Reklama

Reklama

Historie Země

(seriál)
  • Velká Británie Earth Story
Velká Británie, 1998, 8x50 min

Režie:

Simon Singh

Hrají:

Aubrey Manning (průvodce)
(další profese)

Popredný geológovia v dokumente BBC objasňujú geologický pôvod Zeme. Laickému publiku tak postupne v ôsmich častiach, ukazujú napríklad vznik kontinentov, pohyb litosférických dosiek, alebo príčinu sopečnej činnosti, čo nakoniec vyústi do súvislosti geológie a života na Zemi... (riske)

Recenze (7)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Nabité zaujímavými informáciami, avšak nie až tak zaujímavo podané, hlavne kvôli veľkému množstvu rozhovorov s množstvami rôznych ľudí (odborníkov hlavne v oblasti geológie). Aspoň že tí ľudia nie sú až tak strojení ako v podobných japonských seriáloch (Zázračná planéta, Tajomstvá divočiny), takže mi vadia o niečo menej. Hudba je našťastie vhodnejšia a znesiteľnejšia.   1. The time travellers (Pouť časem): 4   Zaujímavá cesta za čo najpresnejším odhadom veku našej planéty.   2. The deep (Cesta do hlbín oceánu): 3,5   Teória kontinentálneho driftu potvrdená po preskúmaní dna oceánov. Dno oceánu ako možná kolíska života.   3. Ring of fire (Ohnivý pás): 3   Teória vzniku celej pevninskej kôry ohromnými výlevmi andezitových láv. Podsúvanie oceánskeho dna pod pevninu v subdukčných zónach.   4. Journey to the centre of the earth: 3     (Cesta do stredu zeme)   Konvekčné prúdy, stúpajúce zo zemského plášťa cez horúce ohniská, spôsobujúce pohyb zemských dosiek a formovanie kontinentov.   5. The roof of the world (Na streche sveta): 3   Horotvorné procesy, vysvetlenie vzniku Himalájskeho chrbta a Tibetskej náhornej plošiny nárazom Indickej pevninskej dosky.   6. The big freeze (Zem v ľadovom háve): 3,5   Ľadovce, ich činnosť a ich vplyv na podnebie Zeme. Striedanie rôznych podnebí v histórii Zeme (doby ľadové). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na rok 1998 ešte ok, dnes s odstupom času je vidieť, že ten formát je starší, dnes by už to neuhrali. A informačne , čo ja viem, nad 90% je veľmi veľké hodnotenie na to, že sa tu v kuse len skúmajú horniny. Komplet seriál: https://dokumenty.tv/historie-zeme-komplet-1-8-dokument/ ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Precizně zvládnutý seriál, který dokáže i laikům perfektně a jednoduše vysvětlit složité zemské pochody od dob jejího vzniku až po současnost.. ()

Něrpa 

všechny recenze uživatele

Perfektní seriál o Zemi. Nevím, jestli je to 5x80 minut, ale u nás v TV běželo 8x48 minut. A to takto: 1 - Pouť časem 2 - Cesta do hlubin oceánů 3 - Velehorské Andy v Bolívii 4 - Cesta do středu Země 5 - Na střeše světa 6 - Země v ledovém hávu 7 - Vznik a vývoj života 8 - Země z dálky i z blízka ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál u mne patří mezi nejlepší, který vám dá nahlédnout do nitra Země a vysvětlit různé přírodní úkazy na které mají vliv procesy kolující hluboko pod zemským povrchem. ()

Reklama

Reklama