Reklama

Reklama

Columbo - Série 5 (1975) (série)


Zapomenutá dáma (S05E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Bývalá filmová hvězda Grace Wheelerová Willisová plánuje návrat na výsluní spolu se svým někdejším tanečním partnerem Nedem Diamondem, a to s pomocí obnovené premiéry jejich někdejšího úspěšného divadelního muzikálu. Avšak Gracein bohatý manžel odmítne celý projekt financovat. Žena proto manžela chladnokrevně zabije a nafinguje to jako mužovu sebevraždu. Policejní vyšetřovatel poručík Columbo však této verzi neuvěří. Velmi rychle pochopí, že herečka, kterou sám po léta velice obdivoval, je vražedkyní... (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

finkie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Janet Leigh bylo v době natáčení 48 let, tady vypadá podle dnešních měřítek skoro na 70. V té době holt dámě nějaká ta vráska či šedina na kráse neubírala, naopak mohla zdůrazňovat její zralost a důstojnost. Dekadentní kult věčného mládí přišel až v 80. letech. Tahle epizoda se nesla na vlně nostalgie po starých hollywoodských či broadwayských muzikálech, která v mém případě bohužel příliš nezapůsobila, protože tuto éru jsem nezažil a muzikály rád nemám. Závěrečné usvědčení bylo tradičně pro legraci, paní Willisová přece mohla třeba na chvíli usnout (u takové koniny by nebylo divu) nebo si odskočit na toaletu. Motiv poručíka uháněného kvůli restům na střelnici tak trochu vyšuměl do prázdna. Doufal jsem, že ho někdo z inspekce přijde zadržet zrovna ve chvíli, kdy se on bude chystat zatknout vraha. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo ako fajčiaci postojačky spiaci bezdomovec tu maximálne napĺňa svoj dlhodobo budovaný imidž, až personál prevracia oči. Na konci však vyzerá celkom ináč. Prejaví svoj obdiv k starým gangsterkám a preto sa stal policajtom, film je naopak oslavou starých muzikálov, na ktoré ho vždy ťahala jeho žena. A prípad, ten tu nie až taký zaujímavý, dalo by sa povedať tuctový, mimoriadne je viacmenej len záverečné milosrdné zhodnotenie situácie. ()

Reklama

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně slabší Columbo. Vyšetřování nebylo tak propracované, připadalo mi to spíše jako tipování a na náhodu. Nicméně, je zde zase spousta vtipných scén a rozuzlení je vynikající, asi jedno z nejpřekvapivějších a nejlepších, které kdy Columbo přinesl. Ale celkově mě to až tak moc nebavilo, co se týká pátrání. Takových slabších 70%. Howgh! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotlivé díly Columba mají rozdílné kvality, co se týká způsobu odhalení vraha - od skoro naprostých haluzí po luxusní logické skládání střípků věcí, se kterými vrah nepočítal. Skoro všechny díly pak mají společnou vysokou úroveň, pokud jde o postavy padouchů. Z těch mi byli vždy sympatičtější ti, kteří se snažili poručíka oblbnout přátelským vystupováním a sváděním na falešnou stopu, celé to brali jako výzvu, a hlavně svoji prohru přijímali sportovně. To sice není případ Zapomenuté Dámy, ale originalita zde předvedeného rozuzlení a hlavně výkon Johna Paynea mi absenci mnou tradičně požadovaných atributů příběhů pána v baloňáku bohatě vynahradili. Janet Leighová sice taky hraje dobře, ale hádal jsem jí o deset víc, než jí v době natáčení bylo. Ne že by nebyla okouzlující, ale trochu mě to zklamalo;) 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasicky dobrý Columbo, tentokrát zo smotánky tej úplne najvyššej, a to priamo hollywoodskej. Prípad je to samozrejme veľmi zaujímavý, Columbo sa zapotí a na konci musí zapojiť aj emócie a akúsi trochu zvrátenú morálku. Kto videl, chápe. Ja by som taký milosrdný asi nebol, veď "ono" to predsa vraždu neospravedlňuje. Je to vymyslené chytro, ale práve kvôli záveru nepatrí Dáma medzi moje top časti. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • John Payne a jeho poslední role. (ČSFD)
  • První epizoda, ve které se poručík Columbo (Peter Falk) objeví v jiném oblečení než obvykle, konkrétně se objeví neobvykle elegantní ve smokingu. (Epistemolog)

Reklama

Reklama