Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Yslandsku kinematografiu teda nemam este vobec preskumanu, a v tomto filme Myrin ide o moju prvu skusenost s Baltasarom Kormakurom. Film zacina ako klasicka detektivka, potom sa zacnu dostavat na povrch neprijemne skutocnosti, ktore budu par ludom vo filme rozhodne proti srsti. Vysoko vyzdvihujem krasnu yslandsku prirodu, vybornu reziu Kormakura a perfektne dialogy. Moja prva skusenost s Kormakurom dopadla viac nez dobre. Nuz, nazhavil som sa na sledovanie a objavovanie yslandskej kinematografie. 92 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Dobrý den, znásilnili vás někdy?" Severský syrový bezútěšný snímek v studených barvách plný špíny a zoufalství. Tedy popravdě čekal jsem větší temnotu, i když na lehce bizarní scény samozřejmě dojde. Asi nejmrazivější je záběr na dětskou mrtvolku na pitevním stole. Když umírají malé děti, je to vždycky špatné. Minulost, současnost, včera, dnes. Prolínání se časových linií trošku znesnadňuje orientaci, i když nakonec vše do sebe zapadne. Pro mne největším minusem jsou nesympatické postavy, kdy jsem se s žádnou nedokázal ztotožnit. Atmosféra mi přišla spíše kolísavá, což celkovému dojmu také nepomůže. Nechybí vykopávání mrtvol, ukryté mrtvoly, studený vítr od moře, blata a rychle letící mraky. Obstojný průměr na jedno podívání. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pochmurné a současně syrové jako nedopečená kýta. Prosté herecké obsazení, jež perfektně zapadá do toho islandského chmuru, jež je obohacen notnou dávkou cigaretového kouře, jež je pro Island typický, jako knedle s vejcem pro ČR. Záběry z patologie a venkovského krchova jsou z věru zapamatování hodné. 73% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní krimi s nádechem tajemna. Prokletí, které si neseme od předků v genech, je hlavním motivem filmu, který běží v několika dějových liniích. Země, ve které se příběh odehrává, mi učarovala svou krásou i ponurostí, většina záběrů krajiny byla kouzelná. V žádném případě však nedoporučuji cokoli u sledování jíst nebo pít :-). ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl dvakrát a mohu doporučit. Co se reálií týče, tak se mají naše detektivky co učit. Žádná skupinka ideálních detektivů, kde je každý v perfektní formě. A k tomu skvělá dávka islandského suchého humoru, no prostě skvělé. A navíc zápletka také nepatří k běžným, ale je pravda, že by se to nemohlo stát jinde, než na Islandu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama