Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

sona123 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhé, takže místy film nudí. Greg Kinnear je tak neskutečně depresivní a zasmušilý, až mě docela rozčiloval...Ani má oblíbená L. Graham mně bohužel nezaujala (božínku, copak má jen jeden výraz? V Gilmorových děvčatech jí asi hodně přidal skvělý dabing...škoda). Alan Alda si tu střihl malou, zato dokonalou roli...Konec, kdy se děj přesune do soudní síně, ale zase začne mít spád, takže nakonec docela fajn film, tři hvězdičky za poctivou nebo puntičkářskou práci, invence ovšem veškerá žádná... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nekonečný, zdánlivě předem prohraný boj poznamenaný chronickou únavou (hlavního hrdiny, nikoli tvůrců) ... protože co můžete získat, když vyhlásíte válku gigantu, který se na vás dívá shůry a má v záloze ty nejlepší právníky ? Nicméně ani případné, byť dosti nepravděpodobné vítězství Davida nad Goliášem vám prostě nemůže vrátit všechen denní i noční čas, věnovaný soudním tahanicím, dlouhé roky poznamenané psychickými problémy, ztrátou zaměstnání - a rozpadem rodiny. Může snad nashromážděná negativa vymazat nebo alespoň vyrovnat pocit zadostiučinění ... či jakákoli finanční kompenzace ? Obávám se, že nikoli ... a velcí hráči na to spoléhají. Vždycky spoléhali - a proto zpravidla nehrajou fér. Oni dávají v sázku obnos, který je nepoloží, který představuje jen maličkou kapku ve veletocích jejich podnikání, zatímco pro obyčejného člověka mohou být jen náklady spojené se sporem likvidační. Oni neobětují sami sebe, protože pro jejich černé koně, vyslané k podupání práva, je to jen práce, nic víc. Nicméně nějak mi chyběla lupa, která by víc přiblížila jak osobní život Boba Kearnse, tak i jednotlivé kroky na jeho trnité cestě za spravedlností, neboť prezentované scénky separované v krátkých časových úsecích to tak úplně nedokážou. Díváte se na ně a přitom necítíte tu nezměrnou tíhu, která se skrývá uvnitř, což je docela škoda - tím spíš, že příběh vychází se skutečnosti. Průměrně svítivé 3* ()

Reklama

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film podle skutečné události o bitvě "Davida a Goliáše" neboli vynálezce Robert Kearn proti automobilce Ford, která zneužila jeho patent na intervalové stěrače. Snímek určitě stojí za shlednutí, i když podobných filmů (a pravděpodobně i lepších viz. Vyvolávač deště). Vidím to na velmi silných 70%. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

,,Pre toho barmana je to len obyčajný stierač,ale pre mňa je to Mona Lisa."Profesor Robert Kearn je cieľavedomý,húževnatý muž,ktorý sa neuspokojí z finančným vyrovnaním (hocikto iný by sa na tak vysokú cenu ulakomil),ale jemu ide predovšetkým o spravodlivosť a správnu vec.Neprestáva ma udivovať ako veľké korporácie dokážu strhnúť na seba všetku pozornosť,ukradnúť patent (tak isto to bolo aj pri Zuckerbergovom Facebook-u) a vylízať celú smotanu a ešte navyše vykorčuľovať z toho celého ako víťazi.Špinavé zákulisie mocných gigantov,ktoré by išli aj cez mrtvoly len,aby dosiahli svoje.U tohto neviem či je lepšie cúvnuť a dať ruky preč,alebo sa ,,biť až do krvi".Vynálezca Robert Kearn sa bil až do konca a zvíťazil.Neviem ako teraz,ale spravodlivosť v justícii vtedy ešte existovala.Prečo nedať tomuto plný počet. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Tento film má klasickou hollywoodskou zápletku: člověk bojuje o spravedlnost a přesto, že je jeho soupeř mnohem silnější, boj nevzdává a nakonec "samozřejmě" vyhraje. V tomto případě bojuje vynálezce Bob Kearns o uznání svých vynálezů (patentů) a pohledávek proti společnosti Ford Motor Company. Právě takové příběhy má Hollywood moc rád a co si budem něco nalhávat, i my sami se chceme někdy hezky naštvat a fandit outsiderovi. Očištění nakonec přijde, takže jsme spokojeni a můžeme klidně spát, protože ten svět vlastně zas až tak krutý a nespravedlivý není. 73% hvězdiček ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Nejstarší syn Dennis, který při studiu svému otci pomáhal při soudním procesu, se stal právníkem. (PATTXA)
  • V průběhu několika let Robert Kearns dostal mnoho nabídek z Hollywoodu, které ale odmítl, jelikož žádné nevěřil natolik, že by jeho příběh vyprávěla správně. Nakonec ho přesvědčila až nabídka režiséra Marca Abrahama a jeho slib na omezení se pouze na skutečnost Film byl tak zpracován do detailů dle reality. (PATTXA)
  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)

Reklama

Reklama