Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takový klasický dobrodružný film a kdoví kolikáté už zpracování tohoto tradičního příběhu. I když pravda u mě jediné které jsem viděl a nic zásadního proti tomuto filmu nenamítám. hudba je podmanivá, prostředí exotické a příjemné a mladý rebel Mel potěší v jedné ze svých starších rolí. I když je pravda, že v té době ještě nebyl zdaleka tak vyprofilovaný a starý bard Hopkins ho svým projevem trochu strká do kapsy. Jinak celkem podařenej film jenom škoda té trochu nudnejší a ukecanější prostřední pasáže. začátek a konec ok.60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pár záběrů a hudba Vangelise, občas dává vzpomenout na "1492" Ridleyho Scotta, (ačkoliv vzniklo až 8 let po tomto snímku) ale kvalitativně už je výsledná podoba slabší i přes přítomnost Hopkinse a Gibsona (v dobách, kdy ještě ani jeden z nich nebyl velkou hvězdou). Film to rozhodně není špatný, ale problém je v samotném příběhu, který nedává mnoho možností, jak snímek natočit poutavěji a zábavněji, než se to povedlo v tomto případě. Přesto si myslím, že verze s Brandonem, je lepší, ačkoliv ani v ní se nedalo hovořit o zábavě v pravém slova smyslu. Problém je jednoduše v tom, že to je docela nuda. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to je skvelá reklama na Tahiti. Predpokladám, že stále sa tam oplatí stroskotať. Hopkins ešte pred nadobudnutím super slávy s mimoriadnym výkonom, sympatický mladý Gibson a exotické dievčatá, to všetko je určite lákavé. Škoda, že tam dali i tú vzburu na lodi ktorá je hlavným pilierom filmu. Mohli to všetko nechať na tom ostrove. Za nešťastné považujem, že kapitán je vlastne záporákom, hoci mal v skutočnosti pravdu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Budem určite v menšine, ale ja považujem Donaldsonovu verziu Bounty za lepšiu, ako tú najslávnejšiu s Brandom. Asi za to môže rozdielny prístup k postavám, ktoré sú v tejto verzii ambivalentnejšie a vy nemusíte mať jasno v tom, ktorej skupinke budete držať palce. Pravdu majú zo svojho uhla pohľadu obe. Musím ale priznať, že za plný počet je to hlavne vďaka Vangelisovej hudbe, ktorá dodáva filmu atmosféru rovnakou mierou, akou výprava. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já to četla i kdysi viděla a nejvíc mě štve fakt, že jsem je skoro nepoznala jak byli mladí. Je to filmová klasika a já si jí ráda připomněla až na ten zmíněný zjev jejich mládí a jak čas letí, no a já s těmi herci taky, což důrazně protestuji. Už je to holt nostalgie, ale krásná, když přihodím hudbu od Vangelis, tak z toho vyleze čtyřka jak vyšitá. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Vo filme je ukázané, že kapitán Bligh má dve dcéry. V skutočnosti ich mal šesť. (Arsenal83)
  • Film stál 25 miliónov dolárov, no zarobil len 8,6 milióna. (Arsenal83)
  • Tesne pred dosiahnutím Tahiti v jednej zo scén vidíme kapitána Bligha, ako ukazuje sextantom na slnko, zatiaľ čo Christian si robí poznámky. Ak sa pozrieme pozorne, uvidíme, že to robí s modernou ceruzkou, s kovovým pásom a gumičkou navrchu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno