hrát buď Sue Snell nebo Chris Hargensen). Režisér Brian De Palma si ji ale vyžádal pro hlavní roli Carrie. (kondor77)
  • Carrie obdržela Velkou cenu na Festivalu fantastických filmů v Avoriazu 1977. (Locksley)
  • Tommy Ross (William Katt) je ve filmu vidět za volantem červeného pick-upu Datsun 521 (PL521) asi z roku 1970 a Fordu Galaxie 500 ročník 1973. (J.F.B.)
  • Billy Nolan (John Travolta) jezdí červeným Chevroletem Chevelle SS 396 z roku 1967. (J.F.B.)
  • „Chtěla jsem, aby Carrie byla pro diváka pochopitelná. Aby s ní nejprve soucítil a chápal její pohnutky, proč se nakonec mstila úplně všem, i těm, kdo za její šikanu nemohli. Do té role jsem se tak položila, že jsem vůbec nejedla, zhubla jsem snad sedm kilo, což při mé postavě bylo vidět. A nemohla jsem spát, protože jsem měla děsivé sny. Pořád jsem myslela jen na Carrie, na její život s bigotně věřící matkou, na šikanu ze strany spolužáků. Na tu její samotu. Musím říct, že Carrie mám pod kůží dodnes,“ pronesla Sissy Spacek v rozhovoru pro americký magazín Vogue. [Zdroj: Lifee.cz] (Duoscop)
  • Carrie obsahuje klíčová témata amerického hororu 70. let a zároveň předznamenala nástup několika pozdějších subžánrů - např. slasher a teenage hororů. (ClintEastwood)
  • Představitelka hlavní role Sissy Spacek má české kořeny. Její praděd Arnold A. Špaček pocházel z Moravy a byl starostou Texaského města Granger. (zeďa)
  • Ve scéně, kde se Sue (Amy Irving) baví s Tommym (William Katt) u zapnutého televizoru, v televizi právě začíná film Souboj u El Diablo (1966) s Jamesem Garnerem, jehož jména je možné zahlédnout v titulcích. (m.xFuck)
  • Na hudbě spolupracoval Bernard Hermann, autor hudebního doprovodu k filmu Psycho (1960), a právě nejslavnější motiv ze zmíněného filmu můžeme slyšet i v jedné scéně tohoto filmu. (Pepinec)
  • Ačkoli jsou Carrie (Sissy Spacek) společně s jejími spolužačkami a spolužáky zobrazováni jako 15letí, ve skutečnosti byla již v době natáčení většina herců o mnoho starší. Například Sissy Spacek bylo při natáčení 27 let a Nancy Allen 26. (DruidKarel)
  • Film Carrie je velmi provázán s prvními Hvězdnými válkami (1977). George Lucas málem režíroval Carrie a představitelé hlavních rolí z Sissy Spacek a William Katt měli hrát Leiu a Lukea ve Star Wars. (Elisebah)
  • Filmový debut Betty Buckleye. (Karlos80)
  • Snímek získal nominace na dva Oscary (Herečka ve vedlejší roli - Piper Laurie, herečka v hlavní roli - Sissy Spacek). (Halloween9)
  • S poměrně skromným rozpočtem 1,8 milionu dolarů Carrie vydělala 30 milionů dolarů jen v samotných Státech. (Halloween9)
  • Film bol natočený podľa predlohy Stephena Kinga, no v traileri je jeho meno napísané zle, Steven King. (ShortyIC)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama