Reklama

Reklama

Finka Saara, žena v nejlepších letech a doktorka, musí jednoho dne čelit poznání, o které nikdy nestála. Zjišťuje, že ji její manžel, architekt Leo, podvádí s mladší dívkou Tuuli. Saara ale odmítá jen tak bez okolků prohrát. Pod falešnou identitou se proto s Tuuli sblíží a naváže s ní přátelství. A proč? Žene ji touha pomstít se všem, kteří jí ublížili. Vzniká tak milostný trojúhelník, ze kterého mrazí. Ve finském dramatu režiséra Petriho Kotwicy, kořeněném velkými špetkami černého a hrubě umletého humoru, exceluje především představitelka Saary, jedna z nejlepších finských hereček současnosti Outi Mäenpääová. Snímek se pak dočkal hned šesti ocenění Jussi a také nominace na berlínského Zlatého medvěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Detailní studie vyrovnávání se s nevěrou na finský způsob. Aneb thriller tak temný a vyhrocený, že občas působil až odcizeně. Všechny klasické propriety severských filmů jsou přítomné, jen v něm cosi neladí. Režisérovi se nepodařilo vštípit příběhu onu uvěřitelnou životnost, tak typickou pro Skandinávskou kinematografii. Nebýt těch perfektních hereckých výkonů a mrazivé atmosféry, tak film občas připomínal hořkou parodii. Některé zvraty působily až násilně a kontraproduktivně. Snaha jít až na samotnou dřeň je občas na škodu. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Severský koktejl namíchaný z mnoha ingrediencí (láska, manželství, nevěra, sex, přátelství, žárlivost, intrikaření). Těžký, občas příliš silný, překombinovaný, přehnaný. Jeho popíjení chvílemi zdlouhavé až nekonečné. V hluchých pasážích divákovi přímo nabídnuta možnost konstruovat a dopředu předvídat události a zvraty v klasickém milostném trojúhelníku. A většinou se skutečně jeho představy a předpovědi po chvíli objevily na obrazovce, z čehož byl poněkud rozčarován a otráven. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nejde o zadnej extra originalni pribeh a zpracovani je pomerne televizni, jenze na druhou stranu je to zahrany velmi dobre a diky univerzalnimu pribehu oslovi. Posbiranym cenam se vlastne ani nedivim... Temny a neprijemny pribeh ze zivota, aneb nikdy nenastvete inteligentni zenskou nebo budete litovat. 4- ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Miluji severské filmy! Finština mi sice trochu trhá uši, lépe mi zní norština, ale nic proti ničemu. Prvně: Ria Kataja byla úžasná - ne přímo typická blonďatá kráska, ale herečka s úžasným charisma a svým způsobem i sex-appealem a řekla bych, byť to až tak nepoznám, i obrovským talentem. Zvedla film o několik příček nahoru. Téma zajímavé, i když vlastně banální (klasický trojúhelník: manžel - manželka - milenka), ale to zpracování a ten konec - ale to snad není nutné se rozepisovat, jak že to umí seveřané dokoulet do finále. Paráda. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem uprieť príjemnú, severskú atmosféru a po pocitovej stránke dosiahol snímok slušnú úroveň, všetko však žiaľ padá na neuveriteľnosti určitých hraničných situácií a prekombinovanosti deja. Niekedy je menej viac, to je presne to, s čím sa niekedy potýka aj ázijská kinematografia, len tam je v príbehovej kostre zvyčajne zachovaná vyššia úroveň inteligencie, čo sa aj potom v závere snímku nejako prejaví. Tu to žiaľ nemôžem povedať, teda aspoň nie v takej miere ako by som si želal. 65/100 ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v roce 2008 nominován na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu na hlavní cenu. (lioncel)
  • V roce 2008 si snímek vydobil na třech mezinárodních filmových přehlídkách doma ve Finsku, dále v Německu a Portugalsku celkem 11 nominací, z nichž 6 proměnil ve vítězné. (lioncel)

Reklama

Reklama