Reklama

Reklama

Venkovský lékař

(festivalový název)
  • Česko Franz Kafka: Venkovský lékař (festivalový název) (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Psychologický
Japonsko, 2007, 21 min

Předloha:

Franz Kafka (povídka)

Scénář:

Kódži Jamamura

Obsahy(1)

Povídka Venkovský lékař, kterou Franz Kafka napsal v roce 1918, vyšla v knize Drobné povídky o otci. Stejně jako v autorových románových dílech i v ní zaznívá kafkovské téma odcizení a marnosti, ale také se tu objevují prvky absurdního humoru, jež Jamamura podtrhuje svou „rozevlátou“ surrealistickou animací. Podivínský venkovský lékař popisuje s bezdechou naléhavostí noční návštěvu u nemocného chlapce, k jehož loži ho dopravili „nadpozemští koně“. Doktor zaujatý vlastními problémy a plný zloby vůči lidem, kteří od něho žádají nemožné, zpočátku nezjistí příčinu chlapcovy nemoci. A i když ji posléze přece jenom objeví, vesničané ho potupí a starý doktor je odsouzen k bloudění a nekonečnému návratu v mrazivé noci. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (17)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Kodži Jamamura dokázal jednu naprosto nevídanou věc. Kafkovu povídku převedl do audiovizuální podoby natolik doslovně, až dal vzniknout z hlediska atmosféry dílu kafkovitějšímu než Kafka sám napsal. Přesto však funguje Venkovský učitel v původní formě mnohem lépe. Kafka brilantně drží vysoké tempo příběhu díky ich-formě a zkušenému skládání slov. Jamamurova vizuální forma je oproti tomu relativně statická, plná dlouhých záběrů, kde se postavy různě protahují a smršťují, čímž, navzdory své originalitě, tak krátký příběh mírně trpí. ()

phata 

všechny recenze uživatele

Kafku jsem přečetl celého a můžu říct, že atmosférou se mu tenhle krátký film velmi zdatně přibližuje. To hlavně kvůli temné kreslené animaci - je noc, černí koně, postavy jsou oblečeny v černém... Postavy se často různě distortují, zužují, protahují a naopak smršťují. Hudbu tvoří různé dark-ambientní zvuky. Díky tomu se tu objevují typické Franzovy rysy - snovost, deprese, absurdnost, nelogičnost, bezmocnost (třeba ten sníh ve mě okamžitě evokuje Zámek). Nevím proč nedat 5*. ()

Reklama

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Roztomilá dílka (i) pro děti z let 1993-95, najmě "Kipling ml." a seriál o Karovi a Pijobuptovi, se mi líbila víc než "Venkovský lékař" a další drobnosti pro dospělé, často drsně černohumorné, překypující nadreálnými vztahy a proměnami v duchu Topora nebo Švankmajera. Všechna díla - viděl jsem jich patnáct na jediném pěkně vypraveném DVD - pojednávají o lidech, zvířatech a jiných podivuhodných bytostech formou osobitou, básnivou a (místy možná samoúčelně ?) hravou. Výrazným prvkem autorova slohu je omezení textu ve prospěch výtvarné a hudební složky (obojí na vynikající úrovni a ve vzácném souladu). ()

BuchtiCZ 

všechny recenze uživatele

Kafka mě vždycky fascinoval tím, jak dokáže popsat scénu, kdy někdo vstane, uvaří si kafe a namaže rohlík s máslem tak, že to "zní" jako popis stavu depresivního psychotika těsně před sebevraždou...Geniální kresba a animace v japonské verzi Kafkovy povídky posouvá originál snad ještě dál v absurditě a snovosti. ()

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Rozhodně pro mě nejlepší krátkometrážní film, který jsem doposud viděla. Je tak silný, schizofrenní a dokonale udělaný... k němu nemám rozhodně žádné výtky. Ch ho vidět znovu a znovu. Ty psychadelické okamžiky, kdy se snaží paní dostat ostatním do hlavy, doktor, který se stává bezradný a je zoufalý, stereotypní obyvatelstvo. Výborná animace. Je to skvost pro oko a duši. 6 hvězdiček ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama