Reklama

Reklama

Columbo - Série 5 (1975) (série)


Zapomenutá dáma (S05E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Bývalá filmová hvězda Grace Wheelerová Willisová plánuje návrat na výsluní spolu se svým někdejším tanečním partnerem Nedem Diamondem, a to s pomocí obnovené premiéry jejich někdejšího úspěšného divadelního muzikálu. Avšak Gracein bohatý manžel odmítne celý projekt financovat. Žena proto manžela chladnokrevně zabije a nafinguje to jako mužovu sebevraždu. Policejní vyšetřovatel poručík Columbo však této verzi neuvěří. Velmi rychle pochopí, že herečka, kterou sám po léta velice obdivoval, je vražedkyní... (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypečený vrah a také bohužel vypečené řešení. Postarší doktor je nalezen ve své posteli s revolverem v ruce a prostřelenou hlavou. Jediným možným podezřelým může být jeho žena, skvělá tanečnice a herečka. Jak se s tím Columbo popere? Svižný, vtipný a docela uvolněný díl série. Hudba: Jeff Alexander, Mystery Movie Theme: Henry Mancini ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasická columbovská epizóda so všetkým, čo má dobrá Columbovka mať (dobrá hudba, pôsobivá atmosféra, skvelý Peter Falk). Ale preboha, čo mal znamenať ten koniec. Keď už si tá ženská po večernom vykonaní vraždy na druhý deň ráno nič zo včerajšieho večera nepamätala, prečo sa správala po celí čas vyšetrovania ako keby chcela priviesť Columba na zlú stopu a bola celí čas nervózna ako keby jej horelo pod kotlom? Zrazu prišiel večer, keď k nej mal prísť Columbo na návštevu a ona sa zrazu začala správať ako keby bola úplne mimo, ale dovtedy sa správala ako čistá vrahyňa. Možno je to nedomysleným scenárom alebo nepresvedčivým výkonom herečky, ale ten koniec bol fakt divný. ()

Reklama

šerminator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomenutá dáma je tradiční klasický díl. Sice je děj takový průměrnější, žádné větší napětí, ale zato vtipný. K plusu je také to, že se Colombo netočí jen a jen kolem svého vraha, který by mu pořád dokola omílal své teorie. Dosti se mi líbil vskutku netradiční konec, kdy Colombo sice provede rozuzlení celé zápletky, přesto vraha nedopadne. ()

finkie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Janet Leigh bylo v době natáčení 48 let, tady vypadá podle dnešních měřítek skoro na 70. V té době holt dámě nějaká ta vráska či šedina na kráse neubírala, naopak mohla zdůrazňovat její zralost a důstojnost. Dekadentní kult věčného mládí přišel až v 80. letech. Tahle epizoda se nesla na vlně nostalgie po starých hollywoodských či broadwayských muzikálech, která v mém případě bohužel příliš nezapůsobila, protože tuto éru jsem nezažil a muzikály rád nemám. Závěrečné usvědčení bylo tradičně pro legraci, paní Willisová přece mohla třeba na chvíli usnout (u takové koniny by nebylo divu) nebo si odskočit na toaletu. Motiv poručíka uháněného kvůli restům na střelnici tak trochu vyšuměl do prázdna. Doufal jsem, že ho někdo z inspekce přijde zadržet zrovna ve chvíli, kdy se on bude chystat zatknout vraha. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sám o sobě nijak objevný díl (zvláště motiv vraždy je spíš pro zasmání), avšak herecká přítomnost Janet Leighové v nezvyklé roli vražedkyně ztrácející paměť, je krásná. A musím přiznat, že při scéně, kdy se tato dáma v černých legínách a obtahovacím roláku jako kočka plíží nocí, zamžily se mi oči nostalgií. Je něco pravdy na tom, že tato generace, jejíchž několik posledních mohykánů ještě žije, měla něco, čeho nějaké Kidmanové, Berryové atd. nikdy nedosáhnou. Něco, co nedokážu popsat. Ale věřte, že nepláču často, při záběrech důchodkyní lezoucích na strom... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • První epizoda, ve které se poručík Columbo (Peter Falk) objeví v jiném oblečení než obvykle, konkrétně se objeví neobvykle elegantní ve smokingu. (Epistemolog)
  • Ještě než vejde sluha do pokoje k doktoru Willisovi (Sam Jaffe) s práškem na spaní a sklenicí mléka na podnose, leží už plný tác na nočním stolku u jeho postele. (Fenk)
  • John Payne a jeho poslední role. (ČSFD)

Reklama

Reklama