Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

gogo76 

všechny recenze uživatele

O čosi slabší dokument od tvorcov filmu Putovanie tučniakov. Nie žeby život a večný boj termitov a mravcov nebol zaujímavý, práve naopak, ale pri takmer 90-tich minútach sa to miestami zdalo jednotvárne. Dokument by potreboval viac takých oživení ako sup, silná búrka alebo vytopenie domova termitov a ohrozenie kráľovnej. Napriek tomu si tvorcovia zaslúžia obdiv a pochvalu za doslova "mravenčiu" prácu a pohľad do života tak malých tvorov. Inak 30 000 malých termitov vo vajíčkach je šialený výkon za jeden deň...70%. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Válka termitů není jen obyčejný dokument o životě těchto tvorů. Autoři se pokusili do snímku vnést příběh o tom, jak se schyluje k válce mezi termity a mravenci (a posléze k ní i dojde). Diváka jistě překvapí, jak jsou termiti neskutečně vynalézaví, schopni pracovat v obrovských kolektivech na základě spravedlivého rozdělení práce mezi jednotlivými členy. Jejich život je fascinující a poté, co se filmařům podařilo jej natočit v různých situacích - spadnutí velké větve do termitiště, tropická bouře, zatopení tunelů a další, máme možnost sledovat, jak se bez větších problémů dokáží i s těmito situacemi vypořádat. Ovšem jaksi jsem asi přehlédla podvozek z dodávky, který měl údajně zbořit jejich opevnění, jak se píše v oficiálním textu distributora, buďto jsem slepá, nebo to zde skutečně nebylo. Další skupinou, na kterou se snímek zaměřil, byli mravenci, kteří museli překonat velkou vzdálenost, aby se dostali k termitišti. Při jejich cestě museli překonat mnoho nástrah a spousta jich cestu nepřežila. Ale pokud vezmeme v úvahu, kolik se jich za jeden den vylíhne, tak ztráty nebyly zas tak vysoké. Osobně mě nejvíce fascinoval útok mravenců na krajtu, kteří ji zcela zasypali a ona v podstatě neměla žádnou šanci úniku. Další věc, která mě velmi zaujala, byl způsob, jakým se filmařům podařilo natočit všechny záběry - obzvláště ty z termitiště, občas jsem byla udivena, kam až dnešní technika dospěla. Opravdu hezký dokument, který stojí za doporučení. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalší dychberúci dokument, ktorý jednoznačne treba vidieť aj keď na dokumenty moc nie som. Zábery zo sveta termitov a mravcov sú fakt bez komentára. Čakal som síce čisto umelecký dokument bez doprovodu komentára, ale predsa tam toho až tak moc nenahovorí. Nikdy by som nepovedal, že nioekedy budem 80 minút obdivovať svet termitov. Vrele odporúčam všetkým, sklamaní isto nebudete. 88% ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, neskutečné, fantaskní. Těmito slovy bych označil snímek z mikrosvěta mravenčích společenství, po kterém jsem coby divák již velmi dlouho volal a prahnul a kterého se tvůrci dotýkaji jen okrajově, pravděpodobně z důvodu menší popularity hmyzu u široké divácké masy. Mírumilovný svět termití pevnosti bude v krátké době podroben hned několika zkouškám ohrožujících samotnou existenci rodu, z nichž nejtěžší bude plenivý nájezd agresivních tropických stěhovavých mravenců. Vyvrcholení v nervydrásající a málouvěřitelné drama, se kterým by si nezavdalo ani prodloužení na MS ve fotbale, snad nemohlo být jen hříčkou přírody a tvůrci museli přiložit ruku k dílu, aby šli vstříc scénáři s mnoha zvraty. Dokonale postavené a fungující společenství, ve kterém je slabost jedince nahrazena miliony nikdy neodpočívajících tvorů s předem vrozenými úkoly, by mohlo být vzorem všem stávkujícím odborovým organizacím. Snad pro jejich agresy, pohyb a schopnost ohrozit kohokoliv, mnohem zajímavější mi přišlo společenství stěhovavých mravenců. Nikdy jsem netušil, že mravenci jsou schopni z vlastních těl utvořit přechodné mraveniště, živé provazy stoupající vzhůru či vypořádat se s více než metrovým hadem. ║12.10.2010║ ()

Chipešek 

všechny recenze uživatele

Vložení dějové linie do dokumentu o termitech je bezpochyby odvážný nápad. Ono v podstatě ani o dokument nejde, Válka termitů je nadupadný hmyzí thriller. Minimální sdělnou hodnotu bych odpustil, ale na můj vkus až příliš okatě tvůrci zasahovali do přirozeného děje - tím sice docílili napětí, ale celé to vyznívá nějak zkratkovitě a nereálně. Kdo se bojí nudných dokumentů o přírodě, tak toto dílko je pro něj jako stvořené. Naučný snímek ale nečekejte. P.S. Obsahuje spostu hmyzí brutality, tak děti radši dejte spát x) 60% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Filmári z Francúzska a Kanady pracovali v africkom štáte Burkina Faso. (MikaelSVK)
  • Setkáme se zde s predátory termitů, jako jsou kudlanky, chameleoni a mravkolvi. Mihnou se ovšem i sklípkani, netopýři, hadi, supi, ještěrka a štír. (Inferion7)
  • Termiti svádí souboj se stěhovavými mravenci Paraponera clavata, kteří svádí boj s Mravenci tkalci. (Inferion7)

Reklama

Reklama