Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

lekr 

všechny recenze uživatele

Velice povedený historický film. Jedinou jeho vadou je jeho délka. První půlka filmu je trochu rozvláčná a nudná a ustřihnout snímku 20 minut by nebylo na škodu. Ta druhá je však plná psychologicky vypjatých scén, akce, vynikajících hereckých výkonů Gibsona a Hopkinse, úžasné loves story a hlavně exotických exteriérů. Zkrátka Mel mě jako vždy vůbec nezklamal... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Měl jsem zatím možnost vidět jen dvě verze povstání na lodi Bounty a obě se mi líbily moc. Tahle s Melem Gibsonem a Anthony Hopkinsem možná i o něco víc, než ta s Marlonem Brandem. Myslím, že oproti předchozím verzím se tady divák nedozví vpodstatě nic nového, ale zpracování tématu je důkladné a podrobné. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama s minimálně jedním velkým hereckým představením. O střetu přísně vyžadované disciplíny a poslušnosti se svobodomyslným až lehkovážným pohledem na život. O kontrastu západní křesťanské morálky povýšenosti se srdečným a přirozeným životem. Ráj pro osamělé a lačné muže, plivanec pro pokrytecké puritány, rána pro evropskou kulturu. Tyto ráje ale dříve nebo později čeká zánik při konfrontaci se západní vyšší kulturou, která těmto rájům vnucuje svou podivnou morálku a jediný správný pohled na život a fungování společnosti. Tomuto filmovému dílu kraluje kapitán lodi a poručík William Bligh (skvělý Anthony Hopkins), kterému se zhroutí jeho ctižádostivý sen i zadaný úkol. Jedinou cestu vidí v přísné disciplíně a pro svůj úkol se snaží zlomit každý náznak odporu, nesouhlasu i rebelie. Protihráčem je mu původně druhý důstojník na lodi a milovník života Fletcher Christian (dobrý Mel Gibson), který je za svou cestou svobody nakonec přinucen použít podobné prostředky, jako Bligh. Z dalších rolí se musí zmínit admirál Hood (starý známý Laurence Olivier), předsedající soudu s Blighem, první důstojník na lodi a patolízal John Fryer (Daniel Day-Lewis), neustálý nespokojenec, hrubián a rebel Charles Churchill (Liam Neeson), Fletcherova múza se sladkým úsměvem Mauatua (Tevaite Vernette) a stále opilý lodní lékař John Huggan (Malcolm Terris). Slušné psychologické drama o střetu různých kultur, o různých pohledech na život i rozdílných cestách ke své osobní svobodě. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci casting, fajn výprava, šikovný strih, pekná prehliadka ostrova, piesku, paliem, mora, oceánu, vln, nahých domorodkyň, ale nie len mne, ale aj vám a aj samotnému filmu by pomohlo trochu skratiť, túto dobrodružnú plavbu, pretože tento film je pomalý ako loď hlavných hladných morských vlkov na mori. Buď bol slabý prúd, vietor, alebo ... alebo boli zakotvený v prístave. Čo aj dosť dlho boli. 65% - 3* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalým obsazením plným současných filmových hvězd. Tehdy to byli ale spíš talenti, krom Oliviera a Hopkinse. Hopkins taky táhne celý film a nedá si ho nikým vzít. On je tím pilířem loajality ke králi Jiřímu, smyslu pro povinnost a řád světa. Proti němu stojí Gibson, toužící po svobodě, vehnaný do vzpoury v podstatě nechtěně. Posádka se rozdělí na dvě poloviny. Herecky vyčnívá D.D.Lewis, Hill a Neeson. Nejlepší je samozřejmě Hopkins a nejhorší je zoufale prkenný a hraní na hony vzdálený Gibson. Zato má ale pořád rozhalenou košili! To asi pro fanynky. Musím říct, že se jedná o docela dobrý film, i když tempo je pomalé a zápletka prostá. Poselství je však jasné... God save England! 80% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Na videu je vidieť tahitského náčelníka a jeho dcéru s pokrývkami hlavy. Červené a oranžové perie v týchto čelenkách patrí diamantovému bažantovi, ktorý žije v horách juhozápadnej Číny. Vták bol privezený do oblasti v roku 1820, zatiaľ čo film sa odohráva v roku 1789. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama