Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Pokud by po mě někdo chtěl, ať mu popíšu mou představu Islandské kriminálky, tak mu popíšu právě Severní blata bez ohledu na to, jestli jsem je viděl, nebo ne. Všechno tu funguje tak jak má, od postav po uvěřitelný příběh, kde je vkusně zakomponovaná i osobní linka vyšetřovatelova, což je věc, která se u kriminálek povede jen málokdy. Chladná syrovost je podporovaná dokonale padnoucí hudbou, která využívá monumentality mužského sboru, který vynikne především při záběrech na pustou, osamělou, ale krásnou, nádhernou Islandskou krajinu. PS: jeden z příkladů kvalitního dabingu, který nijak nenarušuje atmosféru a není výrazně horší, než-li originál. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Temná kriminálka z ďalekého severu priniesla so sebou hlavne surovú a chladnú atmosféru, ktorá bola na slušnej úrovni. Obsahovo ma však snímok až tak nenadchol. Záhada okolo vraždy starého pána a s tým spojenej genetiky síce nie je zlá, ale to rozpletanie príbehu až po konečné finále nebolo to pravé orechové. Nudné, nezáživné a miestami zbytočne komplikované. Čistý priemer. 60/100 ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

2 dějové linie a vy si furt říkáte, co mají asi tak společnýho. Do toho ještě ta jeho dcera. Jinak je to v podstatě klasická detektivka. Valit bulvy se dají na rozsáhlé holé scenérie a záběry na ty silnice. Napdala mě dokonce rým Fordem fjordem, ale to je kravina, co? Akorát furt nevím, co je to ten Mýrin nebo Jar City. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Fincherovsky temná atmosféra, charismatický detektiv s nepřístupným výrazem a hodně silným žaludkem, náležitě strohý scénář, výmluvně působící scény (nevím, jestli se mi víc sevřely útroby z Erlendura žvýkajícího ovčí bulvy, nebo z té části, kdy vytahovali pěkně uleželou mrtvolu olezlou ksysama, na které byl ten smrad skoro vidět) a zatraceně chytrá zápletka. Víc si od detektivky snad ani přát nemůžu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Severní blata mě zaujala svou audiovizuální stránkou - syrovými exteriéry islandské krajiny a trudnomyslným, nábožensky laděným hudebním doprovodem. Trochu mě zamrzelo, že kriminální zápletka, identita pachatele a vlastně i vypravěčské postupy byly celkem průhledné, takže se v závěru nějaký překvapivý plot twist nekonal. Přesto jde však o povšimnutíhodný film s několika pro severskou kinematografii typicky sugestivními momenty, jenž dělá Islandu celkem vražedně depresivní reklamu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama