Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Karush 

všechny recenze uživatele

Báječný rozprávkový príbeh, ktorý vyniká nefalšovaným príbehom a s dokonale prepracovanou audio-vizuálnou stránkou, ktorá sa miestami vyvyšuje nad samotným príbehom. Nepochybne je film určený pre mladšie publikum, ale aj starší diváci túžiaci po riadnej fantasy si určite prídu na svoje. Podobný film: Most do Krajiny Therabithia. ()

IPajule 

všechny recenze uživatele

Tento film je moc pěkný stejně jako knížka, kterou mám přečtenou už víc než párkrát. Ve filmu není tolik detailů jako v knize, takže je samozřejmě lepší přečíst. Tedy aspoň pro mne ano. Ráda se na to kouknu znovu, ale kniha je kniha. Jinak děj velmi záživný a plný dobrodružství. Celou dobu jsem čekala na to, kdy se ukáže malý bílý koník. Nejvíce mě překvapila scéna kdy jde Wrolf chodbou a Marie vidí jeho druhou tvář v zrcadle jako černého mohutného lva. Konec samozřejmě skončí dobře, jako každá pohádka.) ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Měsíční údolí fakt stihla kletba, a to v podobě nesmírně debilního scénáře, plný infantilního humoru v kombinaci s trapnou teatrálností a nestoudně vykrádající všechno možné i nemožné, příšerné režie, která ve snaze udělat z té sračky aspoň něco koukatelného plácá páté přes deváté, efektů tak ubohých, až je to smutný, a poměrně odfláknutých hereckých výkonů. Zaplavit a zhasnout! ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

"It certainly seems very quiet. - That would be the absence of the ladies, then, sir." Vlastne si nie som istá, čo si mám o tomto filme myslieť. Už je to pár rokov, čo som čítala knihu, ktorá je z-adaptovaná do filmu a veľa si z nej už veru nevybavujem. Nemôžem teda ani porovnávať. Film má zopár plusov, kostýmy a interiéry + exteriéry sú krásne (asi tie maďarské), na Dakotu sa príjemne pozerá, rovnako aj na zvyšok castu, aj keď teda sympatickým hercom škodia hlavne veľmi slabé repliky - Curry, McElhone, Gruffudd aj Prew, pekné (aj keď mierne pofidérne) kostýmy, zopár (asi 5) fajn hlášok a to je asi tak všetko. A mínusy: otravná a sedlácka (tobôž nie vtipná) postava Heliotropie, kŕčovité a klišoidné dialógy aj scenár. Príbeh tiež nie je extra, hlavne natiahnutý na 103 minút. A mám dojem, že lotrovská koníkovská vodná scéna zožrala minimálne polovicu rozpočtu. Keby sme ju už nevideli spracovanú lepšie, možno by zaujala viac. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám ráda pohádkové motivy o tajemných místech a dávných záhadách a tenhle film zprvu působil slibně, i když ne originálně. Jenomže, když se začne něco dít, tak se to děje bez nějaké vnitřní logiky. Hrdinka prostě buď někoho potká, kdo jí něco řekne, nebo na něco náhodou hned narazí a tak je to pořád. _____ Snímku příliš neposloužily ani některé podivné kostýmy - třeba, proč nosí hrdinka pořád vzadu vhrnutou sukni nebo proč se mladík z nepřátelského klanu obléká, jakoby jeho vzorem byl film Mechanický pomeranč? Vychovatelka je k uzoufání klišovitá postava a její neustálé krkání je lacině podbízivý gag pro dětské publikum. Konec nenabízí žádnou katarzi. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Původně měl být pro natáčení použit skutečný lev, ale jelikož by pojištění všech herců a členů filmového štábu stálo ohromné množství peněz, rozhodli se tvůrci pro levnější variantu - lva udělat digitálně. (Hromino)
  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)
  • Většina scén ve filmu byla natáčena v Maďarsku, v Británii se jich natočilo jen několik. (Hromino)

Reklama

Reklama