Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

lekr 

všechny recenze uživatele

Velice povedený historický film. Jedinou jeho vadou je jeho délka. První půlka filmu je trochu rozvláčná a nudná a ustřihnout snímku 20 minut by nebylo na škodu. Ta druhá je však plná psychologicky vypjatých scén, akce, vynikajících hereckých výkonů Gibsona a Hopkinse, úžasné loves story a hlavně exotických exteriérů. Zkrátka Mel mě jako vždy vůbec nezklamal... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hned od prvni sekundy, jeste nez se objevi logo distribucnich spolecnosti slysite intenzivni pulzovani syntezatorove bassline a mate okamzite jasno na cem tenhle film pojede a co bude primarni motor - Evangelos Odysseas Papathanassiou. Vetsina skladatelu je od toho aby snimek svou hudbou podporila, to je v poradku, Vangelis dela to same, jen s tim rozdilem, ze vsechny ostatni elementy (napr. herci) pusobi v porovnani s jeho hudbou temer vzdy jako male bezvyznamne cosi. A je uplne jedno, ze jsou to borci typu Anthony Hopkins, Mel Gibson, nebo Daniel Day-Lewis. Jinak je The Bounty prijemna, byt misty lehce nudna plavba na Tahiti plne topless domorodek s kytickama kolem krku. 7/10 ()

Reklama

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Jako děcko jsem ten film přehlížel, ale až zpětně ho doceňuju, jak dobře se na něj dívá (každá rekvizita jako pergamen či sklenice s vínem tam má své místo) a skvělá je nejednoznačnost a nečernobílost postav (kterou jsem v dětství taktéž přehlédnul) kdy obě strany jednají správně i zbytečně agresivně, nejde tak fandit vyloženě jedné z nich. Hudba, byť minimalistická, sem dobře pasuje. Hopkins samozřejmě výborný. ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že hodně souhlasím s Radyem, jen dodám, že jsem viděl i třetí verzi s Clarkem Gablem. Tato verze nejvíce tratí na postavě Fletchera Christiena, který je zdaleka ze všech tří verzí nejslabší. Mel Gibson hraje (s poměrně malým prostorem) ublíženého zneuznaného chudáčka, který je hysterický a vlastně mu ani tak nejde o posádku, jen ho cpt Bligh peskuje víc, než je zdrávo a proto mu rupne v bedně. Je to slaboch a proto málem dostane od vzbouřenců ještě jednou nabančíno :-) Excelentní herecké obsazení v čele s Anthony Hopkinsem a jeho nejlidštějším cpt Blighem, kterého jsem kdy spatřil. On vlastně není zdaleka tak zlý, jako shnilý a sadistický Trevor Howard z verze 1962 ani jako velice přísný Charles Laughton z verze 1935. Vzpouru proti své osobě si nejméně zaslouží, protože je skvělým námořníkem, kterému jen ke konci začne malinko přeskakovat, ale zdaleka by to nebyl důvod pro Christiana Marlona Branda. Celý film je kratší asi o 45 minut než verze s Brandem a přibližně stejně dlouhý jako verze s Gablem, ale je podstatně akčnější a svižnější než ta s Brandem a tedy nejméně nudný ze všech tří. Obzvláště scéna s lidožroutským ostrovem, která v obou předchozích verzích není, je velice dobrá a silná. Vangelisova hudba je dobrá, výprava i režie jsou dobré, tahle verze je srovnatelná s verzí s Marlonem Brandem, která kdyby byla o půl hodiny kratší, tak by byla nejlepší. Byl jsem příjemně překvapen, neboť jsem čekal opravdu nejhorší verzi a dostal jsem téměř nejlepší. ()

adams89 

všechny recenze uživatele

V duelu se Vzpourou na Bounty je pro mě verze z roku 1984 nepatrným vítězem. Hopkins a Gibson to mají ve srovnání s kolegy Howardem a Brandem nesmírně těžké, nicméně Hopkins se do role poručíka Blighe vžil opravdu dobře. Výprava se sice nedá srovnávat se starším velkofilmem, ovšem téměř dokonalá podobnost s historickými fakty a především Vangelisova hudba dělají z filmu něco navíc. Právě skvělá hudba dodávají Bounty jakousi mysterióznost a exotičnost pro nás Evropany tehdy málo prozkoumaného Tichého oceánu. I díky hudbě je depresivní závěr tak výborným momentem. Bounty je pro mě jeden ze symbolů dobrodružného žánru a zárověň neprávem podceňovaný film. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Na videu je vidieť tahitského náčelníka a jeho dcéru s pokrývkami hlavy. Červené a oranžové perie v týchto čelenkách patrí diamantovému bažantovi, ktorý žije v horách juhozápadnej Číny. Vták bol privezený do oblasti v roku 1820, zatiaľ čo film sa odohráva v roku 1789. (Arsenal83)
  • Kým je posádka Bounty na Tahiti, niektoré z miestnych žien sú považované za Polynézčanky, no mnohé z nich sú kaukazského typu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama