Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, popravde receno, s tak hvezdnym obsazenim jsem to cekal lepsi. Behem chvilky Bounty vypluje a hodinu jen pluje, nic se nedeje, namornici spolu kecaj, a furt plujou, stale se nic nedeje, sem tam nejaka pisnicka a furt zadna akce a obcas je na tom silne znat, ze fakt nejsou na mori, ale jen nekde v nadrzi, kde se klepe s lodi. Pak konecne prijde bourka, ne nic extra, ale aspon neco, ale za chvily je pryc a zase se nic nedeje. Kdyz se dej konecne dokodrca na Tahiti, tak je sice peknej pohled na polonahy tahitanky, ale namornici se zacnou povalovat po ostrove a furt se nic nedeje. Samotna vzpoura je tak az nakejch 30 minut pred koncem, po vicemene nudny hodine a pul. A popravde receno, ani ta vzpoura za moc nestoji. Hlavne je problem, ze kapitan neni zadny sileny hovado kazdyho buzerujici, jasne, je tvrdej a obcas nekoho potresta, ale s takovou verbezi na palube se mu ani nedivim. Zaver spis vyzniva docela depresivne. Jediny, co to zachranuje, jsou herci. Hopkins je naprosto spickovej, obzvlast kdyz se nasere, tak by clovek vedle neho nechtel stat. Gibson se taky snazi, ty svy typicky pohledy omezil na minimum a hraje solidne. Z ostatnich stoji za zminku mlady Lewis a Neeson, ktery sice nemaj moc prostoru neco rozehrat, ale taky hrajou slusne. Takze pokud se chcete podivat na nejakej dobrodruznej film o lodi bojujici s piratama a objevujici novy zeme, tohle si rozhodne nepoustejte, pokud chcete dve hodiny cumet na posadku, ktera nic moc nedela a nakonec vyhodi kapitana, tak do tohohle klidne jdete. Ja jsem sice od filmu nic moc necekal, ale ze zacatku jsem se docela nudil. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Loď Bounty vyplouvá, osazenstvo je skvostné včetně několika oscarových herců, výprava velkorysá, Vangelis přidává příjemnou hudbu, ovšem dnes už to příliš nefunguje. Vizuálně je to vyčpělé, dramaticky mdlé. Loď míří na Tahiti, dlouhý pobyt mezi spoře oděnými ostrovankami ovšem už tak vznětlivou posádku zbaví disciplíny a začínají potíže. A ve druhé polovině už tak dlouhého snímku se to celé tak nějak rozpadá mezi prsty, tvůrci nedokáží překvapit, zaujmout. 60% ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $25miliónov║Tržby USA $8,613,462║Tržby Celosvetovo $$9,686,538║ Zo začiatku to je len taká ľahká prechádzka bez nejakej lepšej zápletky, až v druhej polovici to naberie ten správny spád, hlavne vďaka postave Kapitána Bligha v podobe Anthony Hopkinsa, potom sa film začne uberať tým dusnejším smerom kde sa bude dať napätie na lodi aj krájať. Film má mnoho pekne nasnímaných obrázkov, len škoda že dejovo to nebolo vystužené o niečo lepšie, miestami to občas príde dosť nezáživné, bež švihu. Výhodu pre film sa stáva aj hudba od Vangelisa, ktorá krásne dokresľuje prezentované obrázky. /65%/ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rád som si to po rokoch pripomenul. Z obsadenia mi v pamäti utkvel hlavne Mel Gibson a A. Hopkins. Aké prekvapenie pre mňa bolo keď som spoznal mladého D. D. Lewisa a L. Neesona, ktorý už vtedy lámal kosti. Pochváliť musím výborný príbeh, ktorý je hodný filmového spracovania a výborne zapadla i Vangelisova hudba . Najviac mi sedel ten pochmúrnejší motív , ktorý výborne dotváral dusnú atmosféru pred vypuknutím vzbury. Mel Gibson si vybral peknú dévačku, škoda len toho záveru, kde sa o osude vzbúrencov veľa nedozvieme. Chcelo to ešte pár minút navyše a to aj za cenu, že by to s pravdivosťou nemalo nič spoločné. Keďže o ich osude nič nevieme, mali filmári voľnú ruku. Z môjho pohľadu skvelý a na csfd dosť nedocenený film. 80%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci casting, fajn výprava, šikovný strih, pekná prehliadka ostrova, piesku, paliem, mora, oceánu, vln, nahých domorodkyň, ale nie len mne, ale aj vám a aj samotnému filmu by pomohlo trochu skratiť, túto dobrodružnú plavbu, pretože tento film je pomalý ako loď hlavných hladných morských vlkov na mori. Buď bol slabý prúd, vietor, alebo ... alebo boli zakotvený v prístave. Čo aj dosť dlho boli. 65% - 3* ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Film stál 25 miliónov dolárov, no zarobil len 8,6 milióna. (Arsenal83)
  • Tesne pred dosiahnutím Tahiti v jednej zo scén vidíme kapitána Bligha, ako ukazuje sextantom na slnko, zatiaľ čo Christian si robí poznámky. Ak sa pozrieme pozorne, uvidíme, že to robí s modernou ceruzkou, s kovovým pásom a gumičkou navrchu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama