Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele finkie k tomuto seriálu (16)

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Mladý seržant Wilson (nejspíš narážka na Watsona, podobně jako v seriálu Doktor House) si sice rozumí s moderní technikou, ale také názorně ukazuje, jak by to asi vypadalo, kdyby na místě poručíka pracoval průměrný detektiv. Vychytralý Jarvis Goodland si lehce naivního snaživce povodil jak loutku na provázku. Columbo se naštěstí hrabal v hlíně hned opodál, takže milý strýček má smůlu. Narozdíl od některých jiných uživatelů si myslím, že poručík tentokrát přišel s - na své poměry - vcelku silným důkazem. Pachateli by se špatně vysvětlovala záměna své pistole s pistolí Tonyho ženy. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

-Obsahuje spoilery- Jedna z mála epizod, v níž záporák svou osobností a charismatem dokázal zastínit i samotného Columba. Paradoxní je, že to, oč doktoru Mayfieldovi od začátku šlo - zavraždit doktora Hidemanna - se nakonec nepovede, a obě dvě vraždy mají za cíl pouze zamést/zmást stopy po vraždě původní, k níž nedošlo. Je to taky asi jediný díl, co jsem zatím viděl, v němž Columbo vraždy nejen vyšetřuje, ale také jedné z nich dokáže zabránit (napadá mě tedy ještě epizoda s únosem na synovcově svatbě, ale tam šlo o něco jiného). Závěrečné usvědčení je tradičně pro pobavení, za něco takového by nadřízený poručíkovi tak akorát sebral osobní ohodnocení. ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Jinak velmi slušný díl s naprosto ohyzdným závěrečným usvědčením. Na tohle existuje nepřeložitelný český idiom "představovat si to jako Hurvínek válku". ()

V nouzi poznáš přítele (1974) (S03E08) 

Viděl jsem kromě jednoho nebo dvou všechny díly Columba a tento pokládám za nejlepší. Velice propracovaný a přitom nikoli překombinovaný příběh, dobře napsané vedlejší postavy (hlavně ten zlodějíček, s nímž se dá Columbo dohromady), působivá dynamika mezi Columbem a jeho nadřízeným (ve skutečném světě by ale musel mít poručík v podobné situaci extrémně dobře nabito, jinak by to byl jeho poslední případ). Narozdíl od většiny ostatních epizod, kde se vše podstatné odehraje v první třetině a pak se to už jen tak nějak pomalu okecává, zde se příběh postupem času stále vyvíjí, nejede na klasického columbovského autopilota. Usvědčení tentokrát velice mazané, jen do toho kutlochu bych s prominutím nevzal ani šlapku, natož paní Columbovou. ()

Vražda na videu (1975) (S04E05) 

Usvědčení bylo lehce nedůstojné. Nevěřím, že pachatel takto promyšlené vraždy - kterou kupodivu naplánoval ještě předtím, než se k ní rozhodl - by se dopustil tak naivní chyby. Čekal jsem, že Columbo jako mistr indukce se spíše zaměří na chování oběti ze záznamu vraždy, mohl si dejme tomu povšimnout, že její první reakce odpovídala spíše setkání s někým známým a ne s lupičem-cizincem. Ale jinak příjemná epizoda. ()

Vrah zavolá v deset (1975) (S04E06) 

Spíše průměrný díl. Osobně mám raději epizody s dokonale promyšleným a komplikovaným plánem než ty, v nichž pachatel musí improvizovat. Zde je ta improvizace navíc za hranicí uvěřitelnosti (hypnóza). Doktor Collier také přes svou inteligenci a vzdělání nepostupuje zrovna strategicky a z relativně řešitelné situace si pomůže do situace složitější a z ní pak dalším brilantním tahem do ještě horší. Přitom Columbo na něj jako obvykle po celou dobu nic nemá. Nejvíce mě pobavil hysterický ženský ječák, když si poručík na návštěvě výzkumného ústavu spletl dveře. ()

Zapomenutá dáma (1975) (S05E01) 

Janet Leigh bylo v době natáčení 48 let, tady vypadá podle dnešních měřítek skoro na 70. V té době holt dámě nějaká ta vráska či šedina na kráse neubírala, naopak mohla zdůrazňovat její zralost a důstojnost. Dekadentní kult věčného mládí přišel až v 80. letech. Tahle epizoda se nesla na vlně nostalgie po starých hollywoodských či broadwayských muzikálech, která v mém případě bohužel příliš nezapůsobila, protože tuto éru jsem nezažil a muzikály rád nemám. Závěrečné usvědčení bylo tradičně pro legraci, paní Willisová přece mohla třeba na chvíli usnout (u takové koniny by nebylo divu) nebo si odskočit na toaletu. Motiv poručíka uháněného kvůli restům na střelnici tak trochu vyšuměl do prázdna. Doufal jsem, že ho někdo z inspekce přijde zadržet zrovna ve chvíli, kdy se on bude chystat zatknout vraha. ()

Případ diplomatické imunity (1975) (S05E02) 

Nic moc. První vražda není dobře naplánovaná, pachatel si navíc vyrobí komplice-svědka, bez něhož by se přitom v pohodě obešel a kterého musí "řešit" následně. Její motiv je nejasný - peníze bylo přece možné ukrást i bez likvidace šéfa ochranky. Columbo jako špatně vychovaný a hladový proletář obtěžující arabského krále je pro mě osobně v tomto díle dost nesnesitelný. Vyšetřování není nijak objevné, o nějakých brilantních výměnách mezi Columbem a pachatelem taky nemůže být řeč. ()

Smrt v aréně (1976) (S05E04) 

Srandovně slabá usvědčení patří ke columbovské poetice, ale tady už to bylo na mě příliš. Columbo za celou dobu nepřišel s nějakým chytřejším postřehem. Jeho obsesi píka vs dřevec jsem jaksi nepobral, muleta mohla přeci oschnout a stejně by nic nedokazovala a ten závěr... do policejního auta vlezl pachatel asi proto, že potřeboval hodit do města, jinak si to vysvětlit neumím. ()

Poslední pocta komodorovi (1976) (S05E06) 

Příběh včetně usvědčení není nic extra, ale je třeba zde ocenit odvahu tvůrců odchýlit se od columbovských stereotypů (ovšem ty železné stereotypy jsou právě tajemstvím Columbova půvabu, jak už si kdysi povšiml Umberto Eco...). Problém tohoto dílu vidím v samotné postavě Columba, který se nechová jako Columbo, ale jako parodie na něj. Rádoby bodrá, ve skutečnosti otravná a vlezlá gesta, zmatenost nikoli excentrického génia, ale spíše somráka po opici, nekonečné, skoro až tarantinovské rozhovory o ničem... kdybych viděl jen tento díl, myslel bych si, že Peter Falk se do této role vůbec nehodil a že to raději měli dát někomu jinému. Tady je poznat, jak velký vliv má na kvalitu hereckého výkonu scénář a režijní vedení. ()

Posvítit si na vraždu (1976) (S06E01) 

Slušný díl, občas i vcelku vtipný. Autoři se zde pokoušejí zaujmout od svého seriálu určítý ironický odstup, najdeme tady i pár metaodkazů a "spikleneckých pomrknutí" na diváky (nejvíce mě pobavil "žralok z Čelistí"). Na některých místech jsem se nemohl ubránit dojmu podobnosti s postupy z pozdnějších filmů Wese Cravena. Usvědčení je tentokrát na Columba nezvykle silné a přesvědčivé, ale jen díky tomu, že vrah udělal naprosto fatální, naivní a amatérskou chybu. O nějakém geniálním Columbově postřehu nebo dedukci nelze mluvit, případ vlastně vyřešili hoši z laborky. ()

Jak vytočit vraždu (1978) (S07E04) 

Neobvykle koncentrovaný, kultivovaný a směle vystupující Columbo tentokrát zcela výjimečně nevypadá jako ten největší blázen na place. Pravda, konkurenci má v tomhle směru silnou. Zápletka je klasicky nerealistická a ještě o nějakých třicet let později si z ní dělali legraci i Simpsonovi. To ale vem čert. Celkově jde o velice zdařilou epizodu, soustředěnou, dobře odvyprávěnou, bez pitvoření a figurkaření a s vytříbeným smyslem pro malé detaily. ()

Vražda jako autoportrét (1989) (S09E01) 

Atypický díl. Černobílé snové sekvence podbarvené dramatickou mahlerovskou hudbou dodávají epizodě umělecký šmrnc, Columbo analyzující sny působí velmi intelektuálně a snad v žádném jiném díle mi tolik nepřipomínal svého skorodvojníka Jacquesa Derridu. A tajemný strýček "mon oncle" z noční můry je zase nápadně podobný Deleuzovi, to nemůže být náhoda.:) ()

Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (1990) (S09E04) 

Tento díl jsem měl dlouhou zafixovaný jako průměrně povedeného Columba s fantastickým závěrem, proto mě při opakované projekci příjemně překvapilo, že funguje nejen oněch vpravdě skvostných posledních patnáct minut, ale také celý zbytek epizody. Tentokrát se sice tolik nedočkáme klasických columbovských hypotéz nadhazovaných vrahovi a žoviálních diskuzí o nich, interakce mezi nebývale vyšinutou a sveřepou vražedkyní a své karty divákům atypicky odkrývajícím poručíkem ale funguje výborně. Z mého pohledu jistě jeden z nejlepších dílů. A bezpochyby ten nejdojemnější a s nejefektnějším usvědčením. ()

Smrtící korunka (1990) (S09E05) 

Dobře napsané postavy, interakce mezi poručíkem a jeho okolím je zábavná, děj má spád. Podle mě kolem a kolem nadprůměrný díl, ačkoli usvědčení je přesně z toho ranku, který nemám rád. Byl to podraz nejen na pachatele, ale taky na diváka, protože konec dobrého detektivního příběhu by měl logicky vyplývat z předchozího děje a završovat ho, a ne že si vyšetřovatel pomůže něčím, o čem po celou dobu nepadlo ani slovo a co ve svém velkém finále vytáhne jako příslovečného králíka z klobouku. To je ale problém řady dalších epizod Columba. Taky jsem jaksi nepobral, proč se Columbo vyptával pachatele na ten vyřazený neutrál, když to bylo přece asi o půl hodiny dřív tím samým pachatelem naprosto uspokojivě vysvětleno. Asi špatný den ve střižně, jinak si to vysvětlit neumím. ()

Columbo a vražda rockové hvězdy (1991) (S10E03) 

Zábavný a přes přepálenou stopáž dobře odsýpající díl. Jistě, vrahovo alibi je krkolomné a šustí papírem. U Columba jsem si ale navykl hodnotit hlavně osobnost záporáka, kvalitu a nápaditost jeho interakcí s poručíkem, četnost nějakých těch ozvláštňujících momentů, atraktivitu prostředí apod., protože zločiny proti logice se tady vyskytují téměř ve všech epizodách, a pokud nejsou klíčovým atributem epizody (tj. není na nich postaveno jádro příběhu a motivace hlavních postav), nýbrž jen jejich akcidentálním doplňkem (jako je tomu zde), jsem vůči nim obvykle tolerantní. Pokud se tedy nejedná o totální lapsy jako třeba v epizodách Dvojexpozice nebo Smrt v aréně. Zde je tedy za mě všechno v pořádku - pachatel je dostatečně slizký a prohnaný, příběh vylepšuje i nezvykle časté zapojení Columbových nadřízených a spolupracovníků. Pobavila mě scénka s pokusem o zadržení milence oběti: podezřelý utíká oknem ven ze zamčeného bytu, policistka vytasí zbraň a za doprovodu akční hudby se jej vydá stíhat. Honička ovšem probíhá kdesi daleko mimo záběr, nás přece zajímá Columbo nevzrušeně se prohrabující nějakými lejstry... tohle je zkrátka seriál pro intelektuály, ostatní si tenkrát mohli pustit třeba Knight Ridera.:D ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama