Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (562)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený film s jalovým příběhem a krásnou Keirou Knightley. Fakt, že jde o "based on a true story", je v tomto případě spíš přitěžující... Postavit scénář pouze na synuchtivé posedlosti pana vévody (Ralph Fiennes) a cudném přístupu k promiskuitě dobové šlechty mi přišlo málo - vzhledem k tomu, jaký byl politický vliv hlavní hrdinky, jaká byla její vášeň pro hráčství apod. Těchto témat se scénář dotkl (pokud vůbec) jen letmo. Film končí obligátním výčtem dalších osudů hlavních hrdinů, kdo kdy umřel apod. a pak si divák může už jen povzdechnout: "A to bylo všechno?" Oscarově hezké kostýmy, krásná Keira, přesvědčivý Ralph, ale jinak (pro mě) nuda... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Neuzavírám dohody. Já zde rozhoduji." Nikdy mi nečinilo potěšení sledovat aristokratické parukáře, ale tentokrát mne celkem potěšil přirozeně despotický vévoda z Devonshire, jehož uznávání lidských práv přesně koresponduje s mým vnímáním feudalismu 18. století. Tento dobrák si občas zlepšil náladu zprzněním manželky Georgiany nebo její kamarádky Bess a ještě si našel chvilku na vyhrožování svým sokům. Tento snímek je sice pohledem z utlačované strany, ale ona chuděra vévodkyně se mi pouze líbila, kdežto její ctihodný manžel přinesl do hry hodně charisma. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Historická love story, která je o třídu lepší než film Marie Antoinette, který má mnohé splečného s Georgianoou z Devonshiru. Ač se jedná o druhý film Saula Dibba, jeho pohled na knihu historičky Amandy Foreman je dokonalý. Skvělá výprava a kostýmy pomáhají odvyprávět drama, jeohž tématem je "nenaplněná" láska. Keira Knightley musí milovat nošení historických kostýmů. Začínám ji mít v těch kostýmech zafixovanou od Pride & Prejudice přes Atonement až po tenhle film. Rozhodně to není film pro ledajakého diváka a musí mít tenhle historický žánr mít v oblibě. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Jak bylo řečeno ve filmu: Její manžel je jediný, kdo ji nemiluje. Příběh vévodkyně Georgiany z Devonshiru, skutečné historické postavy, mě opravdu uchvátil. Skutečné, realistické, žádný happy end. Ten se totiž v 18. století nekonal. Sledujeme tak příběh mladé ženy, která je sice milována veřejností, ovšem její život v nešťasném manželství je pro ni tím nejtěžším údělem. Keira Knightley se na roli výborně hodila. Svým hereckým výkonem mě překvapila - není pochyb, od Pirátů z Karibiku se její herecké dovednosti jen a jen zlepšují. Čtvrtá hvězdička rozhodně patří jí. ~(4,4)~ ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Chtěla bych žít v téhle době a nosit tyhle úžasný šaty. Keira se na tu roli hodí, jen nevypadá na to, že je mladší 18 let.. Poměrně smutné a dojemné. Líbilo se mi to. Jen ty paruky byli šílený a být jí, vykašlu se na pomluvy a odejdu od něj i se všema dětma, stejně nechtěl holky tak by mu to mohlo být jedno. 4* ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Modrý kostým Keiry Knightley (Georgiana) je založen na dobovém portrétu skutečné vévodkyně. (Aknah)
  • Michael O'Connor vytvořil modrý kostým ze scény schůze Whigů na základě portrétů a politických komiksů Georgiany (ve filmu Keira Knightley) ze začátku 18. století. (ČSFD)
  • Vévodkyně z Devonshiru Georgiana Cavendish (za svobodna Spencer) je přímou předkyní - praprapratetičkou - tragicky zemřelé princezny Diany (za svobodna také příjmením Spencer). (Lynette)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama