Reklama

Reklama

Srbský film o mladom nadanom matematikovi Novicovi, ktorý navštevuje vysokú školu v Belehrade a snaží sa prekonať svoje postavanie medzi študentami v škole. Neskôr sa začne stýkať so šéfom hooliganského gangu Reljom a ten ho zatiahne do nebezpečného prostredia rasizmu hooliganov a skinheads. (God Thor)

Recenze (57)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Z tohto všetkého čo sa akiste deje, je človeku smutno a na vracanie. A teraz k filmu. Hlavný hrdina podľa mňa výborne vybratý. V očiach mal aj nevinnosť, ale aj to všetko zlo. Na začiatku samotársky génius, na konci figúrka v rukách druhých. Ostrihá sa, oblečie do tmavého, obuje kanady a hneď dokáže každého zmlátiť do krvi ... takže dajte si pozor, aký zvolíte strih u kaderníka. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Situace mezi srbskými hooligans je asi hodně vyhrocená, ale co na tom - tenhle film prostě není dobrej! Všechny postavy jsou neuvěřitelné, přerod hlavního protagonisty od nadaného studenta po největšího vůdce bělehradských nácků je leda tak k smíchu a jeho motivace není nijak důkladně vysvětlena, stane se to jen proto, že to tak scenárista potřeboval. Ale věrohodně to vysvětlit nedokáže. Všechno je to hrozně klišovitý a předvídatelný. Jediný, co se na tomhle filmu relativně povedlo, je vylíčení zkorumpovanosti policie a napojení na politiku - veškerý hooligans jsou vlastně jen pěšáci ve hře, které sami nerozumí. Zajímavá myšlenka a docela dobře nastíněná. Jinak ale film za moc nestojí. ()

Reklama

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Konečne niekto sfilmoval to, čo sa deje v dnešnej dobe. Sfanatizujú sa ľudia, čím sa stávajú figúrkami na pomyselnej šachovnici moci a nástrojom k činom a veciam ktoré sú predmetom záujmu. P.S.: ( dnes roku 2014, by si snímok mali pozrieť mnohí na Ukrajine a zamyslieť sa, či tiež neboli takto sfanatizovaný a využitý. Možno by im Šišanje pomohol otvoriť oči. Možno teraz niekto bude namietať, že prečo sem ťahám politiku, ale dnešný svet je vlastne jedna veľká politika...politika moci, ktorú mnohokrát ani nevidíme a niekedy ani vidieť nechceme, ale niektoré veci sa dejú z úplne iných dôvodov ako je nám prezentované tudíž, mediálne predkladané.). ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

No jo, debil tady, debil tam, všude kam se podívám! Myslím, že to mohl být jeden z dalších filmů o problematické mládeži, která se holt musí sdružit do nějakých skupin. V tomto případě by bylo zajímavé hlavně prostředí. Nevím, ale pro poválečnou generaci tohle musí být hodně nepříjemné, doma slyší o hrdém Srbsku, v západní filmové tvorbě jsou však hned po Arabech nejhoršími zločinci. Slyší o potřebě míru a pomoci EU, ale seberou jim historické území státu. A teď se v tom vyznejte! Když pak konečně najdou řešení, zjistí, že jsou jen tím nejspodnějším patrem pyramidy. A proto není Šišanje je jedním z těch mnoha filmů - zavede nás alespoň o pár pater výš. No, cestu až nahoru nečekejte, ale aspoň se dostanete k větrací šachtě. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film číslo 2 - Srbsko. Uvědomil jsem si, až v průběhu sledování Šišanje, že volba mých dvou filmů v rámci Tour může působit téměř politicky. USA a Srbsko, to by měla následovat Bosna, Izrael a Palestina. Ale volbu jsem učinil nevědomky. Srbské filmy jsou drsné, syrové, o to více autentičtější. Žádný jiný evropský stát asi nebyl v devadesátých letech více poznamenaný mezinárodní politikou, válečným konfliktem a bombardováním, z něhož se dodnes nevzpamatoval. Nic jiného než drsnost a syrovost asi nelze ani očekávat. Šišanje jsou slabší scénáristicky, kdyby zapracoval nějaký zkušený dramaturg, příběh by měl silnější efekt na diváka. Herecké výkony, kamera a třih solidní, celkově je to na tři a půl hvězdičky, jsem mírně rozpolcený, ale zvedám směrem nahoru. Pokud budu na vážkách u Chorvatska, tak zvednu taky, abych se nedopustil balkánské nekorektnosti. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme sú všetky príbehy skutočné a hrajú tam takmer všetci (ne)herci zo skutočného prostredia hooligans a skinheads. (God Thor)
  • Vôbec prvý srbský film prevedený do 3D. (Fejpof)

Reklama

Reklama