Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Atlantic City se schyluje k boxerskému utkání v těžké váze. Místní detektiv Rick Santoro (Nicolas Cage) nemůže mezi rozvášněnými fanoušky chybět. Rád sází a rád použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Detektiv Santoro totiž není žádný svatoušek. To jeho přítel z dětství Kevin Dunne (Gary Sinise) je vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. Mezi nimi se skrývá jeden ledově klidný atentátník s prstem na spoušti. Ministr obrany je zavražděn několika výstřely. Dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií. Detektiv Rick Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Santoro a Dunne se okamžitě pouštějí do vyšetřování plného dramatických zvratů a nečekaných překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (229)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí zná Hadí oči jako film Nicolase Cage a přitom je to hlavně snímek Briana De Palmy. Je tady všechno co na De Palmovi milujeme, neo-noirová zápletka (včetně jakéž-takéž femme fatale), temná atmosféra a superdlouhé jednozáběry (hned úvod má okolo 10 minut). Nicolas Cage je samozřejmě ve své ráži a naprosto strašný, ale to nevadí. Sledovat práci Briana De Palmy je přinejmenším zajímavé ze studijním důvodů, on je jedním z nejvýznamnějších filmařů své generace. 80 % ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Dobrý thriller s parádním hereckým obsazením. Gary Sinise je jako vždy výborný a charismatický a Nicolas Cage tu zvládne vystřídat snad všechny své herecké polohy (od šíleného přehrávání až po kvalitní dramatický výkon). Mám rád filmy, v nichž sledujeme jednu událost z různých úhlů pohledu a postupně rozkrýváme, co se vlastně stalo. Takže tím mi "Hadí oči" káply do noty. De Palmova režie je jako obvykle bezchybná. Velmi se mi líbí ty dlouhé záběry bez střihu, kamera z pohledu nějaké postavy a průlety místnostmi. Ty hrátky s kamerou jsou zajímavé a dávají tomuto filmu osobitý ráz. On je to jinak vlastně obyčejný konspirační thriller, který není dvakrát originální (děj je docela předvídatelný). Ale i sám De Palma v nějakém rozhovoru myslím prohlásil, že tento film není detektivní záhada o tom, kdo stojí za atentátem na ministra, ale o zúčastněných postavách a jejich vzájemných vztazích, které tato událost ovlivní. S tím já souhlasím, příběh není zase tak silný, táhnou to především postavy. Velký problém ovšem mám s koncem filmu. Tedy ne s úplným koncem, ale s vyústěním událostí kolem Sinise a Cage. Mohlo to skončit jinak než stylem "hurikán ex machina". Jak už jsem říkal, je to dobrý thriller, ale od Briana De Palmy jsem přeci jen zvyklý na větší bomby (Zjizvená tvář, Carlitova cesta, Neúplatní), tohle je takové...obyčejné. Kdyby film neměl tak kvalitní herce a schopného režiséra, asi by zapadl v propadlišti dějin. 4 hvězdičky to ale dá. Jednou za čas se na to rád podívám. ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

De Palmove filmy milujem a aj on už natočil oveľa lepšie kúsky ako Hadie oči. No bezpochyby sa jedná o pomerne netradičný triler a ak pristúpite na režisérov štýl budete sa náramne baviť. Okrem kvalitných hereckých výkonov film ponúka aj pár zvratov, ktoré vás možno zaskočia, alebo ako písal Tom Hardy odhalíte všetko už po tridsiatich minútach. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Režisér Brian De Palma chtěl naservírovat skvělý film, ale nějak se mu postupně rozpadl. Úvodní sekvence bez jediného střihu je sice zhola dialogová, ale slibuje, že by se mohlo schylovat k něčemu zajímavému. Pak vkráčí na scénu po povinném dějovém zvratu Gary Sinise v roli záporáka a film má najednou sestupnou tendenci až dokráčí do šuměnkového finále. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Střet dvou charismatických sekáčů amerického filmu mě hodně bavil, Hadí oči nemají nudné pasáže. Možná jsem se nechala zblbnout pohledem Gary Sinise, ale tahle krimi se mi zkrátka líbila. Patřičné napětí, dost slušný scénář, výborné herecké výkony, režisérské vymazlení (boj reportérky s živly, nebo utržená koule jsou pro děj naprosto zbytečné, ale dodávají filmu to něco navíc). Co víc si přát od kriminálky? ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • K rozhodnutí nepoužít natočenou, velmi drahou závěrečnou pasáž s obří vlnou, režisér Brian De Palma řekl: "Když jsem tu sekvenci viděl poprvé, uvědomil jsem si, že vlna je moc velká. Příliš obrovská pro tenhle žánr a proto by diváky zbytečně odváděla od skutečného vyvrcholení příběhu. Všichni diváci by ztuhli na židlích a překvapeně zírali na obrovskou vlnu a já přece nenatočil trikový katastrofický film, ale thriller. Pochopitelně, je to má chyba - myslel jse, že pro náš film nestačí bouře, ale že potřebujeme BOUŘI. Trochu se nám vymkla z rukou." (NIRO)
  • Úvodní boxerský zápas parafrázuje odvetu Liston vs Ali, který je znám pro tzv. phantom punch (úder, který ve skutečnosti nezasáhl cíl), jenž je doslova citován Nicolasem Cagem ve filmu. Phantom Punch je také stejnojmenný životopisný film o Sonny Listonovi. (Eldrick)
  • Opilec v první řadě křičí "Here come comes the pain", což je věta, která již zazněla v Carlitově cestě. (Satan)

Reklama

Reklama