Reklama

Reklama

Finka Saara, žena v nejlepších letech a doktorka, musí jednoho dne čelit poznání, o které nikdy nestála. Zjišťuje, že ji její manžel, architekt Leo, podvádí s mladší dívkou Tuuli. Saara ale odmítá jen tak bez okolků prohrát. Pod falešnou identitou se proto s Tuuli sblíží a naváže s ní přátelství. A proč? Žene ji touha pomstít se všem, kteří jí ublížili. Vzniká tak milostný trojúhelník, ze kterého mrazí. Ve finském dramatu režiséra Petriho Kotwicy, kořeněném velkými špetkami černého a hrubě umletého humoru, exceluje především představitelka Saary, jedna z nejlepších finských hereček současnosti Outi Mäenpääová. Snímek se pak dočkal hned šesti ocenění Jussi a také nominace na berlínského Zlatého medvěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

panjosef 

všechny recenze uživatele

Finské drama o trojúhelníku vdané ženy středního věku, mladé milenky a trochu ubrumlaného záletníka architekta v sobě pojí dva prvky. Jedním je snaha co nejdůvěryhodněji a psychologicky nejreálněji vykreslit chování postav, vtažených do manželské nevěry. Druhým prvkem je to, že situace, do kterých jsou postavy ve filmu stavěny, jsou často dotažené ad absurdum a vykonstruované způsobem ryze filmovým, tedy ne až tak zcela reálným. Nejdůležitější věc ale je, že dohromady to funguje opravdu výborně. Nejméně dvakrát jsem u filmu upřímně vyprskl smíchy pobaven skutečnou absurdností situace - setkání na maškarním večírku a probuzení Tuuli s vyšetřující rukou v rozkroku, abych moc nespoileroval :-) . V některých momentech člověk opravdu kouká jak se děj rozvíjí dále a s mrazením (už to tu někdo zmínil přede mnou, ale opakuji to proto, že to musím jen potvrdit) čeká co bude dál. Výborný film; kdo má rád, stejně jako já velmi černý a morbidní humor, tak se u něj i zasměje. A jinak opravdu zážitek. Hudba E. Toppinena z Apocalypticy je již jen třešničkou na dortu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Detailní studie vyrovnávání se s nevěrou na finský způsob. Aneb thriller tak temný a vyhrocený, že občas působil až odcizeně. Všechny klasické propriety severských filmů jsou přítomné, jen v něm cosi neladí. Režisérovi se nepodařilo vštípit příběhu onu uvěřitelnou životnost, tak typickou pro Skandinávskou kinematografii. Nebýt těch perfektních hereckých výkonů a mrazivé atmosféry, tak film občas připomínal hořkou parodii. Některé zvraty působily až násilně a kontraproduktivně. Snaha jít až na samotnou dřeň je občas na škodu. ()

Reklama

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Fínska dráma o doktorke v stredných rokoch v manželskej kríze je z minulého roku (2007) a režíroval ju Petri Kotwica. Saara (Outi Mäenpää) zistí, že ju jej manžel Leo (Martti Suosalo) podvádza. Rozhodne sa svoju sokyňu Tuuli (Ria Kataja) nájsť a diskrétne zistiť príčinu zlyhania svojho muža. Postupne sa však vyvinie medzi ženami priateľský vzťah a konečné rozhodnutie, či opustiť manžela alebo zničiť priateľku sa zdá byť ťažkou dilemou. ()

Mountain 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších finských filmů. "Musta jää" popisuje milostný trojúhelník s nečekanou zápletkou. Mnohokrát (a docela překvapivě) je téměř v Hitchcockově atmosféře, protože vždy víte o trochu více, než kterákoli z postav. Černý led je velice zajímavý film, který stojí za to, zhlédnout ho více než jednou. Sledovat soutěž dvou žen o lásku jednoho člověka je myšlenka zajímavá a já se mohu zaručit za to, že tento film vás nezklame. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejde o zadnej extra originalni pribeh a zpracovani je pomerne televizni, jenze na druhou stranu je to zahrany velmi dobre a diky univerzalnimu pribehu oslovi. Posbiranym cenam se vlastne ani nedivim... Temny a neprijemny pribeh ze zivota, aneb nikdy nenastvete inteligentni zenskou nebo budete litovat. 4- ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v roce 2008 nominován na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu na hlavní cenu. (lioncel)
  • V roce 2008 si snímek vydobil na třech mezinárodních filmových přehlídkách doma ve Finsku, dále v Německu a Portugalsku celkem 11 nominací, z nichž 6 proměnil ve vítězné. (lioncel)

Reklama

Reklama