Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po nemeckom filme Nordwand vznikol ďalší výborný horolezecký film. Nanga Parbat (8125 m) je deviaty najvyšší vrchol na svete, ale pravdepodobne najnebezpečnejší. J. Vilsmaier po Stalingrade zrejme natočil svoj najlepší film a krásne zábery Himalájí mu v tom výrazne pomohli. Exteriéry celkovo sú silnou zbraňou filmu, tu sa prejdeme aj zaujímavými, nižšie položenými miestami v Pakistane a obetavosť Pakistancov zažije na vlastnej koži aj hlavný hrdina, ktorý im vďačí za život. Film sa síce venuje dvom bratom, ale aj tak som mal pocit, že ich vzťah by chcel pár minút naviac. Mnoho podobných úspešných i tragických výstupov zažili aj naši česko-slovenskí horolezci a Tatranské expedície, len škoda, že nemáme peniaze na ich sfilmovanie. Slováci I. Fiala a M. Orolin vystúpili na Nanga parbat v roku 1971. Viem o jednom silnom príbehu, z ktorého by mohol byť bombový film. Mohol, ale nikdy nebude...80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy s Himalájskou tématikou, ale tento snímok ma sklamal. Film na mňa pôsobil veľmi sterilne, miestami som mal dojem, že je odfláknutý. Pritom ide o celkom zaujímavú tému, potenciál filmu však ostal nevyužitý v množstve nudných scén. Vo filme nie je nabudená tá správna atmosféra ako pri iných filmoch s podobnou tématikou. Kto chce prežiť naozajstné Himalájske dobrodružstvo nech si pustí K2 alebo Pád do ticha, kde sa autori narozdiel od tohto paškvilu vyhrajkali aj s psychológiou hlavných postáv a navodili tú správnu atmosféru kedy si pri každej dramatickej scéne divák obhrýza nechty a krochká blahom. Tu to nehľadajte. Dve hviezdičky som dal za peknú kameru a zábery na krásnu prírodu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už len z popisu je jasné, že ide o psychicky narušených jedincov: Navzdory špatné předpovědi počasí se Reinhold (Florian Stetter) rozhodl lézt sám na vrchol. Čo máme na tom obdivovať, že tam vyliezol navzdory zlému počasiu alebo že kvôli jeho sebeckému rozhodnutiu mu zomrel brat? Ale dnes v období palachiády je normálne glorifikovať psychopatov. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Stalingradu jsem čekal mnohem silnější film. Zvlášť když měl k dispozici příběh bratří Messnerových a přírodu Kašmíru. Bohužel jsem viděl jen zředěné dobrodružství s patetickým začátkem, slušným prostředkem a nedůrazným finále. Silných scén je jen minimum. Nepomohlo jim že scénář hned z kraje vyžvanil pointu a dorazilo je nedostatečně znázorněné vysílení horolezců. Nordwand a Everest jsem s hlavními postavami protrpěl, ale tady jsem na pocit autenticity čekal marně. Hlavním kladem jsou kupodivu herci. Florian Stetter je opravdu dobrý a chameleónský Karl Markovics přímo výborný. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nečakajte veľkolepé himalájske dobrodružstvo. Nanga Parbat má bližšie k filmom Wernera Herzoga, než k nemeckému konkurentovi Nordwand, ktorý strhne a rozplače masy divákov. Vilsmajer nejde cestou epického rozprávania, príbeh podáva skratkovito. Ani k postavám sa bohvieako nepriblíži. Výstup na horu, na ktorý som sa tešil najviac, je odbytý za dvadsať minút a ani pri ňom nemáte pocit, že ste s postavami na osemtisícovke. Film pôsobí dosť štúdiovo, chýba mu interakcia hercov (resp. kaskadérov) so skutočným Nanga Parbatom. Niet dôvodu nemyslieť si, že to celé bolo nakrútené v Alpách. V tomto bola americká K2 výpravnejšia, „himalájskejšia“. Na druhú stranu sa tu vezieme na skutočnom príbehu (ktorého filmovania sa účastnil sám Messner), takže sa nemusíte báť prehnaného hrdinstva, patetizmu či slzopudných scén. Snímka spomaľuje, naberá dych a osudovosť až v poslednej tretine, ktorá líčí zostup z hory. Vtedy sa schyľuje k o nej tragédii, ktorá poznamenala život kráľa horalov. Až tu dostáva hlbší rozmer, osobitosť a silnú atmosféru, v čom jej výrazne pomáha Santaolallova hudba. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie v horskom prostredí bolo robené s dvoma 35 mm a jednou 70 mm kamerou. (misterz)
  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)
  • Nanga Parbat je prvá osemtisícovka, na ktorú sa človek pokúsil vystúpiť (v roku 1895, vedúci Mummery). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1953, si hora vyžiadala 31 ľudských životov. (Bruce0659)

Reklama

Reklama