Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (643)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Záležitost, která rozhodně stojí za pozornost, avšak mě osobně bavila až od druhé poloviny. Vlastně když to vezmu kolem a kolem, tak celé to graduje až ve druhém díle, takže tento film představuje jen seznámení s "krásami" ulic Ria de Janiera, jeho slumů, zkorumpovaných policistů i drsňáků z vojenské policie. Druhá polovina filmu je zaměřena na poslední zmíněné a jejich výcvik, kdy se hlavní hrdina, velitel této skupiny, snaží rekrutovat a vycvičit svého nástupce. Sám hodlá zamířit na vyšší post, ale o tom už ve Vnitřním nepříteli. 80% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tropa de Elite se může chlubit především skvělým úvodem - v pár minutách před diváky sugestivně rozprostře příběhové kulisy, načrtne místní poměry a představí postavy. Škoda že poté, co nás film vtáhne do sebe, zbývají v minutáži ještě dobré dvě hodiny a najednou už není nic moc co nabízet - stále sledujeme neutěšenou situaci v brazilských favelách a ještě neutěšenější stav místní policie, avšak ani řada dlouhých konverzačních scén již nedokáže vypovědět více, než kratičký úvod. To už si pak člověk chtě - nechtě všimne zmateného a především příběhu prostého vyprávění občas přerývaného stejně chaotickými přestřelkami, na nichž je vidět, že režisér ještě nemá řemeslo úplně v ruce. Tropa de Elite staví svůj úspěch na kontroverzním tématu a určitému pocitu autentičnosti (v okolních komentech zmiňovaná brutalita přilš nefunguje, jelikož film příliš nedovoluje vcítit se do utrpení postav), ve formálních i obsahových kvalitách však ještě má co dopilovávat. 60% ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

(17) Co to je?! Naprosto výborný film s nejodpornějším hlavním hrdinou, se skutečně tvrácenou morálkou a pokřiveným pohledem na svět. Ale film je to výbornej a myslim, že se asi dost blíží realitě, skutečnému stavu věcí v Brazílii. To je také důvod, proč hodnotím tak vysoko, některé výtky vůči filmu jsou oprávněné. Hroznej náhul, jak tady někdo správně poznamenal, tak pořádně fašounskej, krvavej, nekompromisní a nekorektní, hlavně v druhé polovině. Prostě hnus. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skoro až polodokument ukazující jak to chodí v brazilské policii a hlavně v BOPE, elitní jednotce, kde ze sta lidí dokončí výcvik jen 5 nejlepších. Kucí se s tim neserou a když vběhnou do favely je zle. Prd prd, čistá akce s chladnou hlavou a drogoví dealeři padají k zemi. Když někdo přežije a chtěj z něj dostat info, tak přijde na řadu dýchání do pytlíku :) Brazílie je holt divočina a po dobrym to tam prostě nejde, to se nám film snaží sdělit. Sleduje navíc příběh dvou kadetů, kteří by mohli nahradit současného kapitána, který jej již unaven svou prací. Akce je tam méně než jsem čekal, a není nějak filmově bombastická, je prostě precizně provedená, aby dealeři neměli šanci. Nejvíc mne ale dostal výcvik, fakt megapeklo. Suma sumárum je třeba Město bohů lepší film, ale tohle zase končí poctivou ranou brokovnicí do ksichtu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Zajímavá policejní sonda do drsnýho a nemilosrdnýho prostředí Rio de Janeira. Vyznívá to realisticky a hlavně to na každým kroku tohohle filmu působí na diváka hodně silnou a syrovou, řek bych pro filmy z Jižní Ameriky, typickou atmosférou, podobnou třeba Městu bohů. Prostě člověk má pořád pocit, že tam na životech nezáleží, když se někdo někomu nelibí, tak je okamžite, nemilosrdně a bez zaváhání odstřelen, jestli je o jednoho chudýho brazilce motajícího se kolem drog míň nebo víc, toho si nikdo nevšimne ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Film se stal trhákem již tři měsíce před svým oficiálním uvedením. Uniklé nelegální kopie filmu, kterou režisér nazval "třetí verzí sestřihu", zaplavily ulice všech velkých brazilských měst a prodávaly se v přepočtu za 5 amerických dolarů za kus. Vyšetřování odhalilo, že originální DVD bylo ukradeno společnosti Drei Marc, která měla na starosti titulky k filmu. Nelegální kopii zhlédly nejméně tři miliony lidí, což je o 600 000 více, než kolik jich film vidělo během jeho uvedení v kinech. Přesto byl film v Brazílii v roce 2007 největším kasovním trhákem. (DaViD´82)
  • Během natáčení byla filmařům na kopci Chapéu Mangueira odcizena dodávka se zbraněmi. Šedesát z celkových devadesáti byly atrapy, ale zbylých třicet bylo plně funkčních. Policejní týmy vtrhly do favely Pavão-Pavãozinho v Copacabaně, aby zbraně získaly zpět, ale operace byla jen částečně úspěšná. (DaViD´82)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama